fbpx


Binnenland
overlegcomité

Politicus wikt, oppermachtige corona-expert beschikt

'Pedro ex Machina' verhindert niet dat deelstaten zelf versoepelingscoalities met de experts vormenVan het overlegcomité van 26 februari 2021 werd veel verwacht. Hoewel gedroomde grote versoepelingen uitbleven, is er achter de schermen wel stap voor stap voorzichtig versoepeld in de deelstaten. Wat daarbij opvalt, is dat de corona-experts oppermachtig zijn. 1 mei en de vrijheid Eigenlijk was de toon van wat komen zou al gezet toen Alexander De Croo op maandag voor het overlegcomité van 26 februari eigengereid een persconferentie organiseerde met enkele biostatistici. Doel van die persconferentie: de bevolking voorhouden dat…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Van het overlegcomité van 26 februari 2021 werd veel verwacht. Hoewel gedroomde grote versoepelingen uitbleven, is er achter de schermen wel stap voor stap voorzichtig versoepeld in de deelstaten. Wat daarbij opvalt, is dat de corona-experts oppermachtig zijn.

1 mei en de vrijheid

Eigenlijk was de toon van wat komen zou al gezet toen Alexander De Croo op maandag voor het overlegcomité van 26 februari eigengereid een persconferentie organiseerde met enkele biostatistici. Doel van die persconferentie: de bevolking voorhouden dat er pas controle kan zijn over de epidemie vanaf 1 mei. Dit deed eisen voor versoepelingen echter niet teniet. Wat er vervolgens op vrijdag gebeurde, is afhankelijk van de bron een mooi stukje theater of een rechtgeaarde correctie om een epidemische catastrofe te vermijden.

Feit blijft dat niemand hem officieel zag aankomen. Op vrijdag kwam ‘coronacommissaris’ Pedro Facon plots met een alarmerend dagcijfer over het aantal ziekenhuisopnames. Een strategisch geplaatste update net voor een belangrijk overlegcomité. Daar waar normaal gezien weekgemiddelden worden weergegeven. Het deed vooral de Franstalige politici die versoepelingen genegen zijn inbinden.

Wat lag op tafel?

Op tafel lag namelijk een resem maatregelen die fysiek onderwijs zouden mogelijk maken: één dag per week contactonderwijs aan de universiteiten en hogescholen, een volledige terugkeer van de leerlingen in het beroepsonderwijs, en de toelating om opnieuw dagexcursies te organiseren. Daarover was er consensus. Daarnaast was er nog discussie over de vergroting van de ‘buitenbubbel’ van vier naar acht personen, en van de ‘binnenbubbel’ van één naar twee. Een dinertje met een bevriend koppel zou met andere woorden opnieuw mogen. Voor de Franstaligen lag ook de aanpassing van hun strenge avondklok op tafel.

De teneur na het overlegcomité was er echter een van wanhoop en ontgoocheling. Maar in het Vlaamse onderwijs werd wel versoepeld: vanaf 15 maart is er in Vlaanderen opnieuw meer contactonderwijs toegelaten. Bijvoorbeeld één dag per week voor hoger onderwijs. Leerlingen van de beroepsscholen mogen opnieuw voltijds naar de les. Dagexcursies zijn opnieuw mogelijk. De Franstaligen voeren dit niet in omdat ze het beleid zoveel mogelijk willen afstemmen op wat de federale regering wil. Dat verhindert echter niet dat Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) alvast de in Wallonië erg strenge avondklok van 22u naar 00u zette. In Brussel blijft de avondklok vanaf 22u van toepassing wegens ‘de grootstedelijke context’.

Covidexperts

De deelstaten lobbyen achter de schermen zelf bij de ‘experts’ om consensus rond de versoepelingen te bekomen. Voor de belangrijke zaken zoals onderwijs zijn zij in grote mate zelf bevoegd, tenzij een federaal ministerieel besluit de plannen doorkruist, zoals met de kot- en buitenbubbels het geval is. Daar heeft de federale overheid het laatste woord over de zogenaamde ‘samenscholingen’.

Her en der klinkt de overtuiging door dat er versoepeld kan worden zodra de meest kwetsbare burgers gevaccineerd zijn, en wordt er naar coalities met experts gestreefd hierover. Eén ding is zeker: de corona-experts zijn oppermachtig. Wanneer het politieke verhaal hen niet zint, volstaat het om de alarmklok te luiden. Waarop alle politici zuchten: ‘Sinon, ça va être la catastrophe’

Christophe Degreef