fbpx


Brussel, Politiek

Cieltje Van Achter: ‘De positie van Rudi Vervoort binnen de Brusselse regering is zwak’
Het dossier van de Uber-chauffeurs legt de pijnpunten binnen de Brusselse regering bloot. Vooral de positie van Rudi Vervoort, Minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, staat ter discussie. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Cieltje Van Achter, Parlementslid in het Brusselse parlement voor N-VA, meer uitleg over het reilen en zeilen in de Brusselse regering.

Het Brusselse Uber-dossier

Momenteel zien we grote problemen binnen de Brusselse regering, zegt Van Achter. ‘Deze problemen en de alternatieve meerderheden zijn vooral in het Uber-dossier boven komen drijven.’ De Brusselse regering heeft bij de start van de legislatuur heel snel een regeerakkoord op tafel gelegd maar heeft nagelaten om de dossiers eerst goed te bespreken. Het regeerakkoord is eerder een soort wenslijstje zonder dat er dieper is ingegaan op de moeilijke dossiers, vindt Van Achter. De dossiers waar geen akkoord voor gevonden zijn komen nu op tafel te liggen.

In het Uber-dossier is de zwakte van Vervoort als leider ook duidelijk te merken, benadrukt Van Achter. Vervoort is bevoegd voor het taxidossier en zou deze wetgeving moeten moderniseren wat tot op de dag van vandaag nog steeds niet gebeurd is. Het gevolg is dat Uber niet meer kan werken in Brussel en heel veel chauffeurs plots hun inkomen verloren zijn. Van de PS zou dan verwacht kunnen worden dat ze een oplossing proberen te zoeken voor de Uber-chauffeurs maar niets lijkt minder waar. Alle partijen, buiten de PS, vinden dat nieuwe taxiplatformen een plek moeten krijgen in de gemoderniseerde wetgeving. Ondertussen is er een alternatieve meerderheid gevonden om een oplossing te zoeken voor dit sociale bloedblad, benadrukt Van Achter. ‘Het is ongezien dat de oppositie moet depanneren om een sociaal bloedblad bij de Uber-chauffeurs te vermijden.’

Religie in dossiers

Naast het Uber-dossier zijn ook het dossiers van het onverdoofd slachten en de neutraliteit van de openbare diensten twistappels binnen de Brusselse regering. De Vlaamse regering heeft in haar regeerakkoord een passage opgenomen over de neutraliteit van de overheid, de Brusselse regering zwijgt in alle talen. Dossiers die met religie te maken hebben blijven op tafel liggen en ook binnen de PS is er geen eensgezindheid, benadrukt Van Achter. ‘De breuk binnen de PS zorgt ervoor dat er geen beslissingen kunnen gemaakt worden.’ Het dossier over het onverdoofd slachten komt nu naar het Brussels parlement waarna er gestemd zal worden, maar de onduidelijkheid blijft.

De omvorming van de A12

Ook over de versmalling van de A12 zit het er bovenarms op binnen de Brusselse regering. Daags nadat mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) breed communiceerde over de omvorming van de A12 in een groene promenade weigert Pascal Smet (Vooruit) de nodige vergunning af te leveren. Over dit dossier hadden wij niets gehoord, benadrukt Van Achter. De dag na de begrotingsbespreking kwam Van den Brandt plots met dit idee naar voor. Bovendien gaat de Brusselse begroting al zwaar in het rood. ‘Dit dossier toont vooral de profileringsdrang van Groen.’ Van den Brandt heeft in dit dossier amper de mobiliteitsimpact geanalyseerd en niet overlegd met de Vlaamse collega’s.

Split binnen de PS

Zijn de moeilijkheden binnen de Brusselse regering het gevolg van strubbelingen binnen de PS? Van Achter denkt dat vooral de positie van Vervoort hier een rol in speelt. ‘Er is een zwakke leider en een slecht onderhandeld regeerakkoord wat de cocktail maakt van een zwakke Brusselse regering.’ Andere meerderheidspartijen beamen ook dat Vervoort geen sterke leider is en dat het onduidelijk is of Vervoort de leiding neemt of spreekt in naam van iemand anders uit zijn partij. Dat weegt op de Brusselse regering.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.