JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Cain Ransbottyn: ‘Het vaccinatiegebeuren werkt in de VS fantastisch, waarom hier niet?’

David Geens23/4/2021
Vlaming haalt vaccin in Las Vegas

Vlaming haalt vaccin in Las Vegas

foto ©

Cain Ransbottyn trok enkele weken naar Las Vegas in de Verenigde Staten om zich daar te laten vaccineren tegen het coronavirus. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat hij dieper in op zijn onderneming en zijn motivatie.

Vorige week verscheen er op verschillende Vlaamse nieuwsmedia een opvallend bericht. Een Vlaming was naar Las Vegas in de Verenigde Staten gereisd om zich daar te laten vaccineren tegen het coronavirus. Daarmee wou hij een duidelijke boodschap overbrengen naar onze eigen overheid en mensen aan het denken zetten. In deze aflevering Doorbraak Radio gaat Cain Ransbottyn, de internetondernemer die deze reis ondernam, dieper in op zijn motivatie voor deze daad.

Viva Las Vegas

Op 14 april liet Ransbottyn zich vaccineren in Las Vegas, in de Amerikaanse staat Nevada. ‘Ik had het gewoon gehad met het algemene coronabeleid en het vaccinatiebeleid hier.’ Dus dacht hij om eens goed tegen de schenen van de mensen te proberen stampen, zegt Ransbottyn, en boekte hij deze reis. Om dit te ondernemen moest hij enkel online een vaccinatiecentrum zoeken in Las Vegas en zich daar registeren. 24 uur later mocht hij zich reeds aanbieden. ‘Ik ben mij daar dan een beetje gaan amuseren, maar vooral mij laten vaccineren.’

Als buitenlander kon hij zichzelf dus vrij simpel registreren en een vaccin laten zetten in de Verenigde Staten. ‘Ik moet eerlijkheidshalve wel vermelden dat ik me deels heb voorgedaan als Amerikaan.’ Hij kon daar gewoon mee in de rij gaan staan, zegt Ransbottyn. Ondanks dat het vaccin in de Verenigde Staten enkel bedoeld is voor de eigen burgers. ‘Ze vroegen enkel mijn internationaal paspoort en ze hebben daar toen geen vragen bij gesteld.’ Critici zouden het achteraf wel kunnen gebruiken dat hij een vaccin heeft afgenomen van een Amerikaan, zegt Ransbottyn. ‘Maar er zijn daar vaccins genoeg voor iedereen.’ Degenen die niet gevaccineerd zijn, kiezen daar bewust voor.

Happy vaccination day

In de Verenigde Staten zijn de vaccins massaal beschikbaar waardoor iedereen zeer snel in een vaccinatiecentrum terecht kan. ‘Je kan vaak wel gewoon in de rij gaan staan of heel makkelijk online een tijdsslot kiezen.’ Als grote fan van Amerika is hij misschien wel wat bevooroordeeld, zegt Ransbottyn. ‘Maar het was zo een typisch Amerikaanse sfeer in het vaccinnatiecentrum.’ Bij het binnenkomen waren er dokters die je direct begroeten met een zeer enthousiaste ‘Happy vaccination day’. Ze probeerden de gevaccineerde mensen ook te overtuigen om het te delen op sociale media, zegt Ransbottyn.

Die sfeer en dat positivisme, dat vind je hier niet in België.’ Het negativisme in België is dan ook zeer makkelijk uit te vergroten. De mensen doen het hier allemaal tegen hun zin, zegt Ransbottyn, de frustraties zitten enorm hoog vaak. In tegenstelling tot het positivisme van die Amerikanen. ‘Zij zien het als een gevecht met het coronavirus dat ze sowieso gaan winnen.’ Dat wou Ransbottyn vooral benadrukken. ‘De mensen moeten mij zeker niet gelijk geven, maar ik wil ze aanzetten om na te denken.’ Daarom is hij in Amerika gevaccineerd, zegt Ransbottyn, om aan te tonen dat het ook anders kan.

Geoliede machine

De vaststelling dat het daar quasi een feestje is, doet al snel denken dat er weinig sprake is van professionalisme. ‘Dat dacht ik eerst ook maar dat is gewoon omdat wij een verkeerd beeld hebben.’ We kunnen ons dat in België niet inbeelden dat dokters zo positief en enthousiast zijn, zegt Ransbottyn. In onze cultuur getuigt dat van onprofessioneel gedrag. ‘Maar na 10 seconden was ik daar al helemaal mee in die positieve vibe.’ Zij maakten daar van iets negatief iets positief, zegt Ransbottyn. In tegenstelling tot die negatieve spiraal die we hier kennen in het Covid-gebeuren. Daar bovenop draaien de vaccinaties in Amerika als een goed geoliede machine.

Er zijn uiteraard ook veel doden te betreuren in de Verenigde Staten. ‘Maar het stigma dat er leeft is dat Covid-19 geen kans meer heeft om te overwinnen.’ Het grote verschil is ook dat alles daar gewoon open is, zegt Ransbottyn. ‘Ik heb poolparties gedaan, in restaurants gegeten, naar shows geweest en dat was een enorme verademing.’ Mensen zijn daar terug bezig met hun levenskwaliteit in plaats van dat negativisme over de regels en versoepelingen. ‘De levensvraag in België is nu of we op 8 mei op een terras gaan kunnen zitten. Waar zijn we dan mee bezig, denk ik dan.’ Dat positivisme uit de Verenigde Staten is wat ik wou tonen, zegt Ransbottyn.

Dat België het slecht doet in het coronabeleid is makkelijk om te zeggen. ‘Ik ga dat niet blijven herhalen maar juist proberen tonen hoe het anders kan.’ In West-Europa wordt altijd vrij neerbuigend gekeken naar de Verenigde Staten. Terwijl ze het nu zo veel beter doen, zegt Ransbottyn. Het vaccin wordt er zelfs gratis voor iedereen voorzien. ‘Zie ons hier nu zitten met onze sociale zekerheid.’ Wij betalen hier enorm veel belastingen en het overgrote deel van de bevolking zit nog te wachten op zijn eerste spuit, zegt Ransbottyn. ‘Daar in Amerika is dat een geoliede machine en dat werkt fantastisch gewoon.’

Redacteur: Pieter-Jan Volkaert

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties