fbpx


Multicultuur & samenleven
vrouwen

Darya Safai: ‘Het gaat over gelijkwaardigheid en identiteit’
Vrouwenrechten worden in de islamitische cultuur niet altijd even goed behartigd als in de onze. In landen zoals Iran is het voor een vrouw nog steeds moeilijker om dezelfde rechten als een man af te dwingen. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Darya Safai dieper in op dit onderwerp. Safai is zelf afkomstig uit Iran en hier vooral bekend als vrouwenrechtenactiviste en kamerlid voor de N-VA. Vrouwenrechten in Iran Safai ondervond aan den lijve hoe het is om als…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Vrouwenrechten worden in de islamitische cultuur niet altijd even goed behartigd als in de onze. In landen zoals Iran is het voor een vrouw nog steeds moeilijker om dezelfde rechten als een man af te dwingen. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Darya Safai dieper in op dit onderwerp. Safai is zelf afkomstig uit Iran en hier vooral bekend als vrouwenrechtenactiviste en kamerlid voor de N-VA.

Vrouwenrechten in Iran

Safai ondervond aan den lijve hoe het is om als vrouw in een islamitisch land onder shariawetgeving te leven. Vrouwen moesten zich voortdurend bedekken. Ze hadden volgens de wetgeving ook niet dezelfde rechten als mannen. ‘Als je dat als kind leert kennen, dan weet je dat dat heel gevaarlijk is. En wanneer je dan hier dezelfde verhalen hoort van jonge meisjes, dan weet je dat het aan jou is om hun rechten te verdedigen.’

De strijd die wij in Iran voerden, voerden we met hart en ziel. Maar het blijft ook een gevaarlijke strijd, zegt Safai. ‘Onder het mom van sharia werd je opgepakt en in de gevangenis gestoken.’ Dat is Safai ook overkomen tijdens de manifestatie van 1999 in Teheran. ‘Daar vrees je voor je leven. Op het moment dat ik onder borg vrij was, hebben we besloten dat we Iran moesten ontvluchten.’

Het belang van integratie

Na haar aankomst in België heeft Safai zich in sneltempo geïntegreerd in de samenleving. Ze leerde Nederlands en Frans. Ook zorgde ze ervoor dat haar tandartsendiploma hier in België geldig zou zijn. De boodschap van het belang van een goede integratie wil ze ook uitdragen. ‘Als iemand uit een ver land krijg je hier alle kansen om je te ontplooien.’ Wanneer je uit Iran komt, weet je hoe dierbaar die vrijheid is, zegt Safai.

De kansen van vrouwen in Vlaanderen

Zijn we goed bezig wanneer het over vrouwenrechten gaat? Safai meent van wel. Al kan het natuurlijk altijd nog beter. Zeker wanneer het over gelijkheid tussen mannen en vrouwen gaat. ‘We doen het goed in vergelijking met de rest van de wereld, maar er blijven ook punten die onze aandacht vragen.’ Zo worden vrouwen in sommige gemeenschappen nog onderdrukt. Ook al is dit vaak niet rechtstreeks te zien. ‘Die vrouwen hebben heel veel potentieel, maar worden door sociale druk soms in een hoek geduwd.’

Vaak is het voor die vrouwen ook moeilijk om uit te leggen waar het probleem ligt. De sociale druk ligt namelijk echt heel hoog, zegt Safai. Voor heel jonge meisjes is het ook moeilijk om zich te verdedigen. Daarom vindt Safai dat het aan ons is om de stem te zijn van mensen die door sociale druk niet durven op te komen voor hun eigen rechten. Daarnaast is het belangrijk dat we hier zonder taboes over spreken. ‘Dat is ook goed voor onze samenleving die steeds meer gesegregeerd is, alsof mensen naast elkaar leven.’

Heilige huisjes

Respect voor het geloof van mensen is ook één van onze waarden, zegt Safai. ‘Maar het geloof van mensen moet een privéaangelegenheid blijven.’ Je kan niet de anderen iets opleggen of afstand nemen van anderen omdat je in iets gelooft. Volgens Safai mogen we dus nooit onder het mom van vrijheid van geloof accepteren dat een vrouw anders moet behandeld worden dan een man. ‘We moeten jonge meisjes de kans geven om hier zelf over na te denken.’ Safai mist deze nuance vaak in de argumenten van feministen en sommige politieke partijen. ‘Ze zwijgen vaak in alle talen.’ Het is belangrijk om te debatteren over deze thema’s.

Helpen we jonge meisjes wel door het invoeren van een hoofddoekenverbod op scholen? Safai gelooft dat als we die meisjes kunnen beschermen tot hun 18 jaar en hun ruimte geven om zich op hun gemak te voelen, dat ze ook durven in te gaan tegen hun ouders. ‘Op die manier geven we die kinderen de kans om zelf te beslissen.’ Als ze al heel jong een hoofddoek dragen, dan is het achteraf veel moeilijker om de beslissing te maken om deze niet meer te dragen. ‘Identiteit is heel belangrijk en het is belangrijk om onze Vlaamse identiteit door te geven.’ Dat lukt door hen naar school te laten gaan zonder enig verschil met anderen. ‘We moeten ons niet voortdurend buigen over een verbod of niet, het gaat over gelijkwaardigheid en identiteit.’

Redacteur: Rani De Leeneer

Beluister ook onze andere podcasts:

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.