fbpx


Buitenland

David Neyskens en Roan Asselman: ‘Biden krijgt een probleem in de presidentiële debatten.’
Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in zicht vonden recent de Democratische en Republikeinse conventie plaats, die er door de coronacrisis licht anders uitzag dan andere jaren. In deze aflevering van Doorbraak radio blikken Amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman terug op deze belangrijke gebeurtenis in de strijd om het Amerikaanse presidentschap.

De conventies doorheen de geschiedenis

In principe hebben de conventies in de aanloop naar de verkiezingen slechts één doel: bepalen wie de presidentskandidaat is voor de partij. Maar doorheen de jaren kregen ze meer een andere invulling, zegt Asselman. ‘De conventies hebben een interessante geschiedenis. Vroeger werd hier nog echt bepaald wie de kandidaat zou worden, terwijl dit nu reeds op voorhand geweten is en de conventies daardoor een ceremoniële invulling krijgen.’

Desondanks gelden de conventies nog steeds als de officiële aftrap van de campagne. De genomineerden zijn nu zeker van hun kandidatuur en het is het uitgelezen moment om mensen voor de verdere campagne te rekruteren, vult Neyskens aan.

De invloed van Corona

Door de coronamaatregelen verliepen ook de Amerikaanse conventies niet zoals gewoonlijk. Normaal gezien vinden de conventies in grote arena’s met veel publiek plaats, maar dat was dit jaar niet mogelijk, zegt Neyskens. ‘Bij de Republikeinen was het zo dat de toespraken vaak zonder publiek plaatsvonden en vervolgens werden opgenomen. bij de Democraten kozen ze ervoor om te werken via Zoom. Verder was het ook moeilijker voor de kandidaten om mensen voor hun campagne te rekruteren en om geld in te zamelen.’

Door het hele zoom gebeuren verliep de Democratische conventie een beetje bizar en leek het of niemand er veel zin in had. Volgens Asselman is dat ook normaal aangezien veel sprekers juist op hun best zijn wanneer ze kunnen inspelen op hun publiek. Maar verder kende de conventie wel een aantal zeer interessante sprekers. Het is wel opvallend dat Biden en Harris niet de belangrijkste personen daar aanwezig waren, analyseert Asselman. ‘Het waren vooral de Obama’s die de show stalen die avond.’ Het is door deze conventie nogmaals duidelijk geworden dat Biden niet de leider is van zijn partij.

Neyskens vond de conventie vaak nogal negatief overkomen. ‘Er waren twee duidelijke boodschappen: we haten Trump en Amerika is een geweldig racistisch land.’ Er lijken geen positieve punten te bestaan die de partij verenigt en de Democraten zijn intern enorm verdeeld. Daarnaast was het ook opvallend dat de Democraten vooral de gematigde Republikeinen proberen aan te spreken en overtuigen.

De Republikeinse conventie

Volgens Neyskens hebben de Republikeinen vooral hun best gedaan om kiezers te overtuigen van het idee dat Biden het slechtste is wat Amerika kan overkomen. ‘Trump schiet daarbij niet enkel persoonlijk op Biden, maar ook op Sanders en Warren, die de radicale linkse vleugel van de Democratische partij vormen.’ Het voordeel van de Republikeinse partij is dat ze niet enkel hoeft te focussen op het negatieve doordat er binnen de partij geen uitgesproken anti-Trump strekkingen meer zijn, zegt Asselman. De Republikeinse partij is geëvolueerd tot een soort van persoonlijke partij van Trump die veel meer met één stem spreekt in vergelijking met de Democratische partij, wat interessant is voor het voeren van een sterke campagne.

Het grootste probleem voor Trump is het coronavirus. Vóór de komst van het virus ging het zeer goed in Amerika door de lage werkloosheid en waren de burgers zeer tevreden. Het coronavirus heeft daar verandering ingebracht en kan het Trump moeilijker maken om herverkozen te worden.

Het verschil tussen Biden en Trump

Biden profiteert van het feit dat hij over een lage lat moet springen, zegt Asselman. Zijn speech op de conventie werd in de media de speech van zijn leven genoemd. Dat was hij niet, maar hij was wel veel beter dan zijn vorige toespraken. ‘Als dit de retorisch beste versie van Biden was dan heeft hij een probleem bij de debatten die er nog aankomen.’ Verder was hij licht op inhoud en zette hij in zijn toespraak vooral de trend van de gehele conventie door.

Trump zijn toespraak was zeer optimistisch en de grote lijnen in zijn speech waren in feite de lijnen die hij altijd geeft, zegt Neyskens. ‘Hij focuste op de fantastische economie die de VS had tot de komst van het coronavirus, op China en op het vaccin dat er aankomt.’ Daarnaast was zijn toespraak ook zeer nationalistisch en probeert hij de Republikeinse partij te verkopen als dé partij van Amerika, in tegenstelling tot de Democraten die de Amerikanen vooral verdelen.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.