fbpx


Binnenland, Politiek
Egbert Lachaert, pas verkozen voorzitter van Open Vld

Egbert Lachaert: ‘Ik pin mij niet meer vast op kleurtjes’Egbert Lachaert is in één ronde verkozen tot nieuwe voorzitter van Open Vld. ‘Dat ik in één ronde met meer dan 50% zou winnen, was een droom, maar niet iets waar ik van uitging’, begint hij het gesprek. Minder verrassingen zitten er in het partijbestuur, waar voornamelijk oude bekende gezichten zijn in terug te vinden. Een kink in de kabel voor Lachaert, die hoopt toch nog meer vernieuwende leden te betrekken bij zijn project.

Bart Tommelein verloor ruim van Lachaert en hoopt nu dat Open Vld geen te rechtse partij wordt. Lachaert vindt de links/rechts tegenstelling voorbijgestreefd: ‘Je hebt in het liberalisme altijd meerdere stromingen gehad. Ik ben nu de voorzitter van alle leden en wil deze stromingen samen laten werken.’

Geen rituele verbranding Ecolo-programma

Lachaert zal ook de uitnodiging van het socialistische duo Rousseau-Magnette niet uit de weg gaan. Hij vindt dat er in september een nieuwe ploeg moet klaar staan, en dat er nu geen exclusieven mogen gesteld worden. ‘De meest stabiele regering is er één die aan beide kanten van de taalgrens een meerderheid heeft. Het belangrijkste is nu dat we een regering hebben die de enorme problemen die nu voor ons staan, kan aanpakken. Ik pin me niet meer vast op de discussie van voorheen over de kleuren van de samenstelling, wel op het feit of er voldoende accenten van ons sociaal-liberaal project in terug te vinden zijn’, zegt Lachaert. We zullen dus ook niet moeten uitkijken naar een rituele verbranding van het Ecolo-programma.

In de keuze tussen meer Vlaanderen of meer België geeft hij geen eenduidig antwoord. Lachaert heeft in het verleden al gepleit voor meer fiscale autonomie voor Vlaanderen op sommige vlakken, maar anderzijds zijn er ook efficiëntie-oefeningen te maken die zullen leiden in de richting van herfederalisering.

Beluister het volledig interview met de nieuwe Open Vld-voorzitter hieronder.


Beluister ook onze andere podcasts:

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.