fbpx


Buitenland
Joe Biden

Asselman en Neyskens: ‘Biden speecht over eenheid, maar handelt er niet naar’
Joe Biden is gestart als 46ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Hij heeft de mond vol over eenheid en het land verenigen. De mainstream media, zeker deze in Europa, reageren alsof het de beste speech ooit was tijdens een inauguratie. Volgens onze amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens is er enerzijds niets mis met de toespraak van de Amerikaanse president, maar kan de vlag van eenheid ook een valse lading dekken. Biden spreekt over eenheid. Tegelijk laat hij duidelijk blijken dat het geen compromis zal zijn. Dat het de Amerikanen zelf zijn die een stap in zijn richting moeten zetten.

Biden zegt dat hij de president van alle Amerikanen zal zijn. Wanneer we zijn eerste beleidsdaden nader bekijken, zien we echter dat hij —uiteraard — campagnebeloften inlost. Met andere woorden kiest hij voor zaken die goed vallen bij Democraten. Dat betekent dus ook dat er dingen tussen zitten die conservatieve Republikeinen de gordijnen in jagen. Ook de eerste voorstellen die hij naar het Congres wil sturen, lijken niet aan te sturen op brede steun bij beíde partijen.

En Trump? Zijn laatste redevoeringen leken erop te wijzen dat er een last van zijn schouders gevallen is. Hij spreekt van een nieuwe partij. Maar zijn invloed op de Republikeinse partij is zo groot dat deze de facto in een nieuwe partij vervelt.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.