JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Portret: Kurt Ryon

Pieter Bauwens12/12/2012Leestijd 3 minuten

De nieuwe burgemeester van Steenokkerzeel heet vanaf 1 januari Kurt Ryon. Bij wie thuis is in de actieve Vlaamse beweging, gaat nu een licht op. Kurt Ryon is, was tot zijn verkiezing ‘actieleider’ bij TAK, het Taal Aktie Komitee.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

U kent hem van de journaalbeelden als de man die op de Gordel de discussie aanging met Herman Van Rompuy en hem ondertussen, tegen diens wil, vol Vlaamse-leeuwstickertjes plakte. Of de man die door de politie uit de gemeenteraad van Rode werd gesleept. Ja, Kurt Ryon weet hoe een gemeenteraad werkt, hij heeft er menig verstoord. Nu zal hij het langs een andere kant moeten bekijken.

Maar Kurt Ryon is niet de geweldenaar zoals uit de beelden zou kunnen blijken. Gewezen TAK-woordvoerder en huidig VVB-voorzitter Guido Moons zegt dat de beeldmedia er altijd die sterke beelden uitnemen waarmee ze kunnen scoren. ‘Wie Kurt kent, weet dat het geen relschopper is, integendeel’.

Kurt Ryon komt uit een Vlaamsgezinde familie met, zoals zo vaak, een vader die vroeger actief was in de Volksunie. Hij doorliep de jeugdafdelingen van het VNJ in Vilvoorde en werd er ook leider. Daar kwam hij in contact met Bart De Valck (later Takleider). Volgens de nieuwbakken burgemeester maakten de verhalen van Leider Bart over de TAK-acties zoveel indruk dat hij ook meewou. Onder de vleugels van een andere VNJ-vader, Jos Moyson, ging hij vanaf zijn 14-15 jaar dan ook mee op actie met TAK. Hij heeft er dus zo’n twintig jaar als militant van TAK opzitten. Ondertussen viel hij op door zijn koppige gedrevenheid. En hij was niet op zijn mond gevallen. Dat bracht hem ook in conflict met de toenmalige nationale VNJ-leiding, die hem aan de deur zette. Via een lief vond hij onderdak bij de plaatselijke Chiro. Ook daar ontpopte hij zich tot organisator van menige activiteit. Hij is er nog altijd ‘kookvake’.

In 2005 was er een generatiewissel in TAK. Bart De Valck gaf de leiding door aan Roel De Leener die TAK leidde in triumviraat met Arnout Van den Broeck en Kurt Ryon. Het was volle BHV-tijd. Kurt Ryon ontpopte zich tot een creatieve geest die altijd een middel vond om de boodschap visueel weer te geven. Denk aan de affiche met de koe ‘we zijn het beuh’. Zijn opleiding en job als grafisch vormgever zal daar ook niet vreemd aan zijn. Volgens Guido Moons is Kurt Ryon iemand die de hedendaagse Vlaamse beweging ‘smoel’ wist te geven. Op een eigentijdse en sympathieke wijze, spits en ludiek.

Journalisten kunnen Kurt Ryon moeilijk plaatsen, omdat ze ook TAK moeilijk kunnen plaatsen. Een actiegroep krijgt gemakkelijk het etiket ‘extremistisch’ mee. Maar zo zien ze zichzelf niet. Volgens Bart De Valck ligt het aan de werking van de media. Er zijn geen journalisten meer die de Vlaamse beweging goed kennen. Ze kunnen het niet plaatsen en kennen de historiek vaak niet. Dat maakt het niet echt makkelijker om te werken. Het verschil tussen zeg maar TAK en Voorpost ontgaat die journalisten ook volledig.

In het overzicht van N-VA-burgemeesters zal u Kurt Ryon niet vinden. Hij is verkozen als lijsttrekker van de plaatselijke kartellijst Klaver-N-VA, een kartel dat in Steenokkerzeel één partij vormt. Maar een partijkaart van de N-VA heeft hij niet. Hij heeft nooit een partijkaart gehad. Dat kon niet als TAK’er, vindt hij zelf. Zijn focus ligt op Steenokkerzeel en dan is zo’n partijkaart ook helemaal niet nodig, voegt hij er aan toe.

Als burgemeester zal Ryon ook verantwoordelijk zijn voor veiligheid en politie. Zijn verleden in TAK brengt dat voordeel mee dat hij zich op vergaderingen aan de verantwoordelijke van de politie niet meer hoeft voor te stellen. Ze kennen hem al. Als er een TAK-actie is op zijn grondgebied zal hij vanaf 1 januari dus aan de andere kant staan, verantwoordelijk voor het bewaren van de openbare orde.

Helaas is het nog te vroeg om u een foto aan te bieden met de burgemeester in protocollaire kledij, inclusief tricolore sjerp dus. Kurt Ryon zegt hem te zullen dragen, omdat dat moet en voegt eraan toe dat hij heel bedreven is in ‘origami’, de kunst van het vouwen. We zijn benieuwd. En Steenokkerzeel ligt net naast Zaventem en de Belgische militaire luchthaven ligt, jawel in Steenokkerzeel. Wij hebben ons laten vertellen dat het tot het protocol behoort dat de burgemeester van Steenokkerzeel de koninklijke familie mee uitgeleide doet als zij vertrekt vanop de militaire luchthaven in de Steenokkerzeelse deelgemeente Melsbroek. Dat zal voor beiden wel even schrikken zijn. We vragen in dat geval graag voor u de beelden op bij het leger.

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties