fbpx


Binnenland

Parket over zaak Yannick V: ‘Voorbarig om van wettige zelfverdediging te spreken’

Veel onduidelijkheid over de dood van Yannick V.Op sociale media gonst het van de geruchten, meer bepaald over de eentalig Franstalige interventie-eenheid van de federale politie die schoten heeft uitgewisseld met de overleden dertiger Yannick V. in Merksem woensdag. Zowel het Antwerpse als het federale parket zijn karig met commentaar. Volgens het Antwerpse parket is het echter voorbarig om te spreken van wettige zelfverdediging van zowel Yannick V., als van de federale politie. Dertiger Yannick V. werd deze week woensdag gedood door een politiekogel. De federale politie…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Op sociale media gonst het van de geruchten, meer bepaald over de eentalig Franstalige interventie-eenheid van de federale politie die schoten heeft uitgewisseld met de overleden dertiger Yannick V. in Merksem woensdag. Zowel het Antwerpse als het federale parket zijn karig met commentaar. Volgens het Antwerpse parket is het echter voorbarig om te spreken van wettige zelfverdediging van zowel Yannick V., als van de federale politie.

Dertiger Yannick V. werd deze week woensdag gedood door een politiekogel. De federale politie heeft al een tijdje een onderzoek lopen naar Yannick V. en enkele figuren die met hem betrokken zouden zijn in illegale wapenhandel. De zaak kwam breed in de media. Yannick V. was een zogenaamde ‘prepper’, iemand die zich voorbereidt op het wegvallen van centraal overheidsgezag na een maatschappelijke ramp. De groep rond Yannick V. wordt verdacht van rechtsextremisme met mogelijke intentie tot gewelddadig gedrag. Maar het is bij het ter perse gaan niet duidelijk of er bij de ingreep van de federale politie een directe aanleiding was om geweld te voorkomen, of dat het om een gewapende huiszoeking ging omdat Yannick V. als sportschutter veel wapens in zijn bezit had. De man was goudhandelaar en zou geen strafblad hebben gehad. De aanklacht luidt echter: inbreuken tegen de wapenwet en voorbereiden van een terroristische aanslag.

De zaak gaat over de tongen. Op sociale media vallen her en der getuigenissen te lezen van mensen die hem kenden en hem als eerder introvert, behulpzaam en zacht omschrijven, en erkennen dat hij tegelijk nog weinig geloof hechtte in overheidsgezag.

Franstalig?

Berichten over een eentalig Franse interventie-eenheid van de federale politie die de huiszoeking uitvoerde, worden bevestigd noch ontkend door het federale parket. Mocht het waar zijn, dan dreigt het onderzoek van het federale parket gecompromitteerd te worden als zou blijken dat de verdachten de interventie-eenheid niet zouden begrepen hebben. Het federale parket houdt het bij ‘geen commentaar’, nadat ze eerst hadden doorverwezen naar het Antwerpse parket.

Woordvoerder Kristof Aerts van dat Antwerpse parket is iets loslippiger: ‘Er zijn twee onderzoeken, mogelijk zorgen die voor verwarring. Het Antwerpse parket is alleen gevorderd wat betreft het dodelijke schietincident rond Yannick V. Het bredere onderzoek naar inbreuken op de wapenwet en voorbereiding van terrorisme en de organisatie van die interventie is de verantwoordelijkheid van het federale parket. De handelingen van de speciale eenheden zullen door het Comité P onderzocht worden.’

Opmerkelijk is dat Aerts zegt dat het ‘voorbarig’ is om van wettige zelfverdediging van zowel de federale politie, als van Yannick V. te spreken. Aerts: ‘Er zijn enkele voorbarige uitspraken gedaan. Een wapendeskundige is ter plaatse geweest en heeft al een verslag opgesteld. Er zijn verklaringen opgenomen van de speciale eenheden. Het is voorbarig om nu zeker te zeggen wie wanneer heeft geschoten, en wat er precies gebeurd is.’

Over de vermeende Franstaligheid van het interventieteam wenst Aerts niets te zeggen.

Christophe Degreef