fbpx


Binnenland, Economie
Nationale Bank van België positief over de gevolgen van de coronacrisis

Ivan Van de Cloot: ‘Belgische economie moet drie jaar uitzieken’De Nationale Bank van België (NBB) publiceerde een rapport met daarin de veronderstelling dat de economie in België in mei weer op gang is. Als dat zo zou zijn, dan blijft de krimp voor de Belgische economie beperkt tot 8%. Maar het rapport kijkt ook naar volgend jaar en ziet dan een forse herneming, met een groei van 8%.

‘Een fabeltjeskrant’, noemt Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij de denktank Itinera, dit rapport. Een instantie zoals de NBB kan volgens hem weliswaar niet te negatief zijn, want dan krijg je een negatieve zelfvervullende voorspelling. Het gevaar van dit rapport is echter dat er onvoldoende werk wordt gemaakt van het opbouwen van het post-coronatijdperk.

‘Er moet in vele kamers tegelijk gewerkt worden, aangestuurd door een medische cockpit en een economische’, drukt Van de Cloot het uit. Testen, testen en testen zal nodig zijn om te bepalen wie al terug aan het werk kan. ‘We moeten ook leren van onze buurlanden, die snappen dat streven naar perfecte veiligheid niet mogelijk is.’

Van de Cloot wijst ook op een typisch Belgisch gevaar: de instandhouding van het status quo. Hij wijst op zombiebedrijven, maar ook op sectoren die post-corona niet meer gaan functioneren zoals voorheen. Het heeft geen zin die te ondersteunen, want dat is verloren geld dat we ooit moeten terugbetalen. ‘Beter nu de Belgische economie laten uitzieken, ook al duurt dat drie jaar’, is de stelling van Van de Cloot.

Beluister hieronder het volledige interview.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen of afdrukken


Als abonnee kan u dit artikel gratis doorsturen naar een vriend. Geef hieronder zijn e-mail adres en we sturen hem een link zodat ook hij het ook zonder abonnement gratis kan lezen. Dit is slechts eenmalig voor dit artikel. Doorbraak slaat het e-mail adres van uw vriend niet op.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.