JavaScript is required for this website to work.
Communautair

Jong N-VA : ‘Een onafhankelijk Vlaanderen blijft ons uitgangspunt’

David Geens21/12/2021
Jong N-VA bepaalt eigen koers tijdens haar congres

Jong N-VA bepaalt eigen koers tijdens haar congres

foto © Jong N-VA

Jong N-VA wil een eigen koers varen. Dat blijkt toch uit de congresteksten die eind oktober werden vastgelegd. In deze podcast geven ze meer uitleg over de koers van de jongerenpartij.

Eind oktober legde Jong N-VA zijn ‘Eigen Koers’ vast tijdens een congres dat om die vier jaar wordt georganiseerd. In deze aflevering van Doorbraak radio presenteren Jong N-VA’ers Glen de Waele en Simon De Decker de teksten die uit dit congres voortvloeiden en de krijtlijnen die de jongerenpartij uitzet voor de komende jaren.

Vertaling naar de moederpartij

Het congres klopte de politieke leidraad van Jong N-VA voor de komende jaren af. Bepaalde punten werden op scherp gesteld en nieuwe zaken werden met de hele groep besproken, zegt De Waele. Maar de standpunten die op dit congres besproken werden blijven niet enkel binnen de jongerenpartij floreren maar worden ook in de mate van het mogelijke vertaald naar de moederpartij. Het grote ledencongres van N-VA komt er aan in 2023 en daar heeft Jong N-VA geluk mee, zegt De Decker. ‘Het jongerencongres was al een hele tijd voor het N-VA congres aangekondigd waardoor we standpunten kunnen meegeven aan de moederpartij.’ Zo weet N-VA welke krijtlijnen ze in overweging moeten nemen indien ze jongeren willen betrekken.

Het varen van een eigen koers

De titel van het congres ‘Eigen Koers’ doet vermoeden dat Jong N-VA niet louter de ideeën van de moederpartij wil kopiëren. De titel verwijst naar het varen van een eigen koers los van de moederpartij, zuilen en mutualiteiten, zegt De Waele. In voorbereiding van het congres hebben de jongeren zelfs experts aangeduid in allerhande thema’s, zonder eerst ten rade te gaan bij de moederpartij. Advies vragen aan N-VA kan, maar jongeren mogen van die standpunten afwijken als ze hier niet achter staan.

Het spreekt voor zich dat Jong N-VA standpunten inneemt die in lijn liggen met de moederpartij maar wat het Vlaams-nationalistische aspect betreft zijn we als jongerenpartij is radicaler, benadrukt De Decker. De onafhankelijke republiek Vlaanderen blijft een streefdoel voor Jong N-VA. Confederalisme volstaat duidelijk niet voor de jongerenpartij. Vlaanderen moet een eigen natie worden met haar eigen plek binnen de Europese Unie, zegt De Decker. Daarnaast moet er een nauwe samenwerking met Wallonië mogelijk zijn in bijvoorbeeld defensie, in de vorm van een leger van de Lage Landen. ‘Politiek gezien lukt het niet om een regering te vormen, de oplossing is onafhankelijkheid.’

Vlaamse onafhankelijkheid: evolutie of revolutie?

Om tot de republiek Vlaanderen te komen stelt Jong N-VA als enige voorwaarde dat de transitie op een democratische manier moet gebeuren. Dat mag snel gaan, maar niet door middel van een grote opstand. Jong N-VA heeft in de congrestekst een aantal mogelijke pistes omgesomd maar wil graag het volk op democratische wijze hierover laten beslissen. Een onafhankelijk Vlaanderen zou heel wat dossiers die nu vastlopen op het communautaire al oplossen, zegt De Decker.

Daarnaast wil Jong N-VA hoofdstad Brussel niet loslaten. Brussel en haar 19 gemeentes zouden dan integraal deel uitmaken van de republiek Vlaanderen. Het is en blijft onze hoofdstad, benadrukt De Waele.

Vlaanderen in Europa

Voor Jong N-VA moet Vlaanderen een sterke positie hebben in de Europese Unie, maar het thema wordt wel met de nodige voorzichtigheid aangepakt omdat er vraagtekens staan bij de transparantie van de Europese Unie. Vlaanderen is een open exportmarkt, we hebben de Europese Unie nodig, benadrukt De Waele. ‘Maar daarom pleiten we nog niet voor meer regelgeving vanuit Europa.’ Toch blijft Europa de beste garantie voor een onafhankelijk Vlaanderen volgens Jong N-VA. Nieuwe lidstaten die voortvloeien uit een bestaande lidstaat moeten dan automatisch lid kunnen blijven van de Europese Unie. Dit is een oplossing voor zowel Vlaanderen als Catalonië.

Jong N-VA is niet blind voor de voordelen die het lidmaatschap van de Europese Unie bieden maar ziet ook bepaalde nadelen. Het is niet omdat er ooit beslist is dat bepaalde bevoegdheden naar het Europese niveau moeten verhuizen dat die daar voor altijd moeten blijven, zegt De Decker. ‘Wat het landbouwbeleid betreft kan Vlaanderen het budget beter besteden dan Europa.’

Aandacht voor welzijn

Vlaanderen heeft momenteel al heel wat bevoegdheden op vlak van welzijn, maar Jong N-VA wil dat er meer aandacht komt voor geestelijke gezondheidszorg. De coronacrisis heeft ons allen geleerd dat mentaal welzijn zeer belangrijk is. Als het op geestelijke gezondheidszorg aankomt is Vlaanderen een donkere vlek in West-Europa, zegt De Decker. ‘Het is tijd om dit probleem te benoemen en hier actief op in te zetten.’ Geestelijke gezondheidszorg moet toegankelijker gemaakt worden door onder meer een trappensysteem voor terugbetaling volgens Jong N-VA.

Veiligheid en justitie

Jong N-VA wil een duidelijke standpunt innemen in de terreurdossiers. De jongerenpartij stelt strengere straffen voor en een eenvoudigere vervallenverklaring van nationaliteit. Dat is vandaag al mogelijk maar wie een daad van terreur pleegt en de Belgische nationaliteit heeft door geboorte in ons land kan die niet verliezen. Er moet duidelijk gemaakt worden dat wie zulke daden pleegt niet thuishoort in onze maatschappij, zegt De Decker. Daarnaast moet er ook beter ingezet worden op het vermijden van radicalisering in de gevangenis en de zorg voor slachtoffers. Terreurdossiers komen nu automatisch voor het Hof van Assisen, die moet gecorrectionaliseerd worden, vindt Jong N-VA.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties