fbpx


Geopolitiek

Dirk Rochtus: ‘Militaire versterking Duitsland is een Zeitenwende’
Duitsland neemt onder leiding van bondskanselier Scholz een ‘Zeitenwende’, een U-bocht in het decennia lange pacifistisch beleid. Er worden niet alleen wapens geleverd aan Oekraïne, ook de beslissing om aanzienlijk meer in defensie te investeren is een ommekeer.

De Russische invasie in Oekraïne heeft in Duitsland heel wat gevoelens losgemaakt, zegt Duitsland-kenner Dirk Rochtus. ‘Dit doet me denken aan de Kosovo-crisis van 1999 met ook toen een regering van SPD en Grüne.’ Duitsland gaat nu een sterkere militaire macht worden in Europa.

Ze zullen zich wel vooral in de NAVO blijven engageren, volgens Rochtus. ‘Wat de economische sancties betreft, sluit ik niet uit dat Duitsland onder druk van de andere partners nog verder gaat, maar het zal niet van een leien dakje zijn.’ Er heerst in Duitsland een enorme solidariteit met Oekraïne en de vluchtelingen worden (opnieuw) met open armen ontvangen.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.