fbpx


Multicultuur & samenleven
Achter het schild van extreemrechts

Bas Bogaerts : ‘Veel argwaan in de besloten extreemrechtse internetgroepen’
Bas Bogaerts en Hind Fraihi infiltreerden in de onderbuik van extreemrechts in Vlaanderen. Hun boek Achter het schild van extreemrechts geeft een inkijk in de geheime en gesloten internetgroepen van extreemrechts en de evenementen die daaruit voortvloeien. Met hun boek proberen ze meer inzicht te geven in het gedachtengoed van de leden van deze internetgroepen zonder een eenzijdige bik te verschaffen. In deze podcast van Doorbraak Radio geeft Bas Bogaerts meer uitleg over het boek en het onderzoek dat aan het schrijven vooraf ging.

Achter het schild van extreemrechts

Voor hun boek Achter het schild van extreemrechts doken de auteurs, Bas Bogaerts en Hind Fraihi, twee jaar lang onder in meer dan vijftig geheime en gesloten extreemrechtse groepen op Facebook. Toegang tot deze groepen is niet vanzelfsprekend. Het doel is immers van de radar te blijven. Bogaerts volgt de beweging van extreemrechts al meer dan tien jaar vanuit een fascinatie voor iets dat hij nooit helemaal zal begrijpen. Bovendien reikte het onderzoek van Bogaerts en Fraihi verder dan het online gebeuren. De leden uit de gesloten facebookgroepen zijn ook offline actief en Bogaerts en fraihi volgenden in hun voetsporen op de Ijzerwake en andere manifestaties. De foto’s in het boek tonen de actie op het terrein van de leden aan. ‘Foto’s zijn een bewuste keuze om te tonen aan de lezer over wat voor mensen het nu eigenlijk gaat.’

Wat ze vonden is niet zomaar wat oppervlakkig racisme maar diepgewortelde  angst en haat met zelfs de oproep om mensen af te slachten. Bogaerts vraagt zich luidop af of mensen nog altijd niets hebben geleerd uit de recente geschiedenis. ‘Onze wereld is de afgelopen decennia sterk veranderd, het is aan ons allen om ons aan te passen.’

De brede reikwijdte van extreemrechts

De extreemrechtse beweging is zeer breed geworden, zegt Bogaerts. ‘De meeste mensen zullen zich niet als neonazi bestempelen maar gebruiken wel de symboliek ervan.’ Veel leden in deze geheime groepen zijn heel normale mensen die weinig tekort komen, maar in de online groepen ontpoppen ze zich plots als extreemrechtse racisten.

Vanuit het perspectief van de leden in de gesloten facebookgroepen is het Vlaams Belang de enige partij die een oplossing kan bieden, zegt Bogaerts. Er is dus een duidelijke link met het Vlaams Belang. ‘Welke utopie streven ze eigenlijk na?’ Denken deze mensen echt dat wanneer het Vlaams Belang aan de macht komt, we terug evolueren naar een witte natiestaat?, vraagt Bogaerts zich af.

Wakkert het Vlaams Belang dit aan?

Dat er een link bestaat tussen de facebookgroepen en het Vlaams Belang is duidelijk, maar Bogaerts kan niet zeggen dat de partij dit aanwakkert. ‘Het Vlaams Belang voedt wel de online retoriek doordat ze online advertenties plaatsen waar dan fel op gereageerd wordt door leden uit de geheime groepen.’ De partij laat deze massa gedijen en de ene straffe reactie volgt de andere op.

Naast de grote massa is er nog een groep van rasechte neonazi’s voor wie het Vlaams Belang zelfs nog niet extreem genoeg is, zegt Bogaerts.

 Argwaan tegenover anderen

De argwaan onder de leden uit de facebookgroepen is zeer groot. ‘Van zodra iemand van de leden op facebook bevriend was met iemand van bijvoorbeeld PvdA werd die meteen uit de gesloten groep verbannen.’ Ook aan de linkerzijde is dit niet anders en ook daar is men achterdochtig naar mensen die op sociale media bevriend zijn met leden van het Vlaams Belang. ‘Dat is ook de manier waarop ons politieke landschap verdeeld is.’ Wanneer een politicus van N-VA of Vlaams Belang een wetsvoorstel indient gaan heel wat linkse partijen dit meteen afschieten, zegt Bogaerts.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Hun boek is te koop in onze online boekenwinkel

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.