fbpx


Geopolitiek, Geschiedenis

Idesbald Goddeeris: ‘Rusland niet verder irriteren door uitbreiding NAVO’
Idesbald Goddeeris, hoogleraar geschiedenis aan de KU Leuven, betreurt dat de situatie is Oekraïne zo ver is gekomen. Volgens hem hadden we moeten we zoeken naar een modus vivendi. Hoe langer de oorlog duurt, des te moeilijker wordt het om dit standpunt te verdedigen.

NAVO herdenken

We moeten kijken naar hoe het conflict ontstaan is en begrijpen hoe het conflict te vermijden was. ‘Daarbij moeten we misschien de NAVO eens herdenken’, zegt Goddeeris. We moeten durven nadenken over het stopzetten van het uitbreiden van de NAVO. ‘In die zin zijn de bezorgdheden van Poetin begrijpelijk en hadden we daar oor naar moeten hebben.’

Goddeeris begrijpt de anti-Russische gevoelens in Oost-Europa, maar waarschuwt voor polarisatie. ‘Ik wil Poetin niet verdedigen, maar het Westen is ook altijd niet te vertrouwen’, doet de professor ons herinneren. Volgens hem staan we er te weinig bij stil hoe verschillend men denkt in Oost- en West-Europa. Bij de gesprekken over de toekomst moeten we vermijden om Rusland nog verder te irriteren.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.