fbpx


Zonder categorie
Feminisme op de werkvloer

Frits Bosch: ‘De toekomst is feminien’
België was koploper in Europa met vrouwenquota. Sinds de invoering van de ‘pariteitswetten‘ in 2002 moeten onze kieslijsten gelijk verdeeld worden over de geslachten. In 2012 werd ook een vrouwenquotum ingevoerd voor de federale topambtenaren en moet één op drie een vrouw zijn. Beursgenoteerde bedrijven kregen tot 2017 om zich met hetzelfde quotum in regel te stellen: de raad van bestuur moet sinds dan voor minstens een derde uit vrouwen moet bestaan.

Frits Bosch, macro-econoom en socioloog, is auteur van talrijke artikelen en van het boek Feminisme op de werkvloer. Hij onderzocht het onderwerp en schreef een boek op basis van zijn onderzoek.

‘Alleen extreme feministen beweren nog dat er een mannenbolwerk en een glazen plafond zijn’, zegt Bosch. Hij vergelijkt ze met cultuurmarxisten die gelijke kansen verwarren met gelijke uitkomsten. Bosch is blij dat er verschillen zijn en bejubelt het feit dat er zoveel sectoren zijn waar beduidend meer vrouwen dan mannen te vinden zijn.

Dat er minder vrouwen aan de top staan, noemt hij een eigen keuze van de vrouwen. Vrouwenquota zijn volgens hem discriminerend en contraproductief, maar hij wanhoopt niet, want van één ding is hij zeker: ‘De toekomst is feminien.’

Het boek Feminisme op de werkvloer is verkrijgbaar in de online boekhandel van Doorbraak.


Beluister ook onze andere podcasts:

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.