fbpx


Politiek

Drabbe en Devos : ‘MR objectieve bondgenoot Vlaams Belang in hoofddoekendebat’
Het debat over het dragen van een hoofddoek in publieke functies duikt opnieuw op en legt een nieuwe breuklijn bloot. De federale regering zit verveeld met deze kwestie, aangezien De Croo vooral wil focussen op de economische relance nu het einde van de coronacrisis in zicht is. In deze aflevering van Doorbaak Radio geven politieke analisten Karl Drabbe en Carl Devos hun analyse. Het hoofddoekendebat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is er niet over te spreken dat de gesluierde Ihsane Haouach door…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Het debat over het dragen van een hoofddoek in publieke functies duikt opnieuw op en legt een nieuwe breuklijn bloot. De federale regering zit verveeld met deze kwestie, aangezien De Croo vooral wil focussen op de economische relance nu het einde van de coronacrisis in zicht is. In deze aflevering van Doorbaak Radio geven politieke analisten Karl Drabbe en Carl Devos hun analyse.

Het hoofddoekendebat

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is er niet over te spreken dat de gesluierde Ihsane Haouach door Ecolo-staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz benoemd is tot regeringscommissaris bij het instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM). Volgens Bouchez druist de benoeming van de vrouw, die een hoofddoek draagt, in tegen de neutraliteit van de staat en is ze ingegeven door electorale overwegingen. Het hoofddoekendebat, dat door deze benoeming weer opduikt, verdeelt de politiek en de samenleving. Moet een neutrale overheid religieuze symbolen weren? De overheid wil neutraal zijn juist omdat de samenleving niet neutraal is, zegt Drabbe. ‘Maar wat nog belangrijker is dan de neutraliteit van de overheid is de efficiëntie van de overheid.’ De kerntaken moeten op een efficiënte manier worden uitgevoerd. Het debat over de hoofddoek is in die zin een symbooldossier en een manier om de aandacht van andere dossiers af te leiden, vindt Drabbe.

Devos wijst op het feit dat het hoofddoekendebat wel meermaals opduikt en dat ook nu, net zoals vorige keren, er geen oplossing uit de bus zal komen. De discussie die nu heerst is vooral ingegeven door politieke profilering, zegt Devos. Binnen de federale regering zit niemand te wachten op dit debat. De federale regering wil zich nu vooral focussen op de economische relance en net op dat moment legt Bouchez dit onderwerp op tafel. De Vivaldi-regering zal hier geen groot debat over organiseren en het is vooral een poging van Bouchez om MR te profileren op het politieke toneel, zegt Devos.

Bouchez als moeilijke schakel in de regering

Het is niet de eerste keer dat Bouchez de rol van oppositie binnen de regering opneemt. ‘Hij speelt het politieke spel zeer behendig en daar kan je mee scoren.’ De oplossing van het hoofddoekenprobleem zal er niet komen, maar Bouchez is er wel opnieuw in geslaagd om zichzelf en zijn partij op de voorgrond te zetten, zegt Drabbe.

Het feit dat de Fransen volgend jaar naar de stembus trekken voor de presidentsverkiezingen speelt volgens Drabbe mee in de houding van Bouchez. Heel wat Walen halen hun nieuwsbronnen uit Frankrijk waardoor de debatten die in Frankrijk heersen ook hun invloed hebben op de Franstaligen in België. Frankrijk is bij uitstek het land van het laïcisme, in aanloop naar de presidentsverkiezingen zal er dus zeker gedebatteerd worden over de positie van religie in de staat. Debatten die in Parijs gevoerd worden vinden ook hun weg naar het Waalse electoraat, zegt Devos. Daarnaast beseft Bouchez heel goed dat hij de PS kan raken door dit debat naar voor te schuiven. De socialisten mijden dit debat liever, Drabbe en Devos zijn dan ook benieuwd naar hoe de socialisten hierop zullen reageren de komende dagen en weken.

Een cadeau voor Vlaams Belang?

Bouchez is door het naar voorschuiven van het hoofddoekendebat in zekere zin de objectieve bondgenoot van het Vlaams Belang, zegt Drabbe. Door de zaak-Conings hadden sommige partijen aan Vlaamse kant het gevoel Vlaams Belang in het nauw te drijven, maar het opwerpen van het hoofddoekendebat laat de schijnwerpers op een standpunt schijnen waar Vlaams Belang juist veel in heeft te winnen. Bouchez heeft electoraal niets te verliezen door Vlaams Belang wint in de zeilen te geven aan de overkant van de taalgrens. ‘We leven in twee verschillende democratieën en publieke opinies; MR en Vlaams Belang kunnen elkaar dus niet raken.’

In principe hebben we meer gemeen met Wallonië dan we denken, zegt Devos. ‘Heel wat fundamentele ideeën over de samenleving zijn in Vlaanderen en Wallonië gelijk, maar de politieke vertaling is wel anders.’ Ook in Franstalig België is er een markt voor het verbieden van de hoofddoek in publieke functies, benadrukt Devos. In Franstalig België is er geen partij meer rechts van de MR waardoor Bouchez dit vacuüm kan opvullen.

De nieuwe breuklijn

De discussie over de hoofddoek en het debat over het strenger bestraffen van haatspraak leggen een nieuwe maatschappelijke breuklijn bloot. De klassieke breuklijnen, waar de traditionele partijen op gebouwd zijn, zijn in ons land volledig geïnstitutionaliseerd, zegt Devos. Dit in tegenstelling tot de nieuwe culturele  breuklijn, waar de traditionele partijen in feite geen standpunt over hebben. ‘Klassieke partijen weten dus geen houding aan te nemen in de huidige debatten.’ Daarnaast zijn er ook geen grote maatschappelijke organisaties die zich focussen op de nieuwe breuklijn. Deze nieuwe breuklijn overstijgt alle oude breuklijnen in België, benadrukt Drabbe.Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.