fbpx


Economie, Klimaat

Christophe Heyndrickx: ‘We oogsten te weinig energie in Vlaanderen’
Christophe Heyndrickx van de denktank Eleni is niet geschrokken van de prijsschokken voor energie. ‘We zagen al een voorproefje bij de Brexit’, zegt hij. ‘Kleine interrupties kunnen zeer grote effecten hebben.’ De vraag naar energie en het streven naar energie-onafhankelijkheid kruisen elkaar op een gegeven moment.

We vergeten ook dat we net uit een periode komen waarin gas historisch goedkoop was. Dat maakt deze prijsstijging natuurlijk nog veel moeilijker verteerbaar. België kent al redelijk hoge energiebelastingen, maar Heyndrickx meent dat de tijd is aangebroken om een koolstoftaks in te voeren.

Tegelijk moet voor elektriciteit alle heffingen die niet te maken hebben met het verbruik, zoals heffingen voor de publieke verplichtingen, uit de prijs gehaald worden. Die stap zal veel meer bijdragen tot een markt die kiest voor elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Dat er gascentrales nodig zijn in de transitie, is niet contradictorisch. Dankzij de huidige technologieën is het inderdaad efficiënter om centraal elektriciteit op te wekken om auto’s elektrisch te laten rijden, dan iedere wagen uit te rusten met een verbrandingsmotor.

Energieverbruik

‘De grote uitdaging zit in de industrie die de helft van de energie in ons land verbruikt’, stipt Heyndrickx aan. Ook daar zijn echter nog winsten te halen. We mogen best trots zijn op het feit dat we ins ons land minder energie-afhankelijk worden voor onze welvaart.

‘Voor iedere euro bbp hebben we alsmaar minder energie nodig’, toont Heyndrickx aan. De vraag is wat de volgende stap is, want we lijken op de limieten van het systeem te botsen. We moeten werk maken van meer energie zelf te genereren in Vlaanderen. Dan zijn we minder afhankelijk en bereiken we de klimaatdoelstellingen volgens de onderzoeker.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.