fbpx


In Wallonië

Over en uit voor formule 1 op Spa-Francorchamps?

Zuid-Afrika, VS, China en Qatar komen met meer geld over de brugHoewel de Waalse overheid er net nog nieuwe investeringen heeft gedaan, de Waalse politiek zijn greep erop opnieuw verstevigde en het een van de grotere trekpleisters van onze zuidelijke regio is, is de toekomst van de Grote Prijs Formule 1 op het circuit van Spa-Francorchamps onzeker. Of er een plan B is, is al evenzeer de vraag. Het gonsde in het formule 1-wereldje al enkele weken van de geruchten: vanaf 2023 zou de Grote Prijs Formule 1 (GP) niet meer…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Hoewel de Waalse overheid er net nog nieuwe investeringen heeft gedaan, de Waalse politiek zijn greep erop opnieuw verstevigde en het een van de grotere trekpleisters van onze zuidelijke regio is, is de toekomst van de Grote Prijs Formule 1 op het circuit van Spa-Francorchamps onzeker. Of er een plan B is, is al evenzeer de vraag.

Het gonsde in het formule 1-wereldje al enkele weken van de geruchten: vanaf 2023 zou de Grote Prijs Formule 1 (GP) niet meer georganiseerd worden op het circuit van Spa-Francorchamps. Andere landen zoals de VS, Zuid-Afrika, Qatar en China zouden financieel meer bieden om meerdere GP’s te organiseren. Voor de organisator van de populaire races, Liberty Media, is het financiële ook het enige dat telt. Dat enkele bekende racepiloten al aangaven dat Spa-Francorchamps een uitzonderlijk leuk circuit is om op te rijden, en een zeer rijke geschiedenis heeft, lijkt voor de organisatoren van geen tel. Deze week kwam dan het niet-bevestigde nieuws dat Spa-Francorchamps niet op de officiële kalender voor 2023 staat, maar eventueel wel klaar wordt gehouden als reservecircuit. Er wordt vooral naar China gekeken als GP die zou wegvallen, omdat dat land nog altijd zeer bevreesd is voor het coronavirus.

Die geruchten zijn niet officieel bevestigd. Maar het zet meteen een domper op de feestvreugde van de eerste covidzomer waarin opnieuw alles kan. Eind deze maand wordt potentieel de laatste formule 1-race op Spa-Francorchamps gereden, tot nader order. En dat is pijnlijk, zeker gezien de recente investeringen en machtsverschuivingen bij de directie van het circuit.

MR-kabinetschef wordt directeur

Even recapituleren: de Waalse overheid investeerde recent nog 30 miljoen euro in de renovatie van het circuit. Na de moord op de voormalige directrice van het circuit, Nathalie Maillet, in augustus vorig jaar (ongerelateerd aan haar functie, nvdr.), manoeuvreerde dertiger Amaury Bertholomé zich in januari 2022 tot directeur van het circuit. Fervente lezers van deze In Wallonië-rubriek herinneren zich misschien nog het gelinkte artikel dat Doorbraak daarover toen bracht.

Bertholomé komt uit Stavelot, waar het circuit ligt, kent het potentieel ervan voor het toerisme in zijn streek, en kent ook de Waalse politiek door en door. Bertholomé was immers tot vorig jaar kabinetschef van Pierre-Yves Jeholet, de MR-minister-president van de Franse gemeenschap. De voorzitter van de MR is racefanaat Georges-Louis Bouchez. En ook Waals MR-economieminister Willy Borsus wil Spa-Francorchamps blijven uitspelen als een van de grotere toeristische en economische troeven van Wallonië.

Borsus moest echter begin juli dit jaar nog toegeven dat hij geen concrete informatie had over de toekomst van ‘zijn’ racecircuit. In de commissie economie van het Waals parlement vertelde hij dat na de GP van Hongarije eind juli, er meer nieuws moest zijn over de toekomst van Francorchamps. Nu die deadline ruim gepasseerd is, lijkt het doek definitief gevallen. De krant La Dernière Heure publiceerde begin deze week een artikel waaruit bleek dat Francorchamps alleszins niet op de kalender stond voor 2023.

Structureel verlieslatend

Bijzonder lastig dus voor de Waalse overheid. Hoewel het circuit door iedereen wereldwijd geprezen wordt om zijn schoonheid, is de uitbating ervan jarenlang structureel verlieslatend geweest. Meermaals is al geopperd om het te verkopen aan een privé-uitbater. Het Waals gewest is via de uitbatingsfirma SOGEPA immers eigenaar van het circuit. Via de voorzitter van de beheerraad van het circuit, ex-federaal minister Melchior Wathelet Jr., was de greep van de overheid op het circuit al groot voor Bertholomé vorig jaar directeur werd.

Bertholomé was voor zijn aanstelling ook al regeringscommissaris voor de Waalse overheid, belast met het circuit. In 2017 probeerde de Waalse overheid schoon schip te maken door een nieuwe generatie aan te stellen. Daarvoor had onder meer PS’er Jean-Marie Happart het als directeur van een vroegere intercommunale die het circuit uitbaatte, heel bont gemaakt met riante onkostenvergoedingen.

Of er een plan B is voor het mooie circuit als er geen publiekstrekkende GP meer wordt georganiseerd, is onduidelijk. Het kabinet van Waals economieminister Borsus bleek niet bereikbaar voor een reactie.

Christophe Degreef