fbpx


Politiek
Alexander De Croo

Drabbe en Devos: ‘Breuklijnen in Vivaldi worden duidelijk’
De coronacrisis blijft de politieke actualiteit beheersen. Met de pandemiewet en de gezondheidsnoodwet barst er een nieuwe discussie los en ook de rol van de partijvoorzitters en het parlement blijft fel omstreden. In deze aflevering van Doorbraak Radio bespreken Carl Devos en Karl Drabbe de politieke actualiteit. De verschillen binnen de regering In het grote en moeilijke beleidsdomein van de bestrijding van corona komen heel wat verschillen tussen de regeringspartijen naar boven drijven, zegt Devos. Vooral de pandemiewet van minister…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De coronacrisis blijft de politieke actualiteit beheersen. Met de pandemiewet en de gezondheidsnoodwet barst er een nieuwe discussie los en ook de rol van de partijvoorzitters en het parlement blijft fel omstreden. In deze aflevering van Doorbraak Radio bespreken Carl Devos en Karl Drabbe de politieke actualiteit.

De verschillen binnen de regering

In het grote en moeilijke beleidsdomein van de bestrijding van corona komen heel wat verschillen tussen de regeringspartijen naar boven drijven, zegt Devos. Vooral de pandemiewet van minister Verlinden en de gezondheidsnoodwet van minister Vandenbroucke zorgen voor de nodige discussie binnen de Vivaldiregering. De pandemiewet moet de balans tussen onze grondrechten en de bestrijdingsmaatregelen tegen een besmettelijke ziekte in evenwicht houden. De gezondheidsnoodwet zou de regering het recht geven om mensen en goederen op te vorderen en de export van bepaalde geneesmiddelen te verbieden. Dit laatste legt de farmasector dus een strenger kader op. De farmasector reageert ontevreden op dit voorstel en ook MR-voorzitter Bouchez lijkt niet voor dit idee gewonnen. Devos vindt het vooral opvallend dat de liberalen intern verdeeld lijken over de pandemiewet. ‘Het is heel straf dat De Croo verklaarde dat een pandemiewet, en dus de tussenkomst van het parlement, een risico inhoudt.’ Deze discussies zijn heel normaal in een regering met zeven partijen en zijn mogelijk de voorbode voor de komende regeringsjaren, zegt Devos.

De rol van partijvoorzitters

Door het hoog aantal regeringspartijen zijn er ook meer partijvoorzitters die hun mening op tafel gooien. Het probleem is niet dat de partijvoorzitters zich te veel mengen in het debat maar wel dat een regering bestaande uit zeven partijen nu eenmaal voor meer verschillende meningen zorgt, zegt Drabbe. Vooral de liberale partijvoorzitters en Magnette komen veelvuldig tussen in het debat omdat zij de partijen leiden die momenteel in de klappen delen, verklaart Devos.

Almaci, de voorzitter van Groen, blijft meer op de achtergrond. ‘De ambitie was om de leidende partij op links te worden maar dat is anders uitgedraaid.’ Ook het vertrek van Calvo zal het Almaci naar de toekomst toe nog moeilijker maken. Devos vreest dat Almaci er niet in zal slagen om haar partij naar de voorgrond te trekken.

De jaren dertig

De tekst van de gezondheidsnoodwet van Vandenbroucke is nog niet volledig gekend, maar op basis van wat er via de media al geweten is moet Drabbe meteen denken aan de jaren dertig. ‘De meeste vergelijkingen met de jaren dertig kunnen meteen naar de prullenmand verwezen worden maar in dit geval zie ik wel gelijkenissen.’ Net zoals nu neigden democratisch verkozen partijen in de jaren dertig steeds meer naar autoritaire oplossingen. De wetgeving die nu op tafel ligt lijkt op wetgeving waarbij de maatschappij wordt voorbereid op een oorlogseconomie. ‘We zijn 2021 en niemand lijkt hier wakker van te liggen, dat is bijzonder teleurstellend.’ Volgens Devos zien sommigen hier een mogelijkheid in om de staat te versterken, aangezien de omstandigheden dit nu meer toelaten dan anders.

De vergelijking met Nederland

In Nederland wordt het parlement veel sterker betrokken bij de coronamaatregelen dan in België. Het feit dat het parlement buitenspel wordt gezet heeft niets te maken met het communautaire, zegt Drabbe. Dit is een probleem dat zich in beide taalgroepen afspeelt. ‘Het parlement kan werken als men tenminste het debat wil voeren.’ Deze regering wil de touwtjes liever zelf in handen houden. Drabbe vermoedt dat de regering de oppositie, en dan vooral de N-VA, niet te veel de kans wil geven om tussen te komen in de genomen maatregelen om zo te vermijden dat ze met stemmen gaan lopen in 2024.

Sommigen denken dat het draagvlak voor de maatregelen zal vergroten door het voeren van een parlementair debat. Nederland toont met de straatprotesten aan dat dit niet noodzakelijk zo is, zegt Devos. ‘De parlementaire toets zorgt er niet automatisch voor dat het draagvlak onder de bevolking groter wordt.’ Maar het voeren van een debat in de Kamer is wel een op zichzelf staande noodzakelijkheid. Ook het argument dat de tussenkomst van de kamer de efficiëntie tenietdoet klopt niet, zegt Devos.

De volgende staatshervorming

Drabbe denkt dat de voorbereidende werken voor een volgende staatshervorming niet van deze regering zullen komen. Vooral de MR zal stokken in de wielen steken. Het feit dat één van de twee ministers die bevoegd zijn voor het voorbereiden van de staatshervorming tijdens deze regeerperiode een MR-minister is toont aan dat de MR ook graag de afremmende kracht wil zijn door zelf de touwtjes in handen te houden. Anders hadden ze dit overgelaten aan een minister van de PS. ‘Niemand verwacht dat de dynamiek van de staatshervorming in de schoot van deze regering wordt geboren.’

Auteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.