JavaScript is required for this website to work.
post

Postpietendenken in een vrolijke, nieuwe wereld

Chris Ceustermans14/11/2016Leestijd 2 minuten

Laat het duidelijk zijn: het nu al historische Pietenpact is slechts een begin!

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Na het succesvolle Pietenpact liggen er tal van mogelijkheden open voor goed gesubsidieerde verenigingen en commissarissen allerhande om een steentje bij te dragen tot een meer verdraagzame en rijke samenleving . Hand in hand pakken we de grote uitdagingen van deze samenleving aan. 

-Een parlementaire commissie zal zich buigen over de wettelijke minimumcomponenten van de kerststal. Pistes die reeds circuleren: op even jaren een wit kindje Jezus en op oneven jaren een zwart. De jaarlijkse evaluatie sluit niet uit dat er ook gele Jezussen komen. (De bepalingen over de drie koningen volgen per koninklijk besluit.)

-Blote Navel-convenant: het tegen 2020 vervangen van de voor sommigen aanstootgevende bikini door badpakken. Voor de monokini wordt een kunstmatig eiland op vijf kilometer van de kust voorzien (in combinatie met windturbines).

-Werkgevers en werknemers hopen volgend jaar samen met de minderhedenverenigingen een Kort Rokjespact te sluiten. De lengte van de rokjes op de werkvloer zal jaar na jaar worden opgetrokken (of eerder afgetrokken) om in 2025 de knie te bereiken.

-Hoofddoekenplan: velen vinden het aanzicht van hoofddoeken kwetsend omdat ze een symbool zouden zijn voor onderdrukking van de vrouw. Die zou zo de lasten voor de mannelijke lusten moeten dragen. Daarom komen er in de supermarkten en aan de loketten Halal-uren voor de gesluierde vrouwen. Voor het overige worden ze geacht om op die plaatsen hun sluier af te leggen.

-De Hip Hop Broek-Kaderwet: tegen 2020 geen zwarte bilspeten meer in woonwijken (in recreatiegebied zijn specifieke afwijkingen mogelijk);

-Boekhandelconvenant: helemaal vrijwillig en zonder enige dwang zullen de boekhandels afzien van het plaatsen van kwetsende boeken in de etalage. In de toekomst geen Wim Van Rooys ‘Waarover men niet spreek’ meer in het zicht van kwetsbare groepen. Geen ‘Soumission’, dat stoute fabeltjesboek van Houellebecq. Uiteraard zijn die werken nog wel te verkrijgen vermits eenvoudige aanvraag. Vrije meningsuiting is heilig!

Al die mogelijkheden en projecten om te komen tot een meer verdraagzame samenleving mogen ons echter de lange termijn niet uit het oog doen verliezen. Weg met het wij-zij-denken! De finale doelstelling blijft duidelijk: allemaal hetzelfde broekpak. De Chinezen willen er alvast tien miljoen leveren. Pas dan zal de rijke en diverse samenleving een feit zijn.

 

Foto: (c) Reuters

Chris Ceustermans is een veertiger die ooit van zijn pen leefde als journalist bij onder meer De Morgen. Na andere wegen te hebben verkend, keerde hij terug naar zijn oude liefde: de literatuur. Op Doorbraak pleegt hij af en toe een stuk over dingen die in de eenzijdige media te weinig aan bod komen. 'Ni dieu, ni roi, ni maître', blijft zijn motto, al lijkt dit voor de meeste zelfverklaarde 'links weldenkenden' al lang vergeten.

Meer van Chris Ceustermans
Commentaren en reacties