fbpx


Politiek
opkomstplicht

Drabbe en Devos: ‘CD&V grote verliezer bij afschaffing opkomstplicht’
In deze aflevering van Doorbraak Radio analyseren Carl Devos en Karl Drabbe de politieke actualiteit. Hoofdpunten deze week zijn de 175ste verjaardag van de liberale partij, de afschaffing van de opkomstplicht en de dubieuze positie van CD&V in deze historische beslissing.

175 jaar Liberalisme

175 jaar geleden werd in het Brusselse stadhuis de liberale partij opgericht. Historici plaatsen al langer vraagtekens bij deze oprichtingsdatum. Het klopt dat er 175 jaar geleden 320 mannen zich verzamelden in het Brusselse stadhuis, maar veel verder dan het formuleren van het voornemen om het liberalisme in België te verspreiden kwam men niet. Ook toen waren er al spanningen tussen de verschillende strekkingen binnen het liberalisme, zegt Devos. ‘Die spanning is vandaag de dag nog altijd voelbaar.’

De festiviteiten rond de 175ste verjaardag van de liberale partijen zijn vrij onopgemerkt voorbijgegaan, vindt Devos. ‘Dat ligt in lijn met het feit dat de liberalen vrij onopvallend zijn op dit moment.’ Enkel Bouchez springt erbovenuit en positioneert zich als een interessant figuur in het maatschappelijk debat. ‘Bouchez doet op zijn eentje meer dan twee partijen samen.’

Bouchez, de onderbuik van Vlaanderen

In een interview met De Zondag zei Francken (N-VA) dat Bouchez dikwijls de onderbuik van Vlaanderen vertolkt. Francken vindt dat wat Bouchez over identiteit zegt terecht is en dat hij de enige uit de federale regering is die dat doet. Bouchez zegt heel wat dingen op een krachtige en kordate manier die je niet bij Open Vld hoort, vindt Devos. Daarnaast laat de houding van Open Vld te aanzien van de democratische rechtsstaat in de coronacrisis haar sporen na. Het is moeilijk voor de Vlaamse liberalen om zichzelf in de verf te zetten als waakhond van de fundamentele vrijheden na het opleggen van sterke vrijheidsbeperkende maatregelen. Bouchez leek hier veel kritischer over.

Opheffen opkomstplicht, een goed idee?

Devos betreurt dat de opkomstplicht bij lokale verkiezingen wordt afgeschaft. ‘Het democratische gehalte staat of valt niet door het afschaffen van de opkomstplicht.’ Daarnaast wordt deze beslissing ook genomen zonder veel publiek debat, vindt Devos. Politici willen zoveel mogelijk mensen politiek laten participeren, het krachtigste instrument blijft dan de opkomstplicht. ‘Het buitenland toont ook aan dat partijen heel wat energie moeten steken in het overtuigen van kiezers om naar de stembus te trekken.’

In de praktijk bestaat de opkomstplicht niet meer, zegt Drabbe. ‘Indien iemand niet gaat stemmen volgt er in de realiteit geen sanctie.’ De wetgeving wordt door de afschaffing van de opkomstplicht dus gewoon aangepast aan de realiteit. Drabbe vindt ook niet dat politieke beslissingen een groter democratisch gewicht krijgen door de opkomstplicht of het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd naar zestien voor Europese verkiezingen. ‘In een democratie is het vooral belangrijk dat mensen in alle vrijheid kunnen kiezen om al dan niet deel te nemen aan verkiezingen.’

De achteruitgang van CD&V

In de peilingen gaan de Vlaamse Christendemocraten sterk achteruit. Is het dan niet vreemd dat ook CD&V zich achter de afschaffing van de opkomstplicht schaart? Coens had hier in De afspraak geen duidelijk antwoord op. CD&V heeft zich in een moeilijk positie gezet, vindt Drabbe. ‘Intern levert dit problemen op, maar die problemen gaan ruimer dan de afschaffing van de opkomstplicht.’ Waar wil de CD&V naartoe en welke koers willen ze varen?, vraagt Drabbe zich af.

Devos stelt zich vragen bij het feit waarom de CD&V deze belangrijke historische beslissing aanvaardt terwijl dit sterk indruist tegen hun eigen opinie. ‘Tot in de diepste nerven van de partij voelt men dat CD&V de opkomstplicht wil behouden, maar toch gaan ze akkoord omdat ze hun woord hebben gegeven in het Vlaamse regeerakkoord.’ CD&V zal mogelijk op lokaal niveau een zware prijs betalen voor het afschaffen van de opkomstplicht, zegt Devos.

De figuur van Joachim Coens

De problemen waar CD&V vandaag de dag mee geconfronteerd wordt bestonden reeds voor het aantreden van Coens als voorzitter, zegt Devos. ‘Er kan dan ook niet verwacht worden dat Coens alleen de problemen kan oplossen.’ De partij verliest profiel en op Sammy Mahdi na komen de meeste CD&V-politici weinig uit de verf. ‘De CD&V analyseert niet diep genoeg en durft veel dingen intern niet te benoemen.’ Coens draagt zeker een verantwoordelijkheid, maar de achteruitgang van CD&V is een collectieve verantwoordelijkheid, vindt Devos.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.