fbpx


Actualiteit, Buitenland
Plaid Cymru

Plaid Cymru mikt op onafhankelijkheidDe Welshe nationalisten van Plaid Cymru kozen op vrijdag een nieuwe voorzitter. Na zes jaar gaf Leanne Wood het voorzitterschap door aan Adam Price.

Plaid Cymru wakker schudden

Leanne Wood eindigde verrassend derde in de strijd om het leiderschap. Het verlies van Wood was verwacht, maar de glansrijke overwinning  – hij behaalde 50% van de stemmen – van Adam Price niemand aankomen. Leanne Wood is nochtans een populaire politica in Wales. Vele partijleden delen echter de mening dat Plaid Cymru een ingeslapen indruk wekt. Dat is de reden waarom Adam Price, lid van de Welsh Assembly of de Senedd zoals het parlement in Cardiff heet, net als zijn collega Rhun ap Iorwerth het voorzitterschap van Wood uitdaagde.

Het leiderschap van Wales

Bij de bekendmaking van de overweldigende zege van Adam Price, weigerde Leanne Wood te pers toe te spreken. Ze was té aangedaan door het resultaat. Wood kon 22% van de leden achter zich scharen en ap Iorwerth 28%. Adam Price klonk zelfzeker in zijn overwinningsrede: ‘Onze boodschap moet eenvoudig klinken: Yes, Wales can!’. Hij wil de onafhankelijkheid van Wales tot het speerpunt van zijn progressieve partijprogramma maken. ‘We moeten hoop bieden aan zij die geen hoop meer hebben!’ Price liet ook al verstaan geen interesse te hebben in toekomstige meerderheden met Labour noch met de Conservatives. Hij wil van Plaid Cymru de leidende partij van het land maken. Op dit ogenblik regeert Welsh Labour onafgebroken sinds de oprichting van de Senedd in 1999.

‘Stop Brexit!’

Uiteraard hangt het brexitzwaard ook boven de politiek in Wales. Het land koos, net als Engeland, met net geen 53 % voor een brexit. Wales is een van de armere regio’s in de Europese Unie en het kent veel verlaten zware industrieregio’s. Zowel de linkse als de rechtse partijen tellen daardoor flink wat eurosceptici in hun rangen. De UK Independence Party van Nigel Farage kende voorbije jaren ook enig succes in Wales. Maar sinds het brexitreferendum smolt die populariteit als sneeuw voor de zon. Het partijmanifest van Plaid Cymru dat aan de bevolking werd gepresenteerd in de Britse verkiezingen van 2017 blies over de brexit warm en koud. Maar het moeilijke onderhandelingsparcours over de brexit doet volgens peilingen veel twijfel ontstaan bij de bevolking.

Adam Price pleit daarom voor een nieuwe referendum over het thema, waarbij ‘Remain’ – in de EU blijven – een optie vormt voor de kiezers. De man is de zoon van een mijnwerker. Hij vreest een groot gevaar voor de economische toekomst van de regio. ‘Indien we geen no-deal brexit voorkomen, dan zal Wales een economische crisis kennen zoals in de jaren 30‘, vertelde hij in de media. Daarbij gaf hij ook mee dat een ‘no-deal’ scenario de onafhankelijkheid van Wales alleen maar zal bespoedigen.

 

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.