fbpx


Economie, Klimaat

Proper staal aan zee in de Lage Landen
De Indiase zakenfamilie Mittal maakt staal in Zelzate, de Indiase zakenfamilie Tata doet hetzelfde in IJmuiden. Mittal en Tata willen groen staal in de Lage Landen. De families Mittal en Tata domineren het wereldstaal. Groen staal in Zelzate ArcelorMittal, van de familie Mittal, met zakelijke basis in Londen, investeert 1,1 miljard euro in groen staal in Zelzate. Tata Steel in IJmuiden van de clan Tata in Mumbai beoogt hetzelfde maar staat concreet niet zo ver. Het oogmerk van de beide…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De Indiase zakenfamilie Mittal maakt staal in Zelzate, de Indiase zakenfamilie Tata doet hetzelfde in IJmuiden. Mittal en Tata willen groen staal in de Lage Landen. De families Mittal en Tata domineren het wereldstaal.

Groen staal in Zelzate

ArcelorMittal, van de familie Mittal, met zakelijke basis in Londen, investeert 1,1 miljard euro in groen staal in Zelzate. Tata Steel in IJmuiden van de clan Tata in Mumbai beoogt hetzelfde maar staat concreet niet zo ver. Het oogmerk van de beide staalfabrikanten is de CO2-uitstoot drastisch te verlagen met nieuwe types hoogovens. Zelzate heeft een concreet pad met bindende intentieverklaringen bleek zopas.

ArcelorMittal in Zelzate begon in 1962 als een nagelnieuwe fabriek aan zee (via het kanaal Gent-Terneuzen) van Arbed uit het Groothertogdom Luxemburg. In de begintijd deelden Luxemburgse PDG’s daar de lakens uit. De familie Mittal verwierf Arbed in 2006, ondertussen was dat bedrijf na eigen overnames Arcelor geworden. Mittal Steel is een van de grootste staalgroepen ter wereld met fabrieken in 17 landen en aanwezigheid in 60. Arcelor Mittal Gent is een van de strafste producenten van de groep, telt 5000 medewerkers en produceert 5,5 miljoen ton per staal.

ArcelorMittal en vooruitstrevende research zijn synoniem. Op de site van de Vlaamse staalreus zoekt OCAS (Onderzoekscentrum voor de Aanwending van Staal) naar nieuwe metallurgische procédés. Je ziet de indrukwekkende architectuur van het centrum, een golfgebouw, langs de Expressweg Antwerpen-Knokke. OCAS is een imec (nano- en microeletronica) of VIB (biotech) voor de staalbranche en is partner van Flanders Metal Valley (FMV), een katalysator voor een bruisende klimaatneutrale en circulaire metallurgie in Vlaanderen. FMV is op zijn beurt een puzzelstuk van het Strategic Initiative Materials in Flanders (SIM Flanders) opgericht in 2009 om de Vlaamse metaalnijverheid te koppelen aan de Vlaamse universiteiten.

Vervuiler

De staalindustrie is vuil en ArcelorMittal beslist zijn CO2-uitstoot tegen 2030 te verlagen met 35% om nog eens twintig jaar later koolstofneutraal te zijn. De Belgische en de Vlaamse regering ondersteunen de investering van 1,1 miljard euro in Zelzate. De twee hoogovens in Zelzate zullen vervangen worden door DRI-installaties. DRI staat voor Direct Reduced Iron en werkt volgens groenere beginselen dan de klassieke installaties. Een DRI is een vat dat allereerst zal werken op aardgas en later op waterstof. Vandaag stoot Zelzate jaarlijks 9,6 miljoen ton CO2 uit, 8 procent van de Belgische emissies. DRI vermindert die uitstoot met 70% en later, op waterstof, zakt hij haast naar nul.

ArcelorMittal stopte reeds 197 miljoen euro in de vernieuwing van zijn Gentse hoogovens, als tussenstap. Finocas is een gezamenlijk financieringsvehikel van de Vlaamse regering en ArcelorMittal en beide aandeelhouders stoppen er elk 350 miljoen euro, een lening zegt minister-president Jan Jambon, ter financiering van de groene hoogovens.

IJmuiden

Tata Steel aan zee in IJmuiden , met activiteiten in 26 landen, heeft zware tegenwind van de Nederlandse milieubeweging en buurtbewoners. Onder druk maakte het bedrijf vorige week bekend om in 2050 staal te maken met waterstof in plaats van steenkolen (cokes). Dezelfde beweging van ArcelorMittal in Zelzate is concreter bezig. De omwonenden van Tata Steel, in het verleden ‘Nederlandse Hoogovens’, maken zich zorgen over hun gezondheid. Vanaf het fabrieksterrein waaiden in 2018 en 2019 grafietregens over de buurt en in de omgeving is er slechte luchtkwaliteit, teerstank, lawaai en fijnstof. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied inventariseerde eerder in 2021 dat de 17 fabrieken op de site 178 stoffen uitstoten met gezondheidsschade of moeilijk afbreekbaar in het milieu.

Al eerder was geopperd om vanaf 2050 volledig over te gaan op waterstof, geproduceerd met groene stroom, om staal te maken. De cokesfabrieken en hoogovens worden vervangen door vlamboogovens en DRI-installaties, zoals in Zelzate. Dat die overstap nog haast dertig jaar op zich laat wachten heeft te maken met de enorme hoeveelheid elektriciteit die het groene staalprocédé vergt. Waterstof ontstaat door water te splitsen in grote stroomvretende elektrolyse-installaties. Indien Tata Steel volledig op waterstof moet overgaan dan zijn alle Nederlandse windmolens te land en te water nodig.

Frans Crols

Frans Crols was hoofdredacteur en directeur van het economisch magazine Trends en na zijn 65 werd hij vrije pen van ’t Pallieterke, Tertio en Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.