JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Pers geen belangstelling voor politieke intimidatie in Brussel

Even Snel

Doorbraak redactie3/1/2014Leestijd 2 minuten

In de Europese hoofdstad moet soms aan politiek gedaan worden in een sfeer van fysieke intimidatie. De pers zwijgt.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Schermutselingen en daden van agressie zijn aan de orde van de dag. In het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek wellicht nog wat meer dan elders. Vandaag berichten enkele kranten over een incident op oudejaarsavond in die gemeente, waarbij iemand met een mes bedreigd werd en zijn gsm moest afgeven. De dader werd gelukkig gevat.

Wanneer het over politieke agressie gaat, dan krijgt die normaal gesproken extra aandacht. Het recht op vrije meningsuiting en op verenigen (in politieke partijen) maakt een basiselement uit van ons bestel. De kranten zwijgen vandaag echter in alle talen over een daad van agressie die gisteren plaatsvond in Sint-Jans-Molenbeek tegen de lokale penningmeester van de N-VA-afdeling.

Gemeenteraadslid Dirk Berckmans maakt er op zijn blog melding van. Penningmeester Maarten Bijnens was op tocht om het magazine van N-VA-Molenbeek te bedelen. Toen hij een exemplaar in een brievenbus stak, haalde een 40-jarige man dat er weer uit met de mededeling dat hij niet voor N-VA stemt. Bijnens nam het blad weer aan en vervolgde zijn weg. Voor zijn belager volstond dat echter niet. Hij ontstak vuurwerk in de boodschappentrolley waarin de magazines lagen. Die werden daardoor verschroeid en de trolley beschadigd.

Bijnens verklaarde aangifte te zullen doen, waarop hij werd geïntimideerd om dat te laten. ‘Ce serait une bêtise. Tu as le choix : tu pars ici ou tu appelles la police mais alors je te casse les dents’, kreeg hij te horen. Bijnens vertrok maar werd achtervolgd om wat verder weer te worden aangesproken door de man: ‘Ici, c’est un quartier marocain; il n’y a pas de place pour les racistes de la N-VA’.

De penningmeester van de N-VA-afdeling heeft toch klacht neergelegd. ‘Een rechercheur van de politie zal bij hem (de agressieveling) langsgaan. Hij riskeert te worden vervolgd voor vandalisme, gebruik van vuurwerk, poging tot brandstichting en bedreiging; vanzelfsprekend in de veronderstelling dat het parket de zaak niet seponeert…’, schrijft Dirk Berckmans.

Het gemeenteraadslid vervolgt: ‘Tijdens de verkiezingscampagne 2012 werden Maarten en ikzelf bijna fysiek bedreigd door enkele jongeren van Marokkaanse afkomst die ons, tegenover het politiecommissariaat, eerst letterlijk hadden gezegd: “Ici, c’est pour les moracains, pas pour les flamands”. Gelukkig kwam het niet tot fysiek geweld; een beetje verder stond een andere man, eveneens van Marokkaanse afkomst, die mij kende en aan de jongeren duidelijk maakte dat wij geen racisten waren en hen vervolgens wegjoeg.’

Gelukkig blijft dit soort incidenten beperkt. Het verhaal past echter in een sfeer van onverdraagzaamheid en agressie die, van waar ze ook komt, onaanvaardbaar is. Dat politieke militanten in de Belgische/Europese hoofdstad geconfronteerd worden met fysieke intimidatie is natuurlijk onaanvaardbaar. Het woordgebruik wijst overigens in de richting van racisme. Is dat geen bezwarend element? Het lijkt toch de rol van de pers om daar enige aandacht aan te besteden.

Foto: de blaadjes zoals ze uit de trolley kwamen.

AANVULLING: Een lezer brengt er ons van op de hoogte dat er in de Franstalige pers wel enige aandacht aan het feit werd besteed. Zie deze link naar La Capitale. Ook Het Laatste Nieuws wijdde er een artikel aan op de regionale (!) pagina’s.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties