fbpx


Buitenland

Asselman en Neyskens: ‘Biden gaat links, maar Trump nog niet uit beeld’
Het zijn drukke tijden voor Joe Biden. Na een kleine drie weken geleden plaats te hebben genomen in het ‘Oval Office’ vaardigde de nieuwe president al meer dan vijftig presidentiële decreten (executive orders) uit. Opvallend, want tijdens zijn campagne had Biden nog op de gevaren van (en beperkingen op) regeren bij presidentieel besluit gewezen. Zijn beleidsmethode kan evenwel moeilijk als ‘verrassend’ worden bestempeld. Met flinterdunne meerderheden in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat zal wetgeving doorheen beide kamers…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Het zijn drukke tijden voor Joe Biden. Na een kleine drie weken geleden plaats te hebben genomen in het ‘Oval Office’ vaardigde de nieuwe president al meer dan vijftig presidentiële decreten (executive orders) uit. Opvallend, want tijdens zijn campagne had Biden nog op de gevaren van (en beperkingen op) regeren bij presidentieel besluit gewezen. Zijn beleidsmethode kan evenwel moeilijk als ‘verrassend’ worden bestempeld. Met flinterdunne meerderheden in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat zal wetgeving doorheen beide kamers loodsen een moeilijke opdracht worden. Onze Amerika-watchers, Roan Asselman en David Neyskens, bespreken in deze aflevering van Doorbraak Radio enkele van Bidens besluiten en de kansen van zijn wetgevende plannen in het Congress.

Intern conflict

De belangrijkste oppositie tegen Joe Biden en zijn bondgenoten in het parlement vecht ondertussen een intern conflict uit. Marjorie Taylor Greene, een Republikeins parlementslid uit Georgia met een voorliefde voor samenzweringstheorieën, bezorgt het leiderschap van de Grand Old Party kopzorgen. Zij werd recent uit de parlementaire commissies waarin zij zetelde verwijderd. De manier waarop, zo stellen Neyskens en Asselman, zet evenwel een gevaarlijk precedent. Ondertussen werd Liz Cheney, de nummer 3 van de Republikeinen in het Huis, frontaal aangevallen door haar collega uit Florida en populistische stokebrand Matt Gaetz. Hij probeerde haar als leidster de laan uit te sturen nadat zij voor de impeachment van Donald Trump stemde. Asselman en Neyskens bespreken de machtsverhoudingen binnen de GOP en vragen zich af hoe het nu verder moet met de ‘Partij van Lincoln’.

Het zal nog een tijdje duren vooraleer in een podcast over de Amerikaanse politiek de naam ‘Donald Trump’ niet zal vallen. In deze aflevering bespreken beide Amerika-kenners de impeachment-procedure tegen de oud-president. Is deze niet strijdig met de Amerikaanse grondwet? En zullen voldoende Senatoren van zijn eigen partij hem afvallen? En indien dat gebeurt, kan Trump beroep aantekenen bij het Hooggerechtshof, de rechtbank waarin hij in amper vier jaar tijd drie van de negen rechters benoemde. De antwoorden op deze vragen worden u voorgeschoteld in deze nieuwste Amerika-podcast van Doorbraak Radio.

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.