JavaScript is required for this website to work.
post

Poëzieweek en Gedichtendag 2022

Poëtische vingerafdrukken

Patrick Auwelaert25/1/2022Leestijd 2 minuten
Ramsey Nasr

Ramsey Nasr

foto © Wikimedia

Van 27 januari tot 2 februari vindt de tiende editie plaats van de Poëzieweek. Op de koop toe start Doorbraak een maandelijkse poëzierubriek.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Poëzieweek, het grootste en meest laagdrempelige initiatief voor poëzie in de Lage Landen, is aan zijn tiende editie toe. Het thema dit jaar is ‘Natuur’ en heeft als motto deze woorden van voormalig Antwerps stadsdichter Ramsey Nasr: ‘bloesemingen en overvloed’.

De Poëzieweek vindt plaats van donderdag 27 januari tot en met woensdag 2 februari 2022. In Nederland en Vlaanderen staan dan circa 150 activiteiten garant voor onvervalst poëzieplezier. Op 27 januari verschijnt bovendien het Poëziegeschenk: het bundeltje Wij waren onder de betovering van de Nederlandse schrijver, acteur en regisseur Ramsey Nasr.

Ramsey Nasr, die jarenlang in Antwerpen woonde, baseerde het tien gedichten tellende kleinood op de honderden brieven die Vincent van Gogh schreef, vanaf zijn jeugd tot aan zijn dood in 1890. Nasr plaatste Van Goghs woorden in een nieuwe context en herschikte deze tot meeslepende poëzie. De spellingswijze van de gedichten varieert van archaïsch tot modern, soms binnen een en dezelfde strofe. Je kunt je verwachten aan een bundel vol korenvelden en kastanjebomen, zonnebloemen en zwarte heide, cicades en citroenen.

Gedichtendag

Sinds 2000 wordt elk jaar eind januari poëzie extra in de kijker gezet. Op initiatief van het jaarlijks internationaal poëzie-evenement Poetry International werd de laatste donderdag van januari uitgeroepen tot Gedichtendag. Een breed samenwerkingsverband van dichters, literaire organisaties, scholen, bibliotheken en andere verenigingen zorgde ervoor dat de donkere januaridagen in Vlaanderen en Nederland een poëtische invulling kregen.

Bij elke editie werd aan een dichter gevraagd om tien gedichten te schrijven die aansloten bij het thema van Gedichtendag. De eerste Gedichtendagbundel werd geschreven door de Nederlandse dichter Toon Tellegen. Voor latere bundels tekenden onder meer Hugo Claus, Eva Gerlach, Leonard Nolens, Joke van Leeuwen en Peter Verhelst.

Poëziegeschenk

Door het grote succes van de Gedichtendag werd in 2013 beslist om Gedichtendag uit te werken tot een volledige Poëzieweek. Hierbij aansluitend werd de Gedichtendagbundel omgedoopt tot het Poëziegeschenk. Het inmiddels tiende Poëziegeschenk verschijnt dit jaar bij het PoëzieCentrum in Gent. De cover van het bundeltje is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Ramsey Nasr – van januari 2009 tot januari 2013 Dichter des Vaderlands van Nederland – en vormgever Jelle Jespers. De blauwe markeringen op de cover en in de gedichten geven cesuren aan, plekken waar een los woord of hele zinnen werden weggelaten uit de oorspronkelijke tekst. Zelfs in de titel Wij waren onder de betovering zijn de blauwe tussenbalkjes aanwezig. Ze maken Ramsey’s fascinatie voor Van Gogh letterlijk zichtbaar.

Koop je tijdens de Poëzieweek voor 12,50 euro aan poëzie bij je deelnemende boekhandel, dan krijg je er gratis het unieke Poëziegeschenk bij.

Poëzierubriek in Doorbraak

Omdat poëzie – ‘de troost van pessimisme’ om het met wijlen Herman De Coninck te zeggen – in Doorbraak eerder uitzonderlijk aan bod komt, heeft de redactie besloten om vanaf februari maandelijks een bijdrage over poëzie te plaatsen. In die bijdrage, getiteld ‘Poëtische vingerafdrukken’, zullen telkens een handvol recent verschenen Nederlandstalige bundels beknopt worden besproken door ondergetekende. Verwacht de eerste bijdrage ergens eind februari. Maar geniet eerst van de komende Poëzieweek en van Gedichtendag!

Patrick Auwelaert (1965) schrijft recensies, artikels en essays over literatuur, muziek en beeldende kunsten.

Commentaren en reacties