fbpx


Buitenland

Phew!

Waarom de regering May niet panikeert bij de rechterlijke uitspraak over brexitDe uitspraak van het Britse hooggerechtshof dat het parlement en niet de regering het laatste woord krijgt over de uiteindelijke brexit is een nederlaag voor premier Theresa May. En toch haalt Downing Street opgelucht adem. Vanaf het moment dat deze kwestie aan het hooggerechtshof werd voorgelegd, was het een publiek geheim dat de conservatieve regering aan het kortste eind zou trekken. Het is dus een aangekondigde nederlaag waar de regering op voorbereid was.

De opluchting zit hem in de uitspraak dat alleen het parlement van het Verenigd Koninkrijk zijn zeg mag doen. De parlementen in Schotland, Noord-Ierland en Wales hoopten dat ze mee de brexit konden sturen, maar ze zijn er volgens het hooggerechtshof niet voor bevoegd. Dat zou – volgens insiders – een ‘nachtmerrie’ betekend hebben voor May. ‘Phew!’, reageerde een minister toen de uitspraak voorgelezen werd. Het is alleszins een serieuze stomp in de maag voor de Schotse minister-president Nicola Sturgeon. Zij kondigde aan dat haar Scottish National Party in Westminster vijftig amendementen zal indienen tegen het geplande wetsvoorstel om artikel 50 te lanceren. De SNP wil de zaak vertragen. Daarnaast is er de bijna klassiek geworden dreiging van het uitschrijven van een tweede onafhankelijkheidsreferendum in Schotland. Maar Sturgeons kaarten liggen niet zo eenvouding. Ten eerste kan dat referendum enkel legaal gebeuren als dat in samenspraak met Londen verloopt en daar botst men op een veto. Ten tweede lijkt, ondanks de prangende gevoeligheid van het onderwerp, het politieke klimaat nog niet gunstig genoeg. Een meerderheid van de Schotten is gekant tegen een nieuw referendum, en zelfs onafhankelijkheid. Sturgeon is niet geneigd dit jaar een volksraadpleging te forceren, maar haar electorale achterban – geleid door oud-leider Alex Salmond – zit op zijn honger.

De regering is zinnens om einde maart het proces van twee jaar onderhandelingen rond deze scheiding op te starten. Het hooggerechtshof onthoudt zich van elke commentaar over het wat en het hoe van deze procedure, wat de regering volledig vrij spel geeft. Ook dat is een opluchting. De BBC stelt dat het nu snel kan gaan. Deze donderdag al wordt er een vrij eenvoudig opgesteld wetsvoorstel over die brexit verwacht. In het Lagerhuis verwacht de regering dat horde al-bij-al wordt genomen, maar in het Hogerhuis is de tegenstand echter groter en moeilijker. De houding van de sociaaldemocraten van Labour is bepalend voor de regering May. Hoewel de grote meerderheid van de Labour parlementsleden en Lords de brexit niet genegen zijn, is het electoraat in het noorden van Engeland dat wel. Labour, dat politiek moeilijke tijden beleeft, durft niet tegen die kiezers in te gaan. Die zwakte van de oppositie, maakt de regering sterk.

De uitspraak van het Supreme Court dat het parlement de heer en meester is en niet de regering is uiteindelijk volledig in de geest van de brexit: het parlement en het opperste gerechtshof zijn soeverein, naar aloude Britse traditie. Ook al zien de eurofielen en de eurosceptici dat misschien zelf niet zo.

 

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.