fbpx


Politiek
Jan Jambon

Drabbe en Devos: ‘PS bezet het veld en laat zo min mogelijk ruimte aan PTB’
De start van het politieke jaar en het einde van het crisisbeleid van afgelopen jaar zetten heel wat andere thema’s opnieuw in de verf. In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Karl Drabbe en Carl Devos hun analyse van de politieke actualiteit. De start van het politieke jaar De Septemberverklaring van Jambon was geslaagd, zegt Devos. ‘Al leeft wel sterk de idee dat het beleid voor het komende jaar vooral op maat van de middenklasse is gemaakt.’ De kinderbijslag stijgt,…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De start van het politieke jaar en het einde van het crisisbeleid van afgelopen jaar zetten heel wat andere thema’s opnieuw in de verf. In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Karl Drabbe en Carl Devos hun analyse van de politieke actualiteit.

De start van het politieke jaar

De Septemberverklaring van Jambon was geslaagd, zegt Devos. ‘Al leeft wel sterk de idee dat het beleid voor het komende jaar vooral op maat van de middenklasse is gemaakt.’ De kinderbijslag stijgt, maar minder sterk dan eerst voorzien, en de sociale toeslagen blijven. Dit schept het beeld dat kinderarmoede geen prioriteit is voor de Vlaamse regering, zegt Devos. Bovendien werd dit nogmaals benadrukt door Jambon in een interview in de Zondag. ‘De communicatie is niet altijd geslaagd en bevestigt het imago van de hardvochtige N-VA.’

De N-VA communiceert met twee gezichten. Op Vlaams niveau komen ze veel harder over dan op het federale niveau. Zuhal Demir is niet meer weg te denken van het federale niveau en vindt meer aansluiting bij een ander kiespubliek door zich te focussen op de groene thema’s, vindt Drabbe. De N-VA wordt zo de catch-all partij die ze altijd wou zijn.

De budgettaire oefening van Matthias Diependaele

Voor het eerst zet de Vlaams minister van financiën en begroting de Vlaams brede heroverweging op. Dit betekent dat de Vlaamse administratie een half jaar lang zal nagaan of elke uitgegeven euro goed besteed wordt. Het is zeer goed dat dit gebeurt, zegt Devos, al is het wel vreemd dat dit nu pas voor het eerst gebeurt. In Nederland gebeurt dit reeds bij iedere nieuwe regering, benadrukt Drabbe.

De politieke storytelling

Op Vlaams niveau legt N-VA de nadruk op beleid op maat van de middenklasse en zet ze dit in contrast met het federale niveau, dat volgens de partij het tegenovergestelde beleid voert. Het is begrijpelijk dat N-VA dit vanuit haar positie zo bekijkt, zegt Devos. ‘Al moet het federale verhaal nog geschreven worden.’ De uitkomst van de federale budgettaire oefening moet nog blijken. Wel speelt er opnieuw een strijd tussen de socialisten en liberalen en socialisten en groenen binnen de federale regering om thema’s naar zich toe te trekken, vindt Devos. ‘Bovendien komt die verdeling de linkse partijen niet tegen goede.’

Één jaar Vivaldi

Op haar eerste verjaardag heeft de Vivaldi-regering nog twee jaar om iets te maken van de hervormingen die in het begin van de legislatuur werden aangekondigd. Wordt de regering De Croo meer dan  crisismanagement nu de coronacrisis op haar einde loopt? De coronacrisis heeft de regering de kans gegeven om allerlei geschillen onder de mat te vegen die nu opnieuw boven komen drijven, zegt Drabbe. ‘De vraag is of deze regering 2024 wel zal halen, maar de partij die hier de stekker uittrekt zal dat zwaar moeten bekopen in het stemhokje.’

Het feit dat de PS ermee dreigde de regering te laten vallen over het dossier van de hongerstakers is een teken aan de wand, zegt Devos. ‘Al blijft het toch weinig waarschijnlijk dat dit effectief zal gebeuren.’ Bovendien is het moeilijk om een onderbouwde analyse te maken van deze regering doordat het eerste jaar zeer atypisch was. ‘Er zijn nog twee politieke jaren waarin deze regering echt de toon kan zetten.’

Politieke communicatie vanuit rode hoek

In Vlaanderen leeft de perceptie dat de communicatie op federaal niveau vooral door de PS wordt gevoerd en dat het de andere partijen zijn die de cadeaus verhinderen. Drabbe benadrukt dat dit vooral een perceptie is die in Vlaanderen leeft. Wallonië heeft hier een heel andere kijk op. De PS bezet het veld en wil geen ruimte laten aan PTB, zegt Devos. ‘Dat is een strategie die N-VA ook meermaals heeft toegepast.’ De PS loopt wel het risico heel wat ideeën te lanceren zonder weinig in de praktijk te brengen.

De democratie onder druk

Een opvallende vaststelling is dat de democratie, zoals die vandaag bestaat, steeds meer onder vuur komt te liggen. Op hooggeschoolden en senioren na zijn er steeds meer mensen die van mening zijn dat het beleid in handen moet komen van één sterke leider, zegt Drabbe. Burgers willen doortastend beleid en denken dat dit de oplossing is. Ook Devos vindt dit een opvallende vaststelling, al moet die volgens hem wel genuanceerd worden. ‘We komen uit een zware crisis en onstabiele periode, mensen zijn daardoor van mening dat het huidige systeem niet langer werkt of efficiënt is.’ Toch is het verontrustend dat veel mensen op die manier naar onze democratie kijken.

Auteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.