JavaScript is required for this website to work.
Communautair

Paul Magnette, de Donald Trump van Wallonië

Externe Auteur25/1/2017Leestijd 2 minuten

Deze week ondertekende Donald Trump de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het TTP handelsverdrag.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Na het ondertekenen van de terugtrekking van de VS uit het TTP-verdrag kan er dus worden gevreesd voor het andere welgekende handelsverdrag waar de VS over onderhandelen met Europa: TTIP. Dit handelsverdrag zou een makkelijkere en meer open handel moeten bieden tussen de lidstaten van de Europese Unie en de VS. Men onderhandelt over een gemeenschappelijk toltarief op producten die worden ingevoerd in de VS door Europa en omgekeerd. Dit handelsverdrag betekent veel voor de economie in Europa, en onder meer ook voor Vlaanderen dat de laatste jaren alsmaar meer exporteert naar Noord-Amerika. Handelsverdragen zoals TTIP met de VS en CETA met Canada spelen een belangrijke rol in het exportgedrag van Vlaanderen en hebben hierdoor een rechtstreekse invloed op de groei van onze economie. Door het protectionistische beleid dat Trump nu momenteel start, kan dit op de helling komen te staan.

CETA

Alle heisa rond handelsverdragen doet terugdenken aan de soap rond Paul Magnette en Wallonië omtrent het reeds eerder genoemde CETA-handelsverdrag met Canada op het einde van vorig jaar. Toen wou Wallonië, als enige regio in heel Europa, geen millimeter wijken en blokkeerde ze de hele onderhandelingen. Hierop ontstond uiteraard felle kritiek uit alle hoeken, behalve uit de linkse hoek van waaruit men Magnette bleef steunen en zo mee streefde naar een protectionistisch beleid zonder handelsverdragen. Uiteindelijk gaf Magnette onder immense druk van heel Europa en Vlaanderen, en zogezegde toegevingen aan Wallonië, toe en ondertekenden ze toch het handelsverdrag waardoor de onderhandelingen omtrent de uitvoering ervan van start konden

Linkse populisten

De linke populisten, onder leiding van Magnette, zullen dus nu wel in hun handen wrijven aangezien Donald Trump, de persoon waartegen ze maandenlang protesteerden en hem verweten de slechtste president van de Verenigde Staten ooit te zullen zijn, hem verwijten zoals ‘nazi’ naar het hoofd slingert, net hun wensen waarmaakt. Vrijhandelsverdragen op de helling zetten en hiermee de kans op een slecht draaiende economie vergroten is waar de tegenstanders van TTIP en CETA  samen met voorstanders van een protectionistisch beleid naar streven. Net zoals Trump zijn zij geboren protectionisten en ze zijn dus zelf geen haar beter. Vrijhandelsverdragen mogen op geen enkele manier tegengehouden worden in onze liberale westerse wereld. Ze bewijzen hun nut door de extra jobs die gecreëerd worden, de stijging van de export naar de landen waarmee een verdrag afgesloten wordt, en ga zo maar door.

Linkse populisten die nu ineens fan worden van Trump… De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

 

 

De auteur is JONG N-VA bestuurslid en student politiek wetenschappen. 

Commentaren en reacties