fbpx


Analyse
technologie

Ben Caudron: ‘Geen geld steken in zakken van rijke technologiespelers’Technofielen spinnen garen bij de coronacrisis. We leren nu massaal telewerken, videocalls te gebruiken0 en zijn ondertussen vertrouwd met zoom-vergaderingen. ’s Avonds gamen de jongeren en bingewatchen de ouderen. Binnenkort zal één of andere studie waarschijnlijk wel laten zien dat de verkoop van tablets aan 70-plussers geboomd heeft. Maar is iedereen wel even goed mee?

Ben Caudron, technologiesocioloog, docent aan de Erasmushogeschool en Belgisch webpionier, durft de vinger op de pijnlijke wonde leggen. ‘Ik ben professor en in de les merk ik snel waar armoede een extra last legt op het studeren. Nu met afstandsleren ben ik die voeling kwijt, maar ik ben evenzeer een deel van mijn studenten kwijt, zoals Afrikaanse jonge vrouwen.’

Meer dan toegang tot technologie

Het is volgens Caudron niet enkel een kwestie van toegang tot technologie. Hij applaudisseert voor een project zoals het laptopproject van minister Ben Weyts, maar waarschuwt ook dat er veel meer komt bij kijken. ‘Probeer maar eens een les te volgen in een klein appartementje zonder tuin met een groot gezin, waar iedereen het goedkoopste internetabonnement tegelijk wil gebruiken en waar het nooit stil is,’ drukt Caudron ons met de neus op de feiten.

Veel van de technologie die nu versneld opgang maakt, zal blijven hangen. Werkgevers zullen beseffen dat het niet meer echt nodig is om op kantoor samen te komen. Maar dit kan dus ook gevolgen hebben voor wie vertrouwd is met technologie en wie niet. Het kan een extra hindernis opwerpen om hogerop de sociale ladder te klimmen.

Caudron is een pionier met heel wat technische bagage maar sluit zijn ogen niet voor de keerzijde van de ontwikkelingen. ‘Ik verwacht dat er na deze lockdown even een tegenreactie komt. Even de buik vol van bingewatchen en constant online te gamen,’ voorspelt hij. Nadien zal je echter merken dat er toch een versnelling zit in de adaptatie van de technologie.

App of contactonderzoeker?

Ik vraag hem of de mensen dan toch niet beter zouden kunnen aanvaarden dat een app hen volgt dan dat er nu de kans bestaat dat een contactonderzoeker hen opbelt. ‘Mensen zijn zeker wantrouwig tegenover technologie als het op privacy aankomt, maar tegelijk gooien ze die privacy zo makkelijk te grabbel in ruil voor technologie. Kijk maar naar het succes van sociale media. Iedereen wordt graag geliked.’

Voor hem is de keuze duidelijk: liever een menselijke contactonderzoeker dan technologie. ‘Hoewel zo’n telefoon ook heel invasief is, weet je tenminste dat het beperkt blijft tot je antwoorden’, zegt Caudron. ‘Dat is uiteindelijk makkelijker om je bij neer te leggen.’

Caudron heeft een duidelijk advies voor de overheden. ‘Let goed op in de keuze van initiatieven. Het is niet nodig nog meer geld te steken in de zakken van rijke technologiespelers. Zorg eerst voor de verbetering van de sociale omstandigheden van hen die nu uit de boot dreigen te vallen.’

Luister naar onze podcast om het ganse gesprek te horen tussen Ben Caudron en David Geens

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen of afdrukken


Als abonnee kan u dit artikel gratis doorsturen naar een vriend. Geef hieronder zijn e-mail adres en we sturen hem een link zodat ook hij het ook zonder abonnement gratis kan lezen. Dit is slechts eenmalig voor dit artikel. Doorbraak slaat het e-mail adres van uw vriend niet op.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.