fbpx


Buitenland
Amerikaanse verkiezingen

Asselman en Neyskens: ‘Harris kwam onvoorbereid terwijl Pence zijn huiswerk had gemaakt’
De laatste rechte lijn naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op dinsdag 3 november is ingezet. Het tweede debat tussen de presidentskandidaten is uitgesteld, maar het eerste debat tussen Pence en Harris, de vicepresidentskandidaten, vond wel plaats. In deze aflevering van Doorbraak Radio  gaan Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens dieper in op het debat tussen Harris en Pence en blikken ze vooruit op de verkiezingen.

Opvallend debat

Het debat was best opvallend te noemen, zegt Asselman. ‘Zeker in vergelijking met het vorige debat tussen Trump en Biden’. Volgens Asselman is Kamala Harris een getalenteerd politica, maar wordt ze wel overschat. ‘Mike Pence is dan weer de Trumpagenda maar dan zonder Trump’. De manier waarop Pence het beleid van de afgelopen jaren weergeeft is zeer interessant voor de meer klassieke conservatieven.

Pence legde Harris het vuur aan de schenen, vindt Asselman. Harris wist niet wat ze moest antwoorden op de vraag van Pence over de benoeming van de rechters. ‘Pence had zijn huiswerk gemaakt en Harris kwam onvoorbereid’. Neyskens is het eens met deze analyse. ‘Het is duidelijk dat Pence een soort van trouwe luitenant is van Trump terwijl Harris iets anders moet brengen op het ticket‘. Harris moet het gevoel geven dat ze het kan overnemen van Biden indien nodig.

Het debat ging er ook een stuk beschaafder aan toe dan het debat tussen Trump en Biden, zegt Neyskens.

Meerwaarde of niet?

Over het algemeen wordt er vaak gezegd dat vicepresidentskandidaten weinig kunnen toevoegen aan de campagne maar wel zaken kunnen kapotmaken. Asselman en Neyskens zijn het eens met deze redenering, maar Pence heeft volgens hen zeker niets kapotgemaakt voor Trump. ‘Moest Trump niet steeds alle aandacht naar zich toe trekken dan zou Pence wel eens een zeer interessante regeringspartner voor hem kunnen zijn’. De impact van Pence is dus vooral positief. Harris doet het dan weer niet slechter of beter dan Biden, zegt Asselman. ‘Maar haar een enorme kracht in de Amerikaanse politiek noemen is overroepen’.

De presidentskandidaten zelf

Trump had zichzelf misschien nog iets langer uit de campagne moeten houden na zijn coronabesmetting, vindt Neyskens. ‘Maar langs de andere kant merk je wel dat de president volledig hersteld is’. Hij is nog steeds zeer energiek en lijkt er weinig aan overgehouden te hebben.

Het tweede debat tussen Trump en Biden is uitgesteld en de town halls  zijn in de plaats gekomen. Dat is een moment waarop gewone burgers kunnen langskomen in een afgehuurde zaal en vragen kunnen stellen aan de presidentskandidaten. ‘Er zijn dus geen professionele debatmoderatoren maar wel gewone mensen die de vragen stellen aan hooggeplaatste politici’. Volgens Asselman heeft Trump een goed figuur geslagen en deed ook Biden het zeker niet slecht, maar kreeg vooral die laatste wel heel makkelijke vragen.

Neyskens vond het vooral interessant dat Biden een wijziging heeft aangebracht in zijn standpunt over de belastingverlaging onder het presidentschap van Trump.

Het schandaal rond Hunter Biden

Het verhaal van Hunter Biden is dat van een ambitieuze zoon zonder echte vaardigheden, maar met één aangeboren voordeel. En dat is zijn familienaam, zegt Asselman. ‘Hij haalt lucratieve postjes en contracten binnen overal ter wereld op basis van zijn familienaam.’

Het probleem is tweevoudig, stelt Asselman. Ten eerste wou de openbare aanklager in Oekraïne een onderzoek opstarten naar Burisma Holdings, het bedrijf waar Hunter Biden in de raad van bestuur zat. Die openbare aanklager werd uiteindelijk ontslagen op vraag van Joe Biden. ‘De vraag die zich hier stelt of dit wel een probleem is, want ook vanuit de EU was er de vraag om de openbare aanklager te ontslagen.’ Ten tweede gaat het ook over het feit dat Joe Biden altijd heeft ontkend dat hij de mensen van Burisma Holdings ontmoet heeft, zegt Neyskens. ‘De vraag is of dit wel klopt.’

Het is opvallend dat dit amper in de media aan bod komt, zegt Asselman. ‘Over dit verhaal doet de media zijn uiterste best om het te ontkrachten’. Er is dus een zekere dubbele standaard.

De peilingen

De peilingen staan nog steeds in het voordeel van Biden, zegt Asselman. Maar in feite zijn er twee clusters van peilingen waarbij het moeilijk is om daar één lijn in te vinden. ‘Er is een cluster van peilingen die een beperkte voorsprong geeft voor Biden, wat dan weer goed nieuws zou kunnen zijn voor Trump’. Deze peilingen gaven immers dezelfde voorsprong aan Hillary Clinton dus zolang Trump op de hielen blijft zou het wel eens kunnen kantellen in de laatste twee weken. Maar anderzijds zijn er wel andere peilingen die Biden een grotere voorsprong geven.

Redacteur: Rani De Leeneer

Beluister ook onze andere podcasts:

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.