De samenleving zit op haar tandvlees met de vierde coronagolf en bijhorende maatregelen. Ook in de Wetstraat staan de zenuwen strak gespannen. Pakken de regering deze crisis wel goed aan? In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Carl Devos en Karl Drabbe hun analyse. Ontbrekende visie in de regeringen De Wetstraat bevindt zich in een druilige sfeer. De coronacrisis heeft daar uiteraard veel mee te maken. In moeilijke omstandigheden moeten grote dossiers zoals de kernuitstap en de pensioenen aangepakt worden.…
Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement
Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)
Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)
De samenleving zit op haar tandvlees met de vierde coronagolf en bijhorende maatregelen. Ook in de Wetstraat staan de zenuwen strak gespannen. Pakken de regering deze crisis wel goed aan? In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Carl Devos en Karl Drabbe hun analyse.
Ontbrekende visie in de regeringen
De Wetstraat bevindt zich in een druilige sfeer. De coronacrisis heeft daar uiteraard veel mee te maken. In moeilijke omstandigheden moeten grote dossiers zoals de kernuitstap en de pensioenen aangepakt worden. Daar komt ook nog bij kijken dat de federale regering weinig eensgezindheid lijkt te kennen, zegt Drabbe. Magnette heeft al enkele keren de mantel van de premier uitgeveegd en Bouchez is duidelijk al aan het azen op het premierschap in 2024. Het gekibbel in de federale regering heeft ook zijn weerslag op de Vlaamse regering waar de N-VA op twee benen danst doordat de partij in de oppositie zit op federaal niveau. De algemene politieke cultuur, zowel in de meerderheid als in de oppositie, lijkt er één van gekibbel geworden, vindt Drabbe.
Het virus als olifant in de kamer
Het beheer van de coronacrisis loopt in vele Europese landen moeilijk. Dat is bij ons niet anders. De vierde golf laat de vooropgestelde strategie van een hoge vaccinatiegraad in elkaar stuiken. Het is voor de politiek heel moeilijk om hierin op te treden en valt niet te vergelijken met een economische crisis, benadrukt Devos. ‘Deze crisis is ongezien en heeft een enorme impact op ons dagelijkse leven.’ Iedereen, inclusief de politici, zijn het moe. De politiek zou rust en stabiliteit moeten brengen maar juist nu duiken er allerlei conflicten op. De Belgische ziekte maakt het crisisbeleid nog moeilijker dan in andere landen, zegt Devos. ‘Voor er maatregelen kunnen genomen worden moet er met heel veel actoren overlegd worden wat efficiënt crisisbeleid moeilijk maakt.’ Er wordt ook vooral ad hoc gereageerd door de politiek zonder ver vooruit te kijken. Een barometer voor de coronamaatregelen zou een zekere voorspelbaarheid kunnen creëren en het beleid beter structureren.
Het is al lang duidelijk dat het coronavirus niet zal verdwijnen en het politieke leven ook in 2022 nog zal domineren. Maar de klok tikt genadeloos verder tot in 2024. Deze crisis duurt ondertussen al zo lang dat het gewone politieke debat niet aan de kant kan gehouden worden. ‘Er ligt onvoorstelbaar veel werk op de plank waar men niet toe komt.’ Als deze regering enkel de geschiedenisboeken ingaat met een stuntelig crisisbeleid dan kan het in 2024 een nieuwe zwarte zondag worden, zegt Devos. Naast de optelsom van allerlei problemen groeit er ook een groot ongenoegen in de publieke opinie, benadrukt Drabbe.
De perfecte storm
Heel wat politici voelen de bui hangen, in 2024 kunnen Vlaams Belang en PVDA hoog scoren. Nochtans zeiden diezelfde politici bij de start van de Vivaldi-regering dat deze regering diende om de traditionele partijen te herlanceren en de doorbraak van het Vlaams Belang te verhinderen. Devos voelt ondertussen bij heel wat politici een acceptatie dat de groei van Vlaams Belang onvermijdelijk is. ‘Die boosheid en wantrouwen in de politiek zou nochtans aangepakt kunnen worden.’ Niets belet de politici om dit te doorbreken maar het lijkt momenteel ieder voor zich.
Gebrek aan eenheid mag het nemen van duidelijke beslissingen niet in de weg staan, zegt Devos. ‘Een visie op de lange termijn met duidelijke beleidskeuzes waar nog operationele problemen opduiken kan geen probleem vormen.’
De rol van de partijvoorzitters
Bouchez en Magnette zetten in hun rol als partijvoorzitters grote druk op de federale regering. De Wever zit dan weer meer op de achtergrond, ook in de Vlaamse regering. Er zijn twee politieke schoonmoeders, Bouchez en Magnette, die zowel voor als achter de schermen een robbertje aan het uitvechten zijn, zegt Drabbe. ‘Ze doen dat niet rechtstreeks maar gebruiken de federale regering om elkaar te bestrijden.’ Bouchez voelt dat de PS achteruitgaat en maakt hier gretig gebruik van. Het hanengevecht tussen Bouchez en Magnette heeft ook te maken met het feit dat de Franstalige partijen in de federale regering de grootste partijen zijn, zegt Devos.
Redacteur artikel: Rani De Leeneer
Luister ook naar onze andere podcasts



