fbpx


Politiek
bart de wever

Bauwens en Maddens: ‘De uitspraak van De Wever om nooit samen te werken met het Vlaams Belang is zeker een strategische zet’
Bart De Wever deed afgelopen week een opvallende uitspraak. Hij verklaarde nooit te willen samenwerken met het Vlaams Belang. Deze uitspraak kan als een strategische zet bekeken worden in het licht van een toekomstige staatshervorming. In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Pieter Bauwens en Bart Maddens hun visie op deze strategische zet. De strategie van Bart De Wever Recent verklaarde Bart De Wever nooit te willen samenwerken met het Vlaams Belang. Sterker nog, hij stopt zelfs liever met politiek…

Plus artikel - gratis maandabonnement

U heeft een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U heeft reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnementWas u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder je email adres en je naam en we maken een nieuw wachtwoord (als je een account hebt) of we maken automatisch een account aan.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Bart De Wever deed afgelopen week een opvallende uitspraak. Hij verklaarde nooit te willen samenwerken met het Vlaams Belang. Deze uitspraak kan als een strategische zet bekeken worden in het licht van een toekomstige staatshervorming. In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Pieter Bauwens en Bart Maddens hun visie op deze strategische zet.

De strategie van Bart De Wever

Recent verklaarde Bart De Wever nooit te willen samenwerken met het Vlaams Belang. Sterker nog, hij stopt zelfs liever met politiek dan dat zijn partij samenwerkt in een regering met het Vlaams belang. Daar zit zeker een strategie achter, zegt Maddens. ‘De paradox van de huidige situatie is dat de enige manier om een Vlaams-nationale regeringsmeerderheid te realiseren het ontkennen is dat die er ooit zal komen.’ De Wever beseft dat hij stemmen moet halen bij de rechtervleugel van de Open VLD en CD&V, en dat de N-VA dus moet opschuiven richting het centrum. ‘Een groot deel van de kiezers van Vlaams Belang heeft de N-VA dus al opgegeven.’ De rechterkant van het politieke spectrum is bezet door het Vlaams Belang, zegt Maddens. Ook voor het Vlaams-nationalisme is dit de meest wenselijke strategie.

Godsgeschenk voor het Vlaams Belang?

Als zowel de N-VA als het Vlaams Belang zouden blijven benadrukken dat ze na de verkiezingen gaan samenwerken dan zeggen ze in feite: ‘Of je nu voor ons stemt of voor de anderen, dat is hetzelfde.’ Ze willen natuurlijk op dit moment zoveel mogelijk stemmen voor hun eigen partij om sterk te staan in toekomstige onderhandelingen. Bauwens vindt veel reacties vanuit het Vlaams-nationalistische kamp vrij naïef. ‘Deze strategie lijkt mij ook maar normaal voor de verkiezingen.’ Maar tot op de dag van vandaag weten we niet wat er in de onderhandelingen tussen N-VA en Vlaams Belang gezegd is, benadrukt Bauwens. ‘Zowel de N-VA als het Vlaams Belang houden de lippen stijf op elkaar.’ Dat doet Bauwens vermoeden dat er ergens toch nog een opening is.

De timing

Waarom doet De Wever precies nu deze uitspraak? Volgens Maddens heeft dat te maken met wat er in 2019 gebeurd is. Wat tot dan taboe was voor de N-VA, namelijk het denken in termen van V-partijen, werd plots anders. Daarna ging de N-VA ook onderhandelen met het Vlaams Belang, wat een de facto doorbreking is van het cordon. Vergeet ook niet dat in december 2019 Jambon nog heeft gezegd dat hij het jammer vond dat er geen regering is gevormd met het Vlaams Belang. Op die manier is natuurlijk het beeld ontstaan dat de N-VA sowieso in zee zou gaan met het Vlaams Belang indien mogelijk, zegt Maddens. ‘De Wever wil nu die perceptie ongedaan maken om de kiezers uit het centrum aan te trekken.’ De N-VA geeft op die manier ook een duidelijk signaal naar het Vlaams Belang. ‘Van Grieken moet zijn meer extremistische leden in het gareel krijgen.’

Bauwens verwijst ook naar de peilingen, die zeker hun effect hebben. ‘Het Vlaams Belang heeft nog steeds de wind in de zeilen.’ Daarnaast gelooft De Wever ook echt in het feit dat hij met de PS een deal kan maken, zegt Bauwens. ‘Voor de N-VA zijn de federale verkiezingen vandaag eigenlijk al begonnen.’ Maddens voegt hieraan toe dat de N-VA incontournable wil worden voor een staatshervorming. ‘Men gaat er meer en meer vanuit dat een staatshervorming in 2024 onvermijdelijk is.’ Zonder een sterk N-VA vraagt Maddens zich af of een staatshervorming dan wel wenselijk is, aangezien het dan eerder over herfederaliseren zal gaan.

De pijlen gericht op Open VLD

In al zijn interviews blijft De Wever steeds terugkomen op de strategische zet van de Open VLD, dat lijkt nog steeds niet verwerkt. Bauwens denkt dat die verontwaardiging deels ook strategisch is. Maddens benadrukt dat de N-VA hiermee de verkiezingen in 2024 wel niet zal winnen, aangezien mensen andere zorgen hebben dan wat er is gebeurd bij het vormen van een federale regering te reconstrueren. ‘Volstaat het vijandig beeld dat de N-VA schetst van de Open VLD dan wel om de verkiezingen te winnen?’ Volgens Maddens zal dit niet werken omdat dit geen breed gedragen gevoel is in Vlaanderen.

De staatshervorming richting vier gewesten

Maddens is verbaasd dat men het idee van de vier deelstaten telkens als iets nieuw presenteert. ‘Dat idee dateert al van de jaren 90 en is eigenlijk zelfs nog veel ouder.’ Dit is wat de Franstaligen altijd wilden. ‘Als we nu in die richting gaan dan betekent dat een overwinning voor de Franstaligen en een ultieme nederlaag voor de Vlamingen.’ De Vlamingen wilden altijd eerder een tweeledig model. Sinds de zesde staatshervorming evolueren we ook in de richting van vier gewesten, zegt Maddens. ‘Op deze manier ontstaat er een hyperminorisering van de Vlamingen.’ Daarnaast is dit model ook nefast voor Brussel.

Brussel is de knoop van de Belgische politieke structuur, zegt Bauwens. ‘De Brusselse politiek wordt een realiteit op zichzelf.’ Het grote probleem blijft natuurlijk wel de financiering. De N-VA zal eens goed moeten nadenken over de kwestie Brussel, zegt Maddens.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Beluister ook onze andere podcasts:

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.