fbpx


Buitenland, Politiek

De nazimiljardairs: samenwerking tussen Duitse industriëlen en fascistische regime
David de Jong is een Nederlands journalist, die in New York onder meer voor Bloomberg werkte. Hij ging vier jaar in Berlijn wonen om het verhaal van de samenwerking tussen de Duitse industriëlen en het fascistische regime van Adolf Hitler uit te spitten, met zijn succesboek ‘De Nazimiljardairs‘ als resultaat.

Het boek van De Jong begint op 20 februari 1933. Op die dag wordt het kruim van de Duitse industrie bij Hitler geconvoceerd. De bedoeling van deze bijeenkomst is meteen duidelijk: de Führer vraagt en krijgt geldelijke steun voor zijn partij. Het is het begin van een opportunistische collaboratie tussen de nazi’s en de grootindustriëlen.

Enorme winsten

De grote bedrijven zien een enorme kans om hun winsten tot astronomische hoogtes op te drijven en worden in die ambitie niet gehinderd door morele bezwaren. Rond hun fabrieken worden kampen opgericht, waar gevangenen als slaven in erbarmelijke omstandigheden werken met honderdduizenden doden als gevolg.

Na het einde van de oorlog komen de verantwoordelijken van die economische collaboratie er met lichte straffen vanaf, en kunnen ze oude activiteiten snel weer opnemen. In de jaren zeventig behoren ze tot de rijkste Duitsers. Het boek van David de Jong is nu al een referentiewerk over dit voor Duitsland nog steeds pijnlijke thema. In deze Boekencast spreekt Luckas Vander Taelen met de auteur over zijn ‘Nazimiljardairs’.

Luister ook naar onze andere boekencasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Luckas Vander Taelen

Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.