fbpx


Politiek
Docureeks BDW

Drabbe en Devos: ‘Er heerst stilte in de Wetstraat’
De coronacrisis blijft de actualiteit overheersen waardoor er stilte in de Wetstraat heerst wanneer het over andere thema’s gaat. Het debat in het parlement ontbreekt en wordt nog verder uitgehold door de pandemiewet. Wel wordt de koers van de politieke vernieuwing ingezet door de naamsverandering van sp.a. maar is deze verandering wel echt ingrijpend? In deze podcast van Doorbraak Radio gaan Carl Devos en Karl Drabbe dieper in op de politieke actualiteit. Stilte in de Wetstraat Er heerst stilte in…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De coronacrisis blijft de actualiteit overheersen waardoor er stilte in de Wetstraat heerst wanneer het over andere thema’s gaat. Het debat in het parlement ontbreekt en wordt nog verder uitgehold door de pandemiewet. Wel wordt de koers van de politieke vernieuwing ingezet door de naamsverandering van sp.a. maar is deze verandering wel echt ingrijpend? In deze podcast van Doorbraak Radio gaan Carl Devos en Karl Drabbe dieper in op de politieke actualiteit.

Stilte in de Wetstraat

Er heerst stilte in de Wetstraat, ondanks de vele cruciale dossiers die momenteel op tafel liggen. De coronacrisis overheerst de actualiteit waardoor veel andere zaken onderbelicht blijven, zegt Devos. We staan voor een belangrijke begrotingscontrole waar nog uitvoerig over gediscussieerd zal worden in het parlement maar het thema begroting lijkt zich op de achtergrond te bevinden. ‘Ook over de kernuitstap en de pensioenhervorming is er amper een maatschappelijk debat gaande.’ Het is begrijpelijk dat de coronacrisis de Wetstraat overheerst maar toch vindt Devos het jammer dat andere belangrijke thema’s met een sterke impact op de komende jaren slechts beperkt aan bod komen.

De rol van de media

Niet enkel de politiek wordt overheerst door coronanieuws, ook de media focust buitenproportioneel sterk op dit thema. Zaken zoals de kernuitstap en de begroting komen in de media amper aan bod en de gesprekken in duidingsprogramma’s gaan voornamelijk over het coronavirus. ‘We worden bedolven onder het coronanieuws, zelfs als er eigenlijk geen nieuws is.’ Wanneer het over corona gaat lijkt er ook weinig ruimte voor kritische vragen of opmerkingen, vindt Drabbe. De media neemt hun rol van vierde macht niet op, zowel wanneer het over de coronacrisis gaat als over andere thema’s. ‘We kijken amper kritisch om ons heen.’

De pandemiewet

We moesten er lang op wachten maar eindelijk staat de pandemiewet in de steigers. Toch blijft deze nieuwe wet voor heel wat beroering zorgen en niet iedereen blijkt er even gerust in dat onze grondrechten op deze manier beter gewaarborgd zullen worden. De pandemiewet zal het parlement wel degelijk buiten spel zetten, zegt Drabbe. ‘Er zal over gestemd worden en daar blijft het bij.’ De pandemiewet is een soort van permanente volmacht voor de regering, daar zijn zowel Drabbe als Devos het over eens. De nieuwe wet gaat in feite nog een stap verder, want bij een volmacht voor de regering kan het parlement bij iedere afloop hier opnieuw over stemmen. ‘Als de huidige versie van de pandemiewet wordt goedgekeurd gaat dit in tegen de geest van de grondwet.’ Devos hoopt dat hier de komende weken meer discussie over zal komen en dat vooral de partijvoorzitters zich hier meer zullen op toeleggen.

Drabbe vermoedt dat de partijvoorzitters zich vaak op de achtergrond houden om zo de uiteenlopende visies binnen de federale regering niet naar boven te laten drijven. ‘Zeker in tijden van corona zullen ze er alles aan doen om de schijn hoog te houden dat ze geen kibbelkabinet zijn.’ De meningsverschillen blijven achter gesloten deuren en sijpelen slechts beperkt door tot in het parlement en de media, zegt Devos. In naam van daadkracht wil de regering de interne twistappels liever niet naar voor schuiven. ‘Maar dat heeft een negatief effect op het draagvlak en de democratische legitimiteit van de genomen maatregelen.’

De docureeks over Bart De Wever

Particratie en politieke vernieuwing zijn thema’s die met regelmaat van de klok komen bovendrijven. Recent pakte de VRT uit met een driedelige docureeks over N-VA-voorzitter Bart De Wever. Aanvankelijk kwam hier vanuit de andere kant van het politieke spectrum veel commentaar op, maar in feite is een docureeks over een politiek spilfiguur niets nieuws. Drabbe vraagt zich ook af of er dezelfde commotie zou zijn geweest moest de docureeks over Egbert lachaert gegaan zijn.

Devos en Drabbe vonden de nieuwswaarde van de docureeks wel beperkt. ‘Er kwamen weinig nieuws bovendrijven.’ Devos had persoonlijk wel moeite met omkadering van de docureeks die Bart De Wever op een soort voetstuk zet. ‘Dat is niet de taak van een publieke omroep.’

Sp.a wordt Vooruit, een cosmetische ingreep?

Connor Rousseau uitte al sinds het begin de ambitie om de weg van de politieke vernieuwing in te slaan, maar de naamsverandering van zijn partij is slechts een cosmetische ingreep, zegt Drabbe. ‘En politieke partij wordt gekleurd door haar programma en slechts beperkt door haar naam.’  Binnen de sp.a heerste wel al langer de idee om van naam te veranderen omdat de naam sp.a vooral met verlies wordt geassocieerd. De naamsverandering kan dan wel bekeken worden als een weinig ingrijpende verandering, toch is er ook veel veranderd achter de schermen van de socialistische partij, zegt Devos. ‘Connor Rousseau heeft van zijn mandaat gebruik gemaakt om ingrijpende veranderingen door te voeren, zoals het versterken van de studiedienst.’ Maar mensen merken daar uiteraard weinig van en de partijvernieuwing moet ook voor de schermen nog in de markt gezet worden. ‘Als dit lukt dan zal de partij in 2024 geassocieerd worden met een nieuw fris verhaal.’

Auteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.