fbpx


Politiek
politieke verantwoordelijkheid

Drabbe en Devos: ‘Francken moet boetekleed aantrekken’
Karl Drabbe en Carl Devos, de scherpste analysten van Vlaanderen, brengen tweewekelijks licht in de duisternis. Deze week: Theo Francken en de 'politieke verantwoordelijkheid'. Moet Francken ontslag nemen? Francken zijn kabinet hebben strafrechtelijk niets verkeerds gedaan in de zaak-Kucam, zo veel is duidelijk, meent het duo. Maar: de politieke verantwoordelijkheid is wel onontkoombaar. Wat er op een kabinet gebeurt, is de verantwoordelijkheid van de minister of staatssecretaris. Oók als er geen sprake is van persoonlijke betrokkenheid. Maar de timing maakt…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Karl Drabbe en Carl Devos, de scherpste analysten van Vlaanderen, brengen tweewekelijks licht in de duisternis. Deze week: Theo Francken en de ‘politieke verantwoordelijkheid’.

Moet Francken ontslag nemen?

Francken zijn kabinet hebben strafrechtelijk niets verkeerds gedaan in de zaak-Kucam, zo veel is duidelijk, meent het duo. Maar: de politieke verantwoordelijkheid is wel onontkoombaar. Wat er op een kabinet gebeurt, is de verantwoordelijkheid van de minister of staatssecretaris. Oók als er geen sprake is van persoonlijke betrokkenheid. Maar de timing maakt het nemen van die verantwoordelijkheid natuurlijk wel lastig. Was Francken nog staatssecretaris geweest toen de feiten aan het licht kwamen, dan had hij ontslag moeten nemen.

Maar vandaag? ‘Nu ontslag nemen als burgemeester of kamerlid, dat gaat te ver’, vindt professor Devos. Misschien moet Francken toch twee keer nadenken voor hij zich kandidaat stelt als ondervoorzitter van de N-VA. Drabbe: ‘Hoe kan je verantwoordelijkheid nemen, als je geen verantwoordelijkheid meer draagt? Geen lijsttrekker meer zijn? De verkiezingen zijn pas in 2024. Er rest Francken weinig om nu politieke verantwoordelijkheid te nemen. Hij zou wel nadrukkelijker het boetekleed kunnen aantrekken. Hij zou duidelijker zijn verontschuldigingen kunnen aanbieden en duidelijker stellen waar er fouten zijn gemaakt.’

Politiek in een ivoren toren?

Bestaat dat nog, ‘politieke verantwoordelijkheid’? Vroeger leek het in elk geval breder toegepast te worden dan vandaag. Maggie De Block bleef bijvoorbeeld rustig zitten na het mondmaskerschandaal. Lydia Peeters dan weer negeerde flagrant kritische adviezen over de terugdraaiende tellers voor zonnepanelen. Toch lijkt dat haar (voorlopig?) niet te deren.

Zit de politiek dan in een ivoren toren? Na het beruchte nieuwjaarsfeestje van Open Vld klinkt de vraag in elk geval luid. Niet dat strikt gesproken iets mis was met die receptie: de opname lijkt coronaveilig verlopen te zijn. Maar voor de perceptie was het een pijnlijke zaak. En dat was voorspelbaar, tijdens een lockdown waarin zo veel verboden is voor de burgers. De Croo en Lachaert hadden beter het boetekleed aangetrokken en zich verontschuldigd.

Parlementair onderzoek naar vaccinatiebeleid

Drabbe en Devos vinden dat er best een parlementair onderzoek komt naar het vaccinatiebeleid, eens de crisis voorbij is. Er is te veel fout gelopen, en er blíjft te veel fout lopen. En dan niet enkel op federaal niveau. Ook op het Vlaamse niveau moet onderzocht worden wat er misliep en waarom.

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.