fbpx


Geopolitiek

Poetin en Macron: de tsaar en de zonnekoning

Aan de vooravond van historische gebeurtenissen


Aangeboden door deze bibliotheek


Dit plus-artikel wordt u aangeboden door deze bibliotheek die voor u een abonnement nam.

Vindt u het interessant? Neem dan vandaag uw eigen gratis proefabonnement van 30 dagen.We staan aan de vooravond van historische gebeurtenissen.  Er wordt gevreesd dat de Russen Oekraïne zullen binnenvallen en het land volledig of gedeeltelijk onderwerpen. In onze media wordt aan de hand van gedetailleerde kaarten uitgelegd hoe de Russen het best het Oekraïense leger in de pan kunnen hakken. Russische generaals hoeven die inspanning niet meer te doen. Er kan veel bloed vloeien en de materiële schade kan aanzienlijk zijn. Rusland zal daar zeker economisch zwaar voor gestraft worden en het…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


We staan aan de vooravond van historische gebeurtenissen.  Er wordt gevreesd dat de Russen Oekraïne zullen binnenvallen en het land volledig of gedeeltelijk onderwerpen. In onze media wordt aan de hand van gedetailleerde kaarten uitgelegd hoe de Russen het best het Oekraïense leger in de pan kunnen hakken. Russische generaals hoeven die inspanning niet meer te doen. Er kan veel bloed vloeien en de materiële schade kan aanzienlijk zijn. Rusland zal daar zeker economisch zwaar voor gestraft worden en het autocratische regime kan in elkaar storten. Door zo’n oorlog zou de wereld door elkaar worden geschud. Angst voor een kernoorlog en regelrechte paniek zijn niet denkbeeldig. China kan, als lachende derde, trachten meer en meer zijn wil op te leggen. Beurzen kunnen instorten en de wereldeconomie kan slabakken.

Maar zover zijn we gelukkig nog niet!

Algemeen wordt in het Westen aan Poetin de schuld van deze treurige gebeurtenissen toegeschreven. Hij stuurde een oekaze naar de oude en zwak geachte Amerikaanse president Biden en verwachtte binnen de week een schriftelijk antwoord. Punt per punt. Bij het uitblijven daarvan mag het ergste verwacht worden. Dit was ook de manier waarop Stalin en zijn bloedhond Molotov te werk gingen.

Het domein van de psychologie

Hoe komt Poetin er toe deze weinig diplomatieke en ongebruikelijke toon aan te slaan? Het antwoord ligt mijns inziens grotendeels in het domein van de psychologie. Dat is ook de mening van de Russische oppositiepoliticus Leonid Gozman in een artikel in Raam op Rusland.

De niet zeer getalenteerde maar corrupte ex-officier van de KGB Poetin werd in 2.000 onverwacht president van de Russische Federatie. Het past in de Russische traditie dat die functie op een autocratische manier wordt ingevuld.  Bovendien wordt hij nog steeds door een meerderheid van zijn landgenoten geapprecieerd. Poetin die 21 jaar lang als een soort van alleenheerser werkte (en dit volgens de grondwet nog tot het einde van zijn dagen mag blijven doen), leeft niet meer onder ons. Hij leeft eenzaam in een eigen schijnwereld met een gevolg van vleiers en ja-knikkers. Zijn wil is wet en hij weet alles best maar de werkelijkheid ontsnapt hem vaak. Kortom, hij is geen gewone sterveling meer en reageert volgens een eigen logica.

Poetin denkt dat hij in de wereld niet voldoende naar waarde wordt geschat en door de andere groten der aarde niet voldoende gewaardeerd. Hij vertegenwoordigt het grootste en mogelijk ook het rijkste land ter wereld. Dat land bezit een enorme culturele traditie. Desondanks wordt er niet voldoende naar hem geluisterd. Een man met zijn ervaring en een fenomenale kernmacht als bagage zou toch zeker over het lot van de wereld volop mee moeten beslissen. Hij heeft maar een beperkt aantal gelijken op aarde. De voornaamste is de oude president van de Verenigde Staten maar die vertegenwoordigt een zwakke ‘democratische’ regering en een decadent wordende cultuur. De president van China, een opkomende natie, benadert zijn niveau maar mist nog zijn lange bestuurservaring. Aldus Poetin.

Steeds opnieuw beledigingen moeten slikken!

Poetin vindt het dan ook godgeklaagd dat de Amerikanen zich bemoeien met de toestanden in Oekraïne, een land dat ze niet kennen en dat eeuwenlang door de Russen werd bestuurd. Trouwens, het Russisch is er de hoofdtaal en de culturele en de historische banden met Rusland zijn aanzienlijk. Waar halen de Amerikanen de pretentie vandaan om dit te doen? Is dat niet grof en onbeschoft? Maar ja, veel wellevendheid en manieren, laat staan subtiliteit, hebben ze niet. En dan is er nog die ‘flauwe plezante’ toneelspeler Zelensky die ze president hebben gemaakt. Hij denkt dat hij op gelijk niveau met Poetin kan praten in plaats van uit te voeren wat die hem opdraagt.

Zelensky beledigde Poetin onlangs opnieuw door zijn vriend de oligarch Viktor Medvedsjoek huisarrest te geven en zijn Russischtalige TV zenders te sluiten. Poetin ziet Zelensky als een handpop van de CIA en van de West-Oekraïense ‘fascisten’: hij zou alles doen om het Russisch uit Oekraïne te bannen. Hij weet verduiveld goed dat dat Poetin pijn doet. Als klap op de vuurpijl moet Oekraïne lid worden van de NAVO, zodat de Verenigde Staten er nog meer de plak zullen zwaaien. Amerikaanse raketten in Oekraïne kunnen dan in vijf minuten Moskou bereiken. Als dat geen belediging en bedreiging is? Biden moet toch inzien dat de Russische president over Oekraïne beslist, denkt Poetin. Dat is een kwestie van respect. Punt.

Een tegenstander van formaat

Maar er duikt een tegenstander van formaat op uit het Europees moeras. President Macron van Frankrijk die nu voor 6 maanden een soort van voorzitter is van de Europese Raad – niemand begrijpt die instellingen nog – wil de wereldvrede redden. Hij is een reïncarnatie van zowel Jeanne d’arc als Charles De Gaulle.

Reeds lang besefte Macron dat hij een voorname rol in de wereld kan en moet spelen. De wereld zou hem nodig hebben! Daarom moest hij president van Frankrijk worden. Dan kon hij in contact komen met de groten der aarde en meteen een leidende rol spelen in de Europese Unie. President worden van Frankrijk liep dankzij zijn leiderschapskwaliteiten ongelooflijk vlot. Hij deelde in de EU de macht met de ervaren Duitse kanselier Merkel. Toen zij vertrok was hij er oppermachtig.

In zijn eerste speech voor het Europees parlement als tijdelijk voorzitter op 20 januari nam hij meteen de door Poetin geworpen handschoen op. Hij zou namens Europa, na consultatie met de NAVO en president Biden met Poetin praten en onderhandelen. Hij zou het Westen vertegenwoordigen en Poetin zou hem wel als een gelijke moeten aanvaarden. Daar is Macron diep van overtuigd.  Is zijn moment de gloire eindelijk aangebroken?

Yvan Vanden Berghe

Yvan Vanden Berghe is emeritus gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen waar hij de afdeling internationale politiek en diplomatie oprichtte en leidde