Binnenland

Ponzi in Limburg

De Tijd berichtte dat gewezen sp.a-politicus Steve Stevaert voorzitter wordt van de coöperatieve vennootschap EthiasCo. EthiasCo wil het kapitaal van verzekeraar Ethias versterken. De Morgen schrijft dat Stevaert terug is van nooit weggeweest. Eind 2011 maakte de oud-partijvoorzitter bekend uit al zijn publieke mandaten te stappen. ‘Maar daar is nooit veel van in huis gekomen’, schrijft De Morgen die oplijst waar Stevaert wel en niet is vertrokken.

In 2008 moesten de federale staat, Vlaanderen en Wallonië 1,5 miljard uittrekken om Ethias te redden. Stevaert was voorzitter van Ethias en moest toen dat mandaat laten vallen. Maar dat betekent niet dat hij helemaal verdween uit die boîte aangezien hij voorzitter is van Ethias Gemeen Recht, dat een kwart van de aandelen van Ethias bezit en 72,5% van het vast deel van het kapitaal van EthiasCo. Stevaert verdedigt zich door te zeggen dat de mandaten die hij nu nog bezet, geen publiek karakter hebben.

Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij de denktank Itinera Instituut, reageerde via de sociale media op één en ander. Doorbraak contacteerde hem daarover. Van de Cloot legt nog eens het ponzi/pyramidesysteem uit. ‘Banken trekken nieuwe klanten aan met de belofte van zeer hoge rendementen. Met de inleg van nieuwe klanten worden de hoge rendementen aan de oude klanten betaald.’ Deze nefaste praktijk is in de vroege fase moeilijk te detecteren, waardoor die voor financiële avonturiers aantrekkelijk is.

Charles Ponzi, een naar Amerika geëmigreerde Italiaan, lokte in 1920 rendementshongerige beleggers en vergoedde hen met de inbreng van nieuwe klanten. Zijn spelletje duurde zowat zes maanden vooraleer hij werd gearresteerd. Het avontuur leverde Ponzi veertien jaar gevangenisstraf op maar ook wereldwijde bekendheid als de naamgever van de ponzifraude.

Ivan Van de Cloot brengt in herinnering dat de zakenman Bernard Madoff de bekendste ponzifrauders uit de recente geschiedenis werd. In 2008 kwam aan het licht dat Madoff één van de grootste fraudecarrousellen ooit had opgezet en dat volgens het beproefde ponziprincipe. Hij lichtte zijn klanten, die hij rendementen voorschotelde van 10%, op voor zowat 50 miljard dollar. Van de Cloot: ‘Ook Jean-Pierre van Rossem maakte zich daaraan schuldig. Net als Ponzi en Madoff kreeg van Rossem daar gevangenisstraf voor.’

Van de Cloot legt de link met Stevaert: ‘Ethias betaalde via de Firstrekening hoge rendementen aan klanten met de inlages van nieuwe spaarders. Steve Stevaert was voorzitter.’ Eigenlijk was hier sprake van het pyramidespel. ‘Het is heel moeilijk om roekeloos gedrag van bankiers strafbaar te stellen. Maar in de meeste landen bestaat er ondertussen een zogenaamde fit&proper-procedure. Daarbij wordt gecheckt of kandidaat-toplui van banken geen ponziverleden hebben. Zo wil men vermijden dat er weer ponzitechnieken worden uitgeprobeerd.

Van de Cloot besluit: ‘Sommige journalisten nemen het me kwalijk als ik wijs op hun tekortschieten in politiek-financiële dossiers. Maar Steve Stevaert is een nieuwe test case.’

Doorbraak interviewde Ivan Van de Cloot in april en publiceerde een deel in het magazine en het ander op www.doorbraak.be.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Reacties

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans

[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]