JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

PVDA-succes dankzij ‘hand van God’

Peter De Roover18/10/2012Leestijd 3 minuten

Dat de uiterst-linkse PVDA in Antwerpen 8 % van de stemmen behaalde en vier zetels in de gemeenteraad, werd één van de verrassingen van de gemeenteraadsverkiezingen genoemd. Maakt de Scheldestad zich klaar voor de proletarische revolutie?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Volgende anekdote, verteld door een bijzitter uit een kiesbureau in Borgerhout, mag niet zomaar bij de faits divers gerangschikt worden. ‘Nogal wat mensen die amper Nederlands praten, vroegen me hen te helpen bij het uitbrengen van hun stem. Opvallend veel onder hen lieten me een briefje zien met daarop de afkorting PVDA en enkele namen van mensen op de lijst.’ Wie de verkiezingsresultaten in detail bekijkt, merkt dat de allochtone kandidaten het bij die partij inderdaad uitermate goed deden wat voorkeurstemmen betreft. Van de vier verkozen gemeenteraadsleden zijn er twee autochtonen en twee allochtonen. Naargelang het district is het beeld wat anders. In de ‘rechtse’ randgemeenten blijft PVDA uiteraard achter. In Wilrijk, Berchem, Ekeren of de polderdorpen stond Marx nooit prominent op de boekenplank.

Andere districten blijken dan weer wingewesten voor uiterst links. PVDA kon 17% van de Borgerhoutse stemmen binnenrijven. Daar zijn drie van de vier PVDA-verkozen voor de districtslijst echter heel erg autochtoon. Niet moeilijk, want van alle kandidaten heeft alleen lijsttrekker Zohra Othman een enigszins ‘islamitisch’ klinkende naam. Zij behaalde wel veruit de meeste voorkeurstemmen van alle kandidaten, 50% meer dan Groen-voorzitter en uittredend districtsburgemeester Wouter Van Besien bijvoorbeeld. Voor de rest diende PVDA in dat district toch een opvallend ‘witte’ lijst in.
In Antwerpen (9% voor die partij) zijn dan weer twee van de drie verkozen districtsraadsleden voor PVDA van allochtone afkomst, in Deurne (bijna 10%) ook twee van de drie, in Hoboken (ruim 16%) twee op vier en in Merksem (minder dan 5%) één van één. In totaal dragen acht op de zeventien verkozen districtsraadsleden van PVDA een naam die verwijst naar hun moslimafkomst.
Het verhaal wordt nog sterker als we weten dat vele verkozen allochtone kandidaten op een anonieme plaats op de lijst stonden. In Antwerpen zijn dat de kandidaten 4 en 31, in Deurne stonden ze op 3 en 7, in Hoboken op 4 en 9. De hoger geplaatste ‘witte’ PVDA’ers behalen een stuk minder voorkeurstemmen. Op de Antwerpse gemeenteraadslijst krijgen allochtone PVDA-kandidaten gemiddeld tweeënhalve keer meer voorkeurstemmen dan het gemiddelde.

Wat maakt een communistische partij zo aantrekkelijk voor allochtonen met die achtergrond? ‘Denken jullie echt dat Youssef & Ibrahim religieus stemmen en geen sociale bekommernissen hebben?’ reageert PVDA verontwaardigd op twitter als geïnsinueerd wordt dat de verklaring wel eens in de godsdienstige sfeer zou kunnen te vinden zijn.
Uiteraard stemmen mensen om diverse redenen voor partijen. De zoektocht naar ‘hét signaal’ van de kiezer steunt op een zware vereenvoudiging van de werkelijkheid. Toch spelen sommige factoren een grotere rol dan andere. Politicoloog Dave Sinardet wees in De Standaard voorzichtig op het hoofddoekenthema. ‘Was zowat het 1e waar ik aan dacht toen ik score pvda zag, dag later vond ik bevestiging in analyse voorkeurstemmen’ reageert hij via twitter wanneer wij op dat thema wijzen.

Wie de allochtone gemeenschap een beetje kent in Antwerpen was niet verbaasd over die hoge score van allochtone PVDA-kandidaten. Op scholen met veel leerlingen van vreemde afkomst behaalde de PVDA zeer goede resultaten bij de nepverkiezingen die in de week voor de echte stembusslag werden gehouden. Wie een beetje doorvroeg over die vreemde opgang van wat toch een kleine partij is met een zeer radicaal programma, voelde snel van waar de wind kwam.
‘Dat is de partij die zich verzet tegen het hoofddoekenverbod’, klonk het zowat eensluidend bij leerlingen van moslimafkomst. Hoe zij dat dan wel wisten, aangezien ze de politiek toch niet echt allemaal op de voet volgen? Het antwoord op die vraag verklaart veel van het PVDA-succes. De laatste dagen voor de verkiezingen liep er een sms-campagne met de boodschap: ‘pvda tegen hoofddoekenverbod’. Of die campagne door PVDA zelf werd opgezet, is zeker niet duidelijk. Maar het nieuws verspreidde zich in elk geval als een vuurtje bij de moslims.
De zege van uiterst links in Antwerpen heeft dus ook een uitgesproken religieus kantje. Was godsdienst geen opium van het volk?

Categorieën

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Meer van Peter De Roover
Commentaren en reacties