fbpx


Politiek
Vlaams Belang

Chris Janssens: ‘Vlaanderen staat in de schaduw van het federale niveau.’
De coronacrisis beheerst opnieuw de actualiteit. Een maand geleden werd er nog gefocust op de relance van de economie, maar nu is het opnieuw de exponentiële groei van de besmettingscurve die alle aandacht vraagt. Wat is de visie van Vlaams Belang op de aanpak van de coronacrisis en hoe ziet de partij de toekomst van de Wetstraat? In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Chris Janssens, fractieleider van Vlaams belang in het Vlaams parlement, dieper in de politieke actualiteit. De…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De coronacrisis beheerst opnieuw de actualiteit. Een maand geleden werd er nog gefocust op de relance van de economie, maar nu is het opnieuw de exponentiële groei van de besmettingscurve die alle aandacht vraagt. Wat is de visie van Vlaams Belang op de aanpak van de coronacrisis en hoe ziet de partij de toekomst van de Wetstraat? In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Chris Janssens, fractieleider van Vlaams belang in het Vlaams parlement, dieper in de politieke actualiteit.

De Vlaamse regering en de coronacrisis

‘Een maand na de Septemberverklaring hoor je dat er al meteen een aantal van die zaken gedateerd zijn’, zegt Janssens. ‘Dat heb je snel een crisisperiode want in het regeerakkoord is er sterk gefocust op relance. Een maand later zijn we weer volop bezig met het bestrijden van de pandemie en gaat alle aandacht naar hoe we die curve omlaag krijgen.’ De ambitie van de Vlaamse regering blijft ondertussen om de tewerkstellingsgraad naar 80% te krijgen, maar Janssens vraagt zich af of dit wel realistisch is. ‘Toch als je ziet dat we de crisis ons weer confronteert met extra ontslagen en faillissementen.’

De aandacht ging in september niet naar de start van het politieke werkjaar op Vlaams niveau, maar naar het federale niveau door regeringsvorming, vindt Janssens. ‘Dat is symbolisch voor de aanpak van de coronacrisis door de Vlaamse regering en het eerste jaar van de regering-Jambon.’ Toen de coronacrisis begon zag je toch dat Jambon vooral opereerde in de schaduw van premier Wilmès, zegt Janssens. ‘Ik betreur het dat Jambon nooit de bevoegdheden waar Vlaanderen al over beschikt maximaal heeft ingevuld.’ Volgens Janssens hinkt Vlaanderen te hard achterop en voert het niet assertief zijn eigen bevoegdheden uit. ‘Vlaanderen staat in de schaduw van het federale niveau.’

De sluiting van de horeca

Janssens begrijpt niet dat de horeca opnieuw dicht moet terwijl er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat de sector een broeihaard voor besmettingen is. ‘De horeca hield zich goed aan de regels en wordt door de verplichte sluiting afgeschilderd als coronabesmettingshaard.’ Maar het is natuurlijk makkelijker om een hele sector te sluiten dan om fatsoenlijk opsporingsbeleid op potten te zetten, argumenteert Janssens.

‘Kijk naar wat er met de registratieformulieren is gebeurd. Die zijn amper 25 keer opgevraagd.’ Janssens begrijpt niet dat Jambon in het overlegcomité akkoord is gegaan met de verplichte sluiting. ‘De N-VA zegt op te komen voor de hardwerkende Vlaming, maar dan blijkbaar toch niet voor de Vlaming die actief is.’

Wat moet er volgens het Vlaams Belang anders?

De handhaving van de maatregelen is niet geloofwaardig, vindt Janssens. Er moet meer worden ingezet op de hygiënemaatregelen volgens het Vlaams Belang. ‘We roepen op om zich meer te houden aan de basisregels. Tegelijk moet er een handhaving zijn en geloofwaardigheid.’ Dat laatste heeft alles te maken met de communicatie. ‘Er is een coronacommissaris aangesteld maar niemand heeft al iets van die man gehoord sinds zijn aanstelling.’

Er is geen eenheid van commando. Dat moet ook niet meer voor Janssens, maar dan moet Jambon wel die Vlaamse bevoegdheden naar zich toetrekken. ‘Het heeft geen zin om de maatregelen in Wallonië en Brussel zomaar te kopiëren.’ We moeten kijken naar waar hier in Vlaanderen de brandhaarden zitten. Er mag zeker geen evolutie zijn naar een algemene lockdown, meent Janssens.

Democratisch deficit

Of we met Vlaams Belang op de juiste nagel aan het kloppen zijn, daar zal de kiezer over moeten oordelen in 2024, zegt Janssens, als het niet eerder is doordat de federale regering ten val komt. ‘In ieder geval zijn de peilingen goed en geven ze toch de tendens aan.’ Als het Vlaams Belang deze evolutie kan aanhouden zal dat een zeker verantwoordelijkheidsgevoel geven, denkt Janssens. ‘Het is onze ambitie om in 2024 de grootste partij te zijn zodat we het initiatiefrecht kunnen nemen.’

De eerste aanzet is gegeven in 2019, toen Vlaams Belang verschillende malen aan tafel zat met formateur Bart De Wever. ‘We hebben de programma’s van de centrumrechtse partijen geanalyseerd en dan zie je toch een aantal overeenkomsten met het onze.’  Volgens Janssens moet daar het beste uit gehaald worden in 2024 zodat de Vlaming eindelijk het beleid krijgt waarvoor hij koos. ‘We moeten in 2024 stappen zetten richting meer democratie en die kan er enkel komen door meer zelfstandigheid en wat ons betreft een onafhankelijke Vlaamse staat.’

Redacteur: Rani De Leeneer

Beluister ook onze andere podcasts:

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.