fbpx


Actualiteit, Binnenland, Multicultuur & samenleven

Pas ‘ethnic profiling’ beschaafd toeToen Zouzou Ben Chikha in de Canvas-reeks ‘Bevergem’ de perfect geassimileerde allochtoon speelde, was dat niet zomaar een rolletje: de man is ook in het echte leven een toonbeeld van volmaakte integratie. Toen de politie van Gent hem tegenhield voor een controle, had Ben Chikha in zijn rugzak 2 kilo stoofvlees en 2 bruine Leffe’s, voor het avondeten. Veel Vlaamser wordt het op een doordeweekse zondag niet. 

Het is pijnlijk dat net Ben Chikha het slachtoffer werd van een onbeschaafd geval van ‘ethnic profiling‘. Nog veel pijnlijker is dat de hardhandige aanpak van de Gentse acteur het zoveelste geval is waarbij Vlaamse agenten over de schreef gaan bij een controle. De opeenstapeling van (fel gemediatiseerde) incidenten rond allochtonen dreigt onze politie te bevestigen als een blank bastion van vooroordelen en amper verhuld racisme. 

Ethnic profiling‘ op zich is niet verkeerd. Het is een logische politiestrategie: je focust op het signalament. Als bijzonder veel opsporingsberichten Noord-Afrikaanse mannen omschrijven, dan let je in het bijzonder op Noord-Afrikaanse mannen. Dat is geen racisme: dat is precies waar we onze agenten voor betalen. Prettig is het niet, voor al die Noord-Afrikaanse mannen die geen vlieg kwaad doen en toch weer tegengehouden worden – maar dat is dan in de eerste plaats de schuld van het crapuul, niet van de flikken. 

Er zijn natuurlijk nog steeds mensen die vinden dat agenten kleurenblind moeten zijn. Wie toch al niet hoog opliep met de politie, zal de schrijnende incidenten met (al dan niet bekende) allochtonen aangrijpen om onze ordediensten nog maar eens een instrument te ontnemen. Bij elke uit de hand gelopen controle krijgt deze linkse lobby een extra argument. De politie moet ook daarom dringend een beschaafde invulling geven aan de ethnic profiling

1) Communiceer duidelijk. De politie moet ethnic profiling goed uitleggen. De bevolking moet uitgebreid voorgelicht worden over de verschillende stappen van de procedure en over de rechten die elke verdachte geniet bij een controle. 

2) Treed menselijk op. Focus desnoods op allochtone Vlamingen, maar behandel iedereen – ongeacht de huidskleur – op een menselijke en normale manier tijdens een controle. Het kost niets, en we hebben er allemaal recht op. Agenten moeten uitleggen wat ze gaan doen, hoe ze het gaan doen en waarom ze het doen. Als achteraf blijkt dat er niets aan de hand is, bieden ze elke burger hun excuses aan. 

3) Investeer in diversiteit. De politie zal minder verdacht worden van racisme, als de korpsen wat gekleurder worden. Ga op zoek naar allochtone agenten en officieren, werk aan goede relaties met alle gemeenschappen, kweek een gevoeligheid voor ieders gevoeligheden. 

Als de politie ethnic profiling geen menselijk gezicht kan geven, zal de schade groot zijn. Niet alleen zal de politie dan een nuttig instrument verliezen, niet alleen zullen onze ordediensten onherstelbare imagoschade oplopen: onze allochtone medeburgers dreigen ook definitief hun geloof in Vlaanderen te verliezen. Daar heeft niemand baat bij. We hebben meer Zouzou Ben Chikha’s nodig, zoals we ook meer Adil El Arbi’s en Kamal Kharmach’en nodig hebben. Als zelfs perfect geïntegreerde Nieuwe Vlamingen nog steeds zonder enige beschaving vernederd worden, zullen jonge allochtonen zich afvragen waarom ze nog de moeite zouden moeten doen. En we zullen hen defaitisme niet eens kwalijk kunnen nemen. 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Daniel Walraeve

Daniël Walraeve is historicus en publiceert over identiteit en samenleving.

Dit artikel delen of afdrukken


Als abonnee kan u dit artikel gratis doorsturen naar een vriend. Geef hieronder zijn e-mail adres en we sturen hem een link zodat ook hij het ook zonder abonnement gratis kan lezen. Dit is slechts eenmalig voor dit artikel. Doorbraak slaat het e-mail adres van uw vriend niet op.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.