fbpx


Politiek

Drabbe en Devos: ‘De klok tikt genadeloos verder tot de verkiezingen in 2024’
De samenleving zit op haar tandvlees met de vierde coronagolf en bijhorende maatregelen. Ook in de Wetstraat staan de zenuwen strak gespannen. Pakken de regering deze crisis wel goed aan? In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Carl Devos en Karl Drabbe hun analyse. Ontbrekende visie in de regeringen De Wetstraat bevindt zich in een druilige sfeer. De coronacrisis heeft daar uiteraard veel mee te maken. In moeilijke omstandigheden moeten grote dossiers zoals de kernuitstap en de pensioenen aangepakt worden.…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De samenleving zit op haar tandvlees met de vierde coronagolf en bijhorende maatregelen. Ook in de Wetstraat staan de zenuwen strak gespannen. Pakken de regering deze crisis wel goed aan? In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Carl Devos en Karl Drabbe hun analyse.

Ontbrekende visie in de regeringen

De Wetstraat bevindt zich in een druilige sfeer. De coronacrisis heeft daar uiteraard veel mee te maken. In moeilijke omstandigheden moeten grote dossiers zoals de kernuitstap en de pensioenen aangepakt worden. Daar komt ook nog bij kijken dat de federale regering weinig eensgezindheid lijkt te kennen, zegt Drabbe. Magnette heeft al enkele keren de mantel van de premier uitgeveegd en Bouchez is duidelijk al aan het azen op het premierschap in 2024. Het gekibbel in de federale regering heeft ook zijn weerslag op de Vlaamse regering waar de N-VA op twee benen danst doordat de partij in de oppositie zit op federaal niveau. De algemene politieke cultuur, zowel in de meerderheid als in de oppositie, lijkt er één van gekibbel geworden, vindt Drabbe.

Het virus als olifant in de kamer

Het beheer van de coronacrisis loopt in vele Europese landen moeilijk. Dat is bij ons niet anders. De vierde golf laat de vooropgestelde strategie van een hoge vaccinatiegraad in elkaar stuiken. Het is voor de politiek heel moeilijk om hierin op te treden en valt niet te vergelijken met een economische crisis, benadrukt Devos. ‘Deze crisis is ongezien en heeft een enorme impact op ons dagelijkse leven.’ Iedereen, inclusief de politici, zijn het moe. De politiek zou rust en stabiliteit moeten brengen maar juist nu duiken er allerlei conflicten op. De Belgische ziekte maakt het crisisbeleid nog moeilijker dan in andere landen, zegt Devos. ‘Voor er maatregelen kunnen genomen worden moet er met heel veel actoren overlegd worden wat efficiënt crisisbeleid moeilijk maakt.’ Er wordt ook vooral ad hoc gereageerd door de politiek zonder ver vooruit te kijken. Een barometer voor de coronamaatregelen zou een zekere voorspelbaarheid kunnen creëren en het beleid beter structureren.

Het is al lang duidelijk dat het coronavirus niet zal verdwijnen en het politieke leven ook in 2022 nog zal domineren. Maar de klok tikt genadeloos verder tot in 2024. Deze crisis duurt ondertussen al zo lang dat het gewone politieke debat niet aan de kant kan gehouden worden. ‘Er ligt onvoorstelbaar veel werk op de plank waar men niet toe komt.’ Als deze regering enkel de geschiedenisboeken ingaat met een stuntelig crisisbeleid dan kan het in 2024 een nieuwe zwarte zondag worden, zegt Devos. Naast de optelsom van allerlei problemen groeit er ook een groot ongenoegen in de publieke opinie, benadrukt Drabbe.

De perfecte storm

Heel wat politici voelen de bui hangen, in 2024 kunnen Vlaams Belang en PVDA hoog scoren. Nochtans zeiden diezelfde politici bij de start van de Vivaldi-regering dat deze regering diende om de traditionele partijen te herlanceren en de doorbraak van het Vlaams Belang te verhinderen. Devos voelt ondertussen bij heel wat politici een acceptatie dat de groei van Vlaams Belang onvermijdelijk is. ‘Die boosheid en wantrouwen in de politiek zou nochtans aangepakt kunnen worden.’ Niets belet de politici om dit te doorbreken maar het lijkt momenteel ieder voor zich.

Gebrek aan eenheid mag het nemen van duidelijke beslissingen niet in de weg staan, zegt Devos. ‘Een visie op de lange termijn met duidelijke beleidskeuzes waar nog operationele problemen opduiken kan geen probleem vormen.’

De rol van de partijvoorzitters

Bouchez en Magnette zetten in hun rol als partijvoorzitters grote druk op de federale regering. De Wever zit dan weer meer op de achtergrond, ook in de Vlaamse regering. Er zijn twee politieke schoonmoeders, Bouchez en Magnette, die zowel voor als achter de schermen een robbertje aan het uitvechten zijn, zegt Drabbe. ‘Ze doen dat niet rechtstreeks maar gebruiken de federale regering om elkaar te bestrijden.’ Bouchez voelt dat de PS achteruitgaat en maakt hier gretig gebruik van. Het hanengevecht tussen Bouchez en Magnette heeft ook te maken met het feit dat de Franstalige partijen in de federale regering de grootste partijen zijn, zegt Devos.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.