fbpx


Binnenland, Multicultuur & samenleven
Gil De Boeck

Racisme, een uitgehold begrip nahollenracisme

Afgelopen dagen kon men er niet naast zien. Sarah kreeg te maken met racisme op het populaire Pukkelpopfestival en dat zou iedereen geweten hebben. Een filmpje dook op waarbij enkele dronken tieners luidkeels brulden: ‘Handjes kappen, Congo is van ons’. Smaakvol is het filmpje niet maar de commotie daarrond evenmin…

Racisme in Vlaanderen

De klassieke media waren er als de kippen bij om dit smaakloze filmpje als een spannende ‘seizoensfinale’ te promoten. De gemiddelde Vlaming is racist. Niet met zoveel woorden maar we krijgen dit toch als een gans door de keel geduwd door de linkse opinie. Het totaalplaatje of de aanleiding waarom enkele dronken jongeren zich verlagen tot dergelijk niveau werd niet onderzocht. Zou dit de inhoud van het filmpje kunnen bagatelliseren?

Anderzijds hebben we de vrije media en rechtse media, waar er na een halve dag een tweet opduikt van Sarah. ‘12 years a slave, this movie makes me hate white people even more.’ Dit tweette de tiener 4 jaar geleden. Ondertussen is de Twitteraccount van Sarah (@alienpizzasarah) geschrapt. Ook wordt er eerst anoniem bij Schild & Vrienden en later ook in een lezersbrief in HLN gemeld dat Sarah en haar vrienden eerst op een niet zo vriendelijke manier iedereen probeerden voorbij te steken. Het verhaal krijgt hierdoor toch een andere bijklank.

Nooit racisme rechtvaardigen

De vraag is of hierdoor de liederen te rechtvaardigen zijn? Tuurlijk niet, maar anderzijds maken ze onderdeel uit van het grotere geheel en het volledige verhaal. De media hebben zich gefocust op dat ene onderdeel zonder de volledige achtergrond te kennen. Aan de linkerkant zwiert men zelfingenomen met termen zoals racisme terwijl aan de rechterzijde men de reactie probeert te rechtvaardigen door het volledige verhaal prijs te geven. Maar waar ligt de waarheid dan? Wat leert het verhaal van Sarah ons en vooral, hoe moeten we hiermee omgaan?

Laat ons rationeel en nuchter naar dit verhaal kijken en laat ons vooral goed analyseren. De waarheid ligt (zoals dikwijls) ergens in het midden. De marginale vertoning van enkele dronken tieners was beschamend maar anderzijds had deze actie een voorgeschiedenis. Dat de jongeren zich vergrijpen aan een racistische reactie is een feit maar om dit neer te poten als een nationaal drama door linkse gutmenschen  is een brug te ver. Ik kan rechts begrijpen dat deze reacties er zijn gekomen door eerdere acties maar daarom moeten we deze nog niet legitimeren.

Laat ons daarom de ratio behouden en niet vervallen in het klassieke links-rechtsdenken. Racisme (in gelijk welke richting) is onaanvaardbaar maar door dit incident uit te vergroten zonder de voorgeschiedenis van Sarah én de acties voorafgaand aan dit incident te kennen wordt het begrip racisme alleen maar verder uitgehold…

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Gil De Boeck

Gil De Boeck is oud-praeses KVHV-Aalst, leerkracht godsdienst en technische vakken in Aalst. Bij de gemeenteraadsverkiezingen staat hij op de CD&V-lijst in Aalst.