fbpx


Sport

Het stokpaardje van de sport
Sportverslaggeving gaat vaak over mensen die bulken van het talent, en geregeld krijgen over het paard getilde figuren ook een plaats. Afgelopen weekend leek wel in het teken van plezier te staan.

Plezier op het scherm

Het interview na afloop van ‘De ronde van de toekomst’ bijvoorbeeld. Wielrenner Cian Uijtdebroeks zat er kamerbreed te lachen. Hij kon zijn geluk niet op, want hij had zonet Le Tour d’Avenir gewonnen en keek als een kind zo blij. Het was aanstekelijk, zoveel plezier.

En zag u misschien ook een verslag over de wereldbeker jumping, dressuur en sprint? Ook daar spatte het plezier van het scherm, en de inspanning. Bij sprint in de snelheid uiteraard, bij dressuur in het correct en elegant uitvoeren van enkele specifieke patronen in de kür, en bij jumping in het aanlopen en springen over de hindernissen. Dat vergt een combinatie van snelheid, conditie, techniek en kracht.

Genderneutraal en radicaal inclusief

De sport past helemaal in de huidige tijd: genderneutraal en radicaal inclusief. Dat staat zo te lezen op de website van de wereldbeker. Ze is ook laagdrempelig. Je kan namelijk afzakken naar de wereldbeker zonder eigen paard, zo zegt de organisatie. Ik citeer: ‘Deze wereldbeker gaat niet gepaard met kwalificatiewedstrijden en staat dus open voor iedereen’ en ook: ‘Tijdens de wereldbeker zijn er ook standen waar je echte raspaarden kan kopen of huren’.

Snel een paard kopen voor de wereldbeker? Als u mij niet gelooft, neem dan zelf een kijkje op hobbyhorsingchampions.com. Hobbyhorsing, inderdaad. Jumping met… stokpaarden.

Spotten met nieuwe dingen

Het is natuurlijk gemakkelijk om daarmee te spotten. Met nieuwe, onverwachtse dingen is het altijd makkelijk de draak steken, maar kijk: luchtgitaar spelen is ook al jaren een serieuze discipline met kampioenschappen. Vroeger was op een plankje met wieltjes eronder rijden en trucjes uitvoeren een bezigheid van hetzij verhuizers, hetzij hangjongeren. Niet zelden gekleed in te ruime kleren en te nauwe schoentjes. Vandaag is dat een heuse Olympische discipline.

Als deze alternatieve paardensport mensen plezier oplevert, laat ze doen. Ze bouwen een sociaal netwerk uit, ze kweken conditie, ze stimuleren hun creativiteit en ze trotseren de hoon van de massa. Alleen al daarvoor moet je zo sterk als een paard zijn. Dus ik stop met lachen, tenzij kamerbreed en aanstekelijk als Cian Uijtdebroeks. Want plezier zou het stokpaardje van de sport moeten zijn.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Maarten Hertoghs

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij is masterstudent Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.