JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Drabbe en Devos: ‘Het budgettaire is de achillespees van deze regering’

David Geens9/10/2020
Alexander De Croo.

Alexander De Croo.

foto © Belga

Hoe zal de legislatuur van de nieuwe regering verlopen? Drabbe en Devos laten hun licht schijnen op het regeerakkoord.

Een week na de eedaflegging van de nieuwe regering heerst er een sfeer van opluchting. Na bijna 500 dagen wachten is het de onderhandelaars dan toch gelukt een regering met een meerderheid in het parlement te vormen. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan Karl Drabbe en Carl Devos dieper in op de vorming van deze Vivaldiregering en het mogelijke verdere verloop van de legislatuur.

Een frisse wind

De nieuwe regering kent heel wat nieuwe gezichten. Daarnaast is er een opvallende stijlbreuk met de regering Wilmès, vindt Devos. Premier De Croo en minister Vandenbroucke nemen de zaken in de hand wanneer het over corona gaat. ‘Ze communiceren strak en duidelijk en het Overlegcomité is opnieuw naar voor geschoven als het orgaan dat beslissingen neemt.’ De politiek neemt het beleid weer in handen in plaats van de virologen te laten beslissen. ‘Voor heel veel mensen komt dit als een verfrissing en opluchting over, waardoor de regering kan genieten van haar wittebroodsweken.’

Zowel Devos als Drabbe zijn het erover eens dat deze wittebroodsweken niet zullen blijven duren. Vooral als de echte politieke problemen zoals de begroting op tafel komen te liggen, zegt Drabbe. Verder vindt Drabbe het opvallend dat de media de nieuwe regering wel heel warm onthalen. ‘Bij vorige regeringen probeerden de media er eerder van in het begin al de losse draadjes uit te halen.’

Onduidelijkheden in het regeerakkoord

Niet iedereen liep meteen even warm voor deze regering en haar regeerakkoord. Er klonken meteen enkele kritische geluiden op het feit dat er heikele punten in het regeerakkoord staan. We lezen een regeerakkoord waarin veel moeilijke beslissingen zijn uitgesteld, zegt Devos. ‘Het is bewust vaag gebleven om twee redenen.’ Volgens Devos was er voor bepaalde zaken geen tijd om ze nog te bespreken en wou men de kerk in het midden houden tussen de zeven partijen. Verder is het budgettaire de achillespees van deze regering. ‘De regering zal veel geld uitgeven, maar de inkomsten kloppen niet.’

De kans op een kibbelkabinet wordt groter doordat er vage punten in het regeerakkoord staan, zegt Drabbe. ‘Er is kans dat de zeven partijen zaken anders gaan interpreteren.’ Wel zijn er afspraken gemaakt over de communicatie, voegt Devos hieraan toe.

De invloed van de groene partijen

Het regeerakkoord is wel een groen akkoord, maar de invloed van Ecolo en Groen lijkt minimaal. Het is belangrijk om het regeerakkoord te lezen in het kader van de discussies die er waren in aanloop naar de verkiezingen, zegt Devos. Een belangrijk thema rond de periode van de verkiezingen waren de klimaatmarsen, maar het uiteindelijke regeerakkoord is zeker niet donkergroen te noemen. ‘Er is wel een kernuitstap voorzien, maar dat zal nog moeten bekeken worden.’

Nieuwe belastingen

Het regeerakkoord is evenmin een blauw, rood of oranje akkoord te noemen. Er zullen nieuwe belastingen komen, ondanks het feit dat de liberale ministers het tegenovergestelde verkondigen. ‘Al is het maar om de coronacrisis te boven te komen.’ De relancepolitiek zal geld kosten en dat geld zal van de middenklasse komen, zegt Drabbe. Ook Devos is het hiermee eens. ‘Er is meer geld nodig en dat zal niet enkel met een digitaks kunnen.’ De liberalen hebben toegevingen moeten doen, maar ze hebben wel deels de erfenis van de Zweedse regering kunnen behouden, erkennen beide heren.

De verkiezingen van 2024

De verkiezingen van 2024 worden enorm belangrijk, zegt Devos. De legislatuur van deze regering is ook enorm kort. ‘We zijn bijna 2021 en in mei 2024 is het al voorbij.’ Deze regering zou een aantal hervormingen voorbereiden die in 2024 op tafel komen te liggen. Naast een staatshervorming wil men ook een politieke hervorming voorbereiden. ‘De regering-De Croo is in die zin een aanloop naar de verkiezingen van 2024’.

De oppositie

Bart De Wever is er niet in geslaagd de perceptie om te draaien van de verliezer naar de winnaar, zegt Drabbe. ‘De N-VA zit momenteel in het kamp waar de slagen van twee richtingen komen.’ Enerzijds is er de nieuwe federale regering en anderzijds is er een waakzaam Vlaams Belang, dat alle kansen zal grijpen om kiezers van de N-VA weg te kapen. ‘De N-VA zal een nieuw pad voor de toekomst moeten heffen.’ Volgens Devos zal dat intern debat lastig worden, maar is er niet meteen iemand anders dan Bart De Wever die de partij samen kan houden.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Beluister ook onze andere podcasts:

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties