fbpx


Politiek
nationale staking

Drabbe en Devos: ‘Breuklijn binnen regering steeds duidelijker’
De vakbondsactie van 29 maart, het kibbelkabinet en Sihamegate, ook deze week stond de politieke actualiteit niet stil. In deze aflevering van Doorbraak Radio bespreken Karl Drabbe en Carl Devos de politieke actualiteit van de afgelopen week. De politieke staking van de vakbonden De christelijke en socialistische vakbond voerden op 29 maart actie voor meer loon, nadat het tweejaarlijkse loonoverleg tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties is afgesprongen. Volgens Devos ging het om een politieke staking omdat de vakbonden vooral…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De vakbondsactie van 29 maart, het kibbelkabinet en Sihamegate, ook deze week stond de politieke actualiteit niet stil. In deze aflevering van Doorbraak Radio bespreken Karl Drabbe en Carl Devos de politieke actualiteit van de afgelopen week.

De politieke staking van de vakbonden

De christelijke en socialistische vakbond voerden op 29 maart actie voor meer loon, nadat het tweejaarlijkse loonoverleg tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties is afgesprongen. Volgens Devos ging het om een politieke staking omdat de vakbonden vooral het doel voor ogen hadden om de regering onder druk te zetten. In 2017 werd de wet van 1996 over de loonnorm door de regering Michel gemoderniseerd, wat in het nadeel van de werknemersorganisaties uitdraaide. De vakbonden voelen aan dat er binnen deze regering en dan vooral bij de PS voldoende animo bestaat om deze wet aan te passen, al blijft de positie van de PS vaak onduidelijk. Toch zal het moeilijk blijven om de wet opnieuw te veranderen aangezien er in het regeerakkoord staat dat de erfenis van de regering Michel behouden moet worden. In de praktijk kan deze wet wel deels omzeilt worden en daar hoopt de vakbond op, zegt Devos. ‘Maar afgaand op de reacties valt het sterk te betwijfelen of de vakbonden hun slag zullen thuishalen.’

Drabbe is enigszins verbaasd dat Groen zich nu in het syndicalistische debat mengt. Partijvoorzitster Almaci schaarde zich achter de vakbonden en stuurde aan op een aanpassing van de wet over de loonnorm. Groen is op zoek naar een manier om meer op de voorgrond te treden en zichzelf een gezicht te geven, zegt Drabbe. ‘Het lukte hen in de peilingen maar niet om over de drempel van 10% te springen en hun visie komt niet echt uit de verf.’

De barsten in de regeringseenheid

Zowel Drabbe als Devos hebben hun twijfels bij wat de vakbondsactie in de praktijk zal veranderen. Wat deze staking wel duidelijk maakt, is dat de PS zich in een dubieuze rol bevindt. ‘Ze zit in de regering en heeft een bevoegde minister maar ze staat ook met één been in syndicale kringen en vertelt daar wat ze graag wil horen.’ Het is dus zeker niet enkel de MR die oppositie lijkt te voeren binnen de regering.

De eenheid binnen de regering, die De Croo sterk benadrukte bij de start van de regeerperiode, begint barsten de vertonen. Ze spelen met vuur op deze manier want ze moeten het nog samen volhouden tot het voorjaar van 2024, zegt Drabbe. Door de coronacrisis is de meeste druk ‘in’ de ketel gehouden, maar de vraag is of dit in de toekomst ook zo zal blijven. ‘Er komen nog moeilijke dossiers op tafel te liggen, denk maar aan de pensioenen en de kerncentrales.’ Het dossier over de loonnorm laat wel voor het eerst de klassieke socio-economische links-rechtsbreuklijn opnieuw naar boven komen binnen de regering.

