fbpx


Binnenland, Economie

Principeakkoord Engie is vooral een publiciteitsstunt van De Croo en co

Waarom zwijgt Engie en blijven officiële mededelingen uit?De inderhaast samengeroepen persconferentie van premier Alexander De Croo en energieminister Tinne Van der Straeten riep veel vragen op over de garanties, die Engie dan wel zou geven. De goed-nieuws-show zou wel eens een nep-nieuws-show kunnen blijken. Was de persconferentie over het principeakkoord propaganda en manipulatie van de publieke opinie? Principeakkoord VRT.NWS meldde: ‘De federale regering en het energiebedrijf Engie hebben een "principeakkoord" bereikt in de gesprekken over de verlenging van de twee jongste kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3,…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De inderhaast samengeroepen persconferentie van premier Alexander De Croo en energieminister Tinne Van der Straeten riep veel vragen op over de garanties, die Engie dan wel zou geven. De goed-nieuws-show zou wel eens een nep-nieuws-show kunnen blijken. Was de persconferentie over het principeakkoord propaganda en manipulatie van de publieke opinie?

Principeakkoord

VRT.NWS meldde: ‘De federale regering en het energiebedrijf Engie hebben een “principeakkoord” bereikt in de gesprekken over de verlenging van de twee jongste kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3, zo laat premier Alexander De Croo (Open Vld) weten. De deal is een eerste, maar wel belangrijke stap richting een definitief akkoord. Nu liggen de principes vast waarbinnen de komende maanden verder, specifieker, zal worden onderhandeld.’

Los van het feit dat het kernreactoren zijn en geen kerncentrales lijkt deze lead van de VRT-redactie journalistiek correct. Alleen heeft niemand een bewijs omdat de tweede partij in het contract niet bevestigde wat allemaal gezegd werd. Enig voorbehoud is dus op zijn plaats.

Fake news?

Is dit principeakkoord tussen de Federale Regering en Engie fake news of gespin? De vraag dringt zich op. Want het is op zijn minst bijzonder merkwaardig dat op de website van het ‘persteam’ van Engie Belgium met geen woord gerept wordt over het akkoord. Op de internationale site met persberichten al evenmin een mededeling (zelfs niet op de Franstalige variant). De twitter-account @ENGIEpress van de corporate communications van Engie meldde niets.

Een naïeve persoon zou kunnen denken dat de premier met het oog op het politieke reces en een vakantie voor zijn beurt sprak en Engie op snelheid pakte. Een kritischer persoon zou kunnen denken dat De Croo het vel van de beer verkoopt voor de beer geschoten is en een meer cynische persoon zou gewoon kunnen denken dat De Croo en Van der Straeten gewoon de boel belazeren.

Beurs

Zijn er aanwijzingen voor politiek gespin en bedrog? Niet noodzakelijk, maar het is uitzonderlijk dat belangrijke koersgevoelige informatie zoals het principeakkoord niet leidde tot een schorsing van het aandeel Engie op Euronext (onder andere de beurzen van Brussel, Amsterdam en Parijs). Op de website van Euronext geen letter over de deal. De Franse beursautoriteit Autorité des Marchés Financiers (AMF) gaf ook geen kik. Alsof er geen enkel nieuws over het bedrijf was.

Hoe reageerde het beleggerspubliek (Electrabel was ooit een ‘goede huisvader-aandeel’)? De koers van Engie die na een forse duikeling in 2020 langzaam aan het opkrabbelen was, kende lichte achteruitgang op 19 en 20 juli om zich min of meer te herstellen op 22 juli. Aan de beurskoers valt dus ook niet af te leiden dat het principeakkoord van de regering belangwekkend nieuws bevatte.

Geen persbericht

Des te merkwaardiger is het ontbreken van een communiqué op de website van de kanselarij van de Federale Regering. Op de website met persberichten van de Federale Regering is al evenmin een persbericht over het principeakkoord terug te vinden. Zelfs op de website met persmededelingen van minister voor Energie Tinne Van der Straeten niet het minste bericht. Het laatste bericht daar gaat over het ‘winterplan om energievoorziening te verzekeren’ en dateert van 15 juli. Nochtans zet de minister daar trots elk fait-divers op dat ze in functie meemaakt.

Normaal gaat aan een akkoord lang overleg en reactie van gemeenschappelijke persberichten vooraf. Met een volledig arsenaal aan communicatiemiddelen. In dit geval bleken de enige twee die communiceerden De Croo en Van der Straeten. Een persconferentie om op televisie te komen. Geen persberichten, documenten en verifieerbare informatie. Enkel triomfalistische tweets van De Croo, Van der Straeten en hun respectieve politieke partijen die in de peilingen flirten met diepterecords.

Exodus

Het is niet dat over Engie geen nieuws te rapen viel de afgelopen weken. Nieuws dat allemaal wijst op een exit of exodus uit België.
Opvallend is dat de Federale Regering een week geleden de Engie-torens kocht voor 400 miljoen euro. Een paar dagen geleden kreeg de Franse group Bouygues het groene licht om Engie-dochter Equans te kopen. Een deal van 7,1 miljard euro volgens het persbericht van november 2021.

De verkoop van gebouwen en dochterondernemingen in België zou toch enigszins alarmerend mogen zijn. Equans is de nieuwe naam voor Fabricom en Cofely. Zo was Engie Fabricom de Belgische ‘referentie qua installaties en vernieuwende diensten voor de markten van de industrie en de energie’, aldus een personeelsadvertentie van Engie. Engie Fabricom en haar filialen en dochter maken deel uit van de Benelux-tak Engie Energy Services, die 5.400 personen tewerkstelt.

De voormalige Equans-onderdelen Engie Axima, Engie Fabricom en Engie Cofely (in België en Luxemburg), Engie (Nederland) en hun filialen vormden de ‘divisie Benelux’ van Engie Services. Hoewel gescheiden organisaties werken ze nauw samen op commercieel en operationeel vlak. In totaal werken er 22.000 werknemers. Met de deal met Bouygues zou Engie tienduizenden werknemers versassen naar een andere groep.

Publiciteitsstunt

De conclusie dringt zich op dat het principeakkoord een publiciteitsstunt is om twee excellenties positief in het nieuws te brengen. Het akkoord zelf is een fata morgana of luchtspiegeling en blijkbaar weten Engie, de beursautoriteiten, de institutionele beleggers en de woordvoerdersdiensten dat allemaal en kunnen ze er zelfs mee leven. Enkel de tv-kijkende en krantenlezende burger weet het niet. Voor die burger voeren twee federale ministers deze vaudeville op.

Als het principeakkoord een inderdaad een fabeltje blijkt, dan zullen de politieke gevolgen extreem zijn, of rekent de politiek op het spreekwoordelijke korte geheugen van de keizer?

Lode Goukens

Lode Goukens is master in de journalistiek en docent 'Europese en wereldinstellingen' aan de Thomas More Hogeschool.