fbpx


Actualiteit, Binnenland

PVDA is nodig om De Wever te verdrijven
Een cordon rond de PVDA? Dat is geen goed idee. Wij vinden dat de PVDA aan het politieke debat moet kunnen deelnemen, ook in de media. wij zijn ook principieel tegen een cordon, zeker als dat eigenlijk een politiek manoeuvre is.

Cordon

Als democratisch burger vind ik het al helemaal niet kunnen dat de openbare omroep dat cordon toepast. Ook de grote mediagroepen zijn cordonistas, ook dat zijn privébedrijven, maar door hun overgewicht in het media-aanbod (en de overheidssteun die zij genieten) is het bedenkelijk. Grote mediabedrijven kleuren bewust het beeld van een bepaalde politieke partij bij het grote publiek. De ”vierde macht” maakt hier misbruik van haar macht.

Dat politieke partijen het verschil maken en zeggen dat ze met deze of gene partij nooit coalitie zullen vormen, dat lijkt me normaal. Wat die uitspraken waard zijn, kun je na elke verkiezing zien. Denk aan de straffe campagne-uitspraken van MR over N-VA, waarmee ze nooit, nooit een coalitie zou vormen. Misschien niet netjes achteraf gezien, niet goed te keuren, maar wel te begrijpen.

Axioma

Het probleem is dat het ‘oercordon’ rond het Vlaams Belang niet meer in vraag wordt gesteld. Ook de meest kritische geesten, wat journalisten toch behoren te zijn, doen dat amper nog. Daardoor kunnen ‘dodelijke zinnen’ zich zomaar nestelen in de hoofden. Neem nu het interview met John Crombez in De Standaard (2 januari 2017) over samenwerking met de PVDA. Crombez beweert dat hij het intellectueel oneerlijk vindt om de PVDA op dezelfde lijn te plaatsen als Vlaams Belang. ‘Het programma van de PVDA en dat van Vlaams Belang zijn van een heel andere orde. Qua voorstellen en visie stelt extreemrechts zich keer op keer antidemocratisch op, met heel verregaande standpunten.’ De interviewende journalist van De Standaard gaat daar niet echt op in. Maakt u dat ook eens concreet, mijnheer Crombez? Neen, John Crombez mag dat politieke axioma zonder bewijs in de publieke opinie gooien en het wordt aangenomen. Als De Wever de PVDA op een gelijkaardige manier viseert en ze ‘restafval van de vorige eeuw’ noemt, is dat post-feitelijk en wordt dat van naaldje tot draadje onderzocht en becommentarieerd.

In dezelfde De Standaard (6 januari 2017) geeft Walter Zinzen in een opinieartikel een mooie samenvatting van het linkse axioma: ‘Vlaams Belang is een voor racisme veroordeelde partij, die niet tot inkeer is gekomen. Van de PVDA daarentegen kan je veel slechts denken, maar racistisch is ze niet. En ze is de beginselen van de parlementaire democratie toegedaan.’ Lees:rechtse partijen blijven altijd fout, linkse komen tot inkeer. PVDA bezoekt herhaaldelijk, tot recent, een congres met o.a. vertegenwoordigers van Noord-Korea (zowat het meest foute regime ter wereld)? Geen probleem. Maar de contacten van enkelingen en tegen de wil van de partijtop van het Vlaams Belang in met de ‘fascisten van Gouden Dageraad’ worden de hele partij aangesmeerd en als bewijs voor de anti-democratische overtuiging aangenomen. Iemand nog wat intellectuele oneerlijkheid nodig?

Let er trouwens goed op – politiek is een woordenspel – PVDA is in de berichtgeving vaak ‘radicaal links’ en het Vlaams Belang is en blijft ‘extreemrechts’.

Macht

Uiteindelijk is het allemaal politiek. Zinzen besluit zijn eerder vermeld opinieartikel met de conclusie: ‘als blijkt dat de kans om op het Schoon Verdiep een nieuwe bewoner te installeren groter wordt met de PVDA erbij , tja, dan moet het maar.’ Macchiavelli is in da house, het doel heiligt de middelen. Stel je heel even voor dat Bart De Wever een opinie zou schrijven waarin hij beweert dat hij op het Schoon Verdiep wil blijven ‘en als de kans om burgemeester te blijven met het Vlaams Belang groter wordt , dan moet dat maar’. De opiniebladzijden zouden te klein zijn om de morele colère uit te drukken van alle Zinzens van dit land. Maar vol overtuiging het andere beweren? Geen probleem. Dit heeft niets met principes te maken, enkel met pure machtspolitiek. De Wever is al de duivel, en Vlaams Belang hoeft zich geen illusies te maken: zij zijn nog erger dan de duivel, maar die demonen kunnen ze goed gebruiken. Uiteindelijk dient het cordon om links aan de macht te houden en elke ”rechtse” partij is zo dom om daarin mee te gaan. Al jaren.

Apendix

En u merkte natuurlijk al dat het Vlaams Belang in sommige media nu wel aan bod komt. Sommige politici en journalisten hopen de stemmen van N-VA terug naar het Vlaams Belang te loodsen. Dan boet N-VA in aan macht en de stemmen van het Vlaams Belang worden veilig opgesloten in het cordon. Dan is de macht van N-VA gebroken en ligt de weg open voor links. Maar die analyse houden ze liever voor zichzelf, en onthouden ze hun lezers. Zo pervers is hun spelletje dan ook weer. Rechts zou beter omgaan met het Vlaams Belang zoals links met de PVDA en zoals partijen met elkaar omgaan tout court: gebruiken waar nodig, en met mate.

Foto (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak