fbpx


Binnenland, Politiek
crisiscommunicatie wilmes

Anthonissen en Van Wijk: ‘Complexe structuur van België nefast voor goede crisiscommunicatie’
Voor velen is het duidelijk dat de persconferentie van de nationale veiligheidsraad van vrijdag 24 april een voorbeeld was van hoe je crisiscommunicatie best niet aanpakt. Andere landen kondigen op voorhand aan wanneer er zal gecommuniceerd worden en dan kan je daar je klok op gelijk zetten. Bij ons moesten cameraploegen zich bezighouden met het filmen van chauffeurs die zich warm hielden, wachtend op de excellenties.

Peter Frans Anthonissen, deskundige in reputatiemangement bij Anthonissen & Associates, en Evert Van Wijk, mediatrainer en specialist cultuurverschillen België en Nederland, hebben met grote ogen naar de persvoorstelling gekeken. ‘Dit was nu toch echt een voorbeeld van hoe je het niet aanpakt’, zegt Anthonissen. ‘Bij een grote ramp is het belangrijk om duidelijk en eenvoudig te communiceren en laat je dit best over aan een sterke leider.’

‘Dit verloopt in Nederland toch duidelijk anders’, stelt Van Wijk vast. ‘Daar heb je premier Rutten als sterke leider die spreekt van een intelligente lockdown. Slimme crisiscommunicatie want wie wil er als dom voorgehouden worden door tegen iets intelligent te zijn?’. Van Wijk blijft ook verbaasd over het anarchisme van de Belgen die graag ontdekken hoe ze de regels kunnen ontwijken versus de Nederlanders die je meer gezagsgetrouw kan noemen. ‘Op voorwaarde dat men de regels duidelijk begrijpt en deze ook breed gedragen worden’, vult Van Wijk aan.

Daar zit volgens Anthonissen ook nog een probleem in België. Voorbeelden genoeg van vooruitzichten die knullig gepresenteerd worden en dan nog geen 24 uur later door premier Wilmès zelf weer in vraag worden gesteld. Het wordt zelfs nog erger door de veel te complexe structuur van België. Vlaanderen moet soms binnen de paar uur op pijnlijke manier de aangekondigde federale maatregelen terug intrekken.

Van Wijk begrijpt dus ook de populariteit van Van Ranst. ‘De leiders van het land nemen hun leiderschap niet op, dus gaat het volk op zoek naar andere geloofwaardige leiders.’ Helemaal onbegrijpbaar wordt het als partijvoorzitters zoals Gwendolyn Rutten tweet dat men goed bezig is door te stellen dat men zoveel commentaar geeft op de slechte presentatie omdat de inhoud wel goed is.

Echte leiders beseffen dat inhoud en vorm hand in hand gaan. Dan heb je één duidelijke infographic met logische informatie waar iedereen achter staat. Tous ensemble, maar dan in ’t echt.


Beluister ook onze andere podcasts:

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.