De strijd om de politieke macht in Wallonië

Opvallend is dat de oppositie binnen de regering vooral van Waalse kant komt. Aan Vlaamse kant volgen de partijen veel sterker de regeringslijn. De MR stelt zich uitgesproken kritisch op tegenover de coronamaatregelen en de PS probeert de vakbonden terug naar zich toe te trekken door de stakingsactie te steunen. ‘MR en PS komen in de peilingen opnieuw dichter bij elkaar te liggen waardoor ze zichzelf in de verf willen zetten,’ , stelt Drabbe vast. Opvallend is dat deze electorale strijd tussen MR en PS vooral wordt gevoerd in de Vlaamse pers. Het is immers makkelijker om straf uit de hoek te komen aan de overkant van de taalgrens omdat dit electoraal minder directe gevolgen heeft, zegt Devos.

Sihamegate

De zaak rond Sihame El Kaouakibi kreeg deze week een nieuwe wending. Al gaat het eerder over elementen die bij het losbarsten van de zaak op de achtergrond verdwenen dan om nieuwe onthullingen, zegt Devos. ‘Niet enkel de omvang van de bedragen en de persoonlijke verrijking trekt de aandacht, ook de politieke verantwoordelijkheid van sommige partijen moet grondig onderzocht worden.’ Hoe is het immers mogelijk dat er zo weinig controle gebeurde op wat er met de subsidies gebeurde? Ook door de rol die Johan Vande Lanotte speelt als advocaat van El Kaouakibi zal dit gevolgen hebben voor de partij Vooruit.

Alle partijen zijn betrokken in deze zaak, behalve PvdA en Vlaams Belang. In de sector van het sociaal ondernemen wordt er heel makkelijk met geld gegooid omdat partijen denken hiermee te scoren bij verkiezingen, zegt Drabbe. ‘Er moeten vragen gesteld worden bij de subsidies die naar deze sector stromen.’ El Kaouakibi heeft gebruik gemaakt van de kansen die haar geboden werden om zichzelf persoonlijk te verrijken, al moet de rechter daar nog over oordelen. Maar er moet nu vooral naar het grotere geheel gekeken worden en hoe dit zover is kunnen komen in deze ‘diversiteitssector’. Voor cultuursubsidies is de overheid immers véél strenger.

De gevolgen voor de Open VLD

Wat de gevolgen van de zaak-El Kaouakibi zullen zijn voor de Vlaamse liberalen en dan vooral voor Bart Somers valt nog af te wachten. Maar als blijkt wat nu naar boven komt correct is dan zal deze zaak zeker politieke gevolgen hebben, zegt Drabbe. ‘Niet enkel voor Bart Somers maar ook voor Bart De Wever.’ Alle betrokken partijen en overheidsniveaus zullen op de korrel worden genomen in deze zaak.

Sihamegate is mogelijks zelf een goede zaak voor Open Vld, zegt Devos. ‘Het probleem strekt zich verder uit dan de partijfinanciering en de rol van de Open Vld wordt daardoor een detail.’ Deze zaak gaat nu vooral over manifeste fraude en misbruik van subsidies. De focus ging in het begin vooral naar de rol van Open Vld maar die is op de achtergrond verdwenen door de betrokkenheid van de andere partijen. ‘Al blijft de zaak natuurlijk ook bijzonder pijnlijk voor de Vlaamse liberalen.’

Is Ben Weyts in zijn hemd gezet?

Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts ging door het vuur om de scholen open te houden. Op het laatste overlegcomité is dan toch beslist om de paasvakantie een week vroeger te laten ingaan en de scholen dus te sluiten tot na de vakantie. Vervolgens ontstond er verwarring over het openhouden van de kleuterscholen, waarna Weyts plooide voor de onderwijskoepels en de handdoek in de ring gooide.

Weyts heeft dus zeker niet gefaald, maar Vlaanderen heeft wel een kans gemist om niet over te schakelen op afstandsonderwijs, vindt Devos. Drabbe denkt wel dat Weyts een goede beurt heeft gemaakt bij de publieke opinie.

Auteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.