fbpx


Binnenland

Nieuwe ontwikkeling: Zorg en Gezondheid ontkent CST voor kinderen, spreekt over ‘verwarring’

Zorg en Gezondheid past slide uit webinar na protest aanNa het publiceren van onderstaand artikel met als titel: 'Overheid chanteert ouders met CST voor kinderen', kwam ZorgVlaanderen met een ontkenning en sprak van verwarring. Nochtans is er tijdens een webinar op twintig december wel degelijk over dat CST gesproken en het werd ook vermeld in de slide zoals we die bij het artikel tonen. De afbeelding is een screenshot van de bewuste webinar. In een  'factcheck' van VRTNWS  die gisterennamiddag verscheen, zegt de woordvoerder van Zorg en Gezondheid nog…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Na het publiceren van onderstaand artikel met als titel: ‘Overheid chanteert ouders met CST voor kinderen’, kwam ZorgVlaanderen met een ontkenning en sprak van verwarring. Nochtans is er tijdens een webinar op twintig december wel degelijk over dat CST gesproken en het werd ook vermeld in de slide zoals we die bij het artikel tonen. De afbeelding is een screenshot van de bewuste webinar. In een  ‘factcheck’ van VRTNWS  die gisterennamiddag verscheen, zegt de woordvoerder van Zorg en Gezondheid nog dat het CST wel ‘optioneel’ is voor wie naar het buitenland wil, of als het kind bijna twaalf is. De factcheck spreekt onderstaand artikel nog op één punt tegen, namelijk dat een weigeringsbrief niet verplicht is. Wij blijven onze vragen hebben bij de uiteindelijke bedoeling van de presentatie en de daarop volgende verwarring. 

 

Op 16 december beweerde federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de Afspraak ‘..nóóit gaan we een onderscheid maken tussen een kind van negen of tien jaar dat gevaccineerd is en een kind dat niet gevaccineerd is…’. In tegenstelling tot bij volwassenen, waarbij hij dat wel ‘OK’ vindt.

Nooit = 4 dagen

‘Nooit’ betekent in de leefwereld van Vandenbroucke blijkbaar vier dagen. Op twintig december houdt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid namelijk een webinar waarin de kindervaccinatie besproken wordt. Daar duikt na één uur en acht minuten een slide op van een presentatie waarop duidelijk te zien is dat gevaccineerde kinderen een CST ontvangen, terwijl niet gevaccineerde kinderen dit voorrecht ontzegt wordt. De presentatie stond tot gistermiddag in deze vorm op de site ‘laatjevaccineren.be’, maar werd in de loop van de dag aangepast. Elke verwijzing naar een CST is nu plots verdwenen, nadat er op Twitter behoorlijk wat ophef rond ontstond.

Opt Out

Uit het webinar blijkt eveneens dat de overheid er voor kiest een systeem van ‘opt out’ te gaan benutten. Dit betekent dat de ouders een weigeringsdocument moeten ondertekenen. Daarmee wordt onrechtstreeks druk gezet op ouders. Het laten ondertekenen van een weigeringsdocument komt bij velen intimiderend over en ondermijnt de door Vandenbroucke beloofde en benadrukte ‘echte vrijwilligheid’.

Beleid negeert systematisch adviezen

De beleidsmakers interpreteren bewust het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) op een misleidende manier. In dat advies wordt de vaccinatie van kinderen van vijf tot elf jaar aangeraden indien ze in een kwetsbare toestand verkeren, door bijvoorbeeld comorbiditeiten. Voor gezonde kinderen beveelt de HGR aan om enkel een vaccin beschikbaar te stellen. Door nu gericht uit te nodigen en gebruik te maken van een opt-outsysteem, gaat de overheid veel verder en legt ze eigenlijk het advies naast zich neer, evenals de aanbevelingen van het Raadgevend Comité voor de Bio-Ethiek.

In een advies over verplichte vaccinatie verkettert het Comité voor de Bio-Ethiek overigens herhaaldelijk het inzetten van het CST als middel om de bevolking richting vaccinatie te dwingen. Een expliciete herhaling nadat hun eerder advies over het CST door de overheid in de wind werd geslagen.

Van verschillende bronnen mocht de redactie vernemen dat de onvrede en frustratie in beide adviesorganen met de dag toenemen.

Winny Matheeussen

Enige tijd geleden geboren, in de herfst. Momenteel levend.