fbpx


Buitenland
Hitler

Hoe kon een hele natie zich laten verleiden door Adolf Hitler?
Adolf Hitler is het onderwerp van honderden biografieën en duizenden boeken. 77 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog blijft men zich afvragen hoe het mogelijk was dat een hele natie zich zolang liet verleiden door een perverse gek.

Fotostudie

Het boek Adolf Hitler. De beeldbiografie van Erik Somers en René Kok, beiden als onderzoekers verbonden aan het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam probeert via een studie van  foto’s van Hitler een begin van antwoord te geven op die vraag. De auteurs gebruiken de 400 foto’s die ze uiteindelijk selecteerden niet als illustratie van een verhaal, maar eerder omgekeerd. Bij elke foto geven ze een duiding van het moment waarop die genomen is en in welke context.

Erik Somers en René Kok gebruiken enkel foto’s, waarvan de historische achtergrond achterhaald kan worden om te begrijpen met welke intentie ze gemaakt en gebruikt zijn. Daarmee tonen ze bijvoorbeeld de manipulatie aan van Joseph Goebbels die als absoluut bewonderaar van Hitler enkel foto’s wou die pasten in het beeld dat de nazi’s de Duitsers wilden opdringen.

Met zeer gedocumenteerde teksten bieden de auteurs een efficiënt tegengif voor de propagandadoeleinden waarvoor de foto’s uiteindelijk gebruikt werden. De lezer maakt zo een even intrigerende als beangstigende reis door een van de meest moorddadige regimes van alle tijden. Luckas Vander Taelen sprak in deze Boekencast met Erik Somers, één van de auteurs van het boek.

Luister ook naar onze andere boekencasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Luckas Vander Taelen

Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